PrzepisZapiekanka ziemniaczana z kapustą. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

19.01.2023 12:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli jest ci potrzebny pomysł na obiad, który zje cała rodzina, do którego nie potrzebujesz trudnodostępnych produktów, a rachunek ze sklepu nie przyprawi cię o palpitację serca to... właśnie go znalazłeś. Ta zapiekanka ziemniaczana z kapustą spełnia wszystkie te wymogi. 

Dania warzywne nie muszą być nudne. Zwłaszcza wtedy, kiedy w nasze złaknione nowości ręce wpadają takie przepisy jak poniższy, którego autorem jest niemiecki blog kulinarny "Frische Rezepte". Pokazali oni jak w wykwintny i totalnie pyszny sposób można zaserwować zapiekankę ziemniaczaną. Na dodatek receptura zakłada użycie kapusty, cudownie zdrowego warzywa, które absolutnie uwielbiamy.

To warzywo jest elementem niemal każdej diety, bo jest niskokaloryczne i pełne witamin. Płynący w jej strukturach kwas foliowy to "must have" dla kobiet w ciąży. Ponadto kapusta ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i zapobiegające nowotworom. Pozostaje więc tylko wykorzystać ją w ramach jakiegoś pysznego dania, by móc określić ją jako produkt idealny.

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

A tak się składa, że właśnie takie danie ci dzisiaj przedstawimy. Oto ono.

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 3 duże ziemniaki
  • 6 jajek
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomidory
  • 1,5 szklanki startego sera
  • szczypiorek (ok. 100 gramów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ogórek kiszony

Sposób przygotowania:

Kapustę przekrój na pół i drobno posiekaj, pomijając głąb. Przełóż ją do dużej miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jajka wbij do oddzielnej miski, dopraw łyżeczką soli i pieprzu i wymieszaj rózgą. Następnie dorzuć do nich starte ziemniaki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Teraz rozłóż na niej równomiernie odsączoną z wody kapustę, a na wierzch wylej mieszankę jajeczno-ziemniaczaną. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i dopraw ulubionymi ziołami oraz dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj i piecz 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

W tym czasie pokrój pomidory w plastry i posiekaj szczypiorek. Kiedy zapiekanka będzie już podpieczona, wyjmij ją z piekarnika i wysmaruj przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów, posyp szczypiorkiem i startym serem. Piecz kolejne 15 minut w 180 stopniach.

Teraz przygotuj sos: połącz jogurt z majonezem i dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i starty ogórek kiszony. Wymieszaj. Ten dodatek będzie idealnie pasował do twojej zapiekanki. Smacznego!

Podobny, ale mięsny przepis, znajdziesz na naszym kanale na YouTube. A dokładniej, tutaj:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także