Niezastąpiony dodatek do obiadu. Będzie smakować jak u babci

Młoda kapusta to znakomity dodatek do potraw obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Kucharz Maciej zdradził swój specjalny sposób na to, by kapusta zasmażana wyszła idealnie.

Kapusta zasmażanaKapusta zasmażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Młoda kapusta zasmażana bardzo szybko znika z talerzy

Warzywo jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, które warto włączyć do swojej diety jako smaczny dodatek do obiadu. Interesujący jest fakt, że młoda kapusta zawiera aż czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona.


Oprócz tego, zielone warzywo jest źródłem witamin: A, E, K i B. Zawiera również kwas foliowy, żelazo, mangan, potas i wapń. Świetnie smakuje w formie zasmażanej, a Kucharz Maciej ma na to wyjątkowy patent.

Przepis Kucharza Macieja na perfekcyjną kapustę zasmażaną

Kucharz Maciej przygotowuje przepyszną kapustę zasmażaną z dodatkiem wędzonego boczku. Obowiązkowym dodatkiem do takiej kapusty jest oczywiście solidna porcja świeżego posiekanego koperku. Zasmażana kapusta nie potrzebuje zbyt wielu przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna sałatka bez chemii, którą możesz przechowywać 12 miesięcy. Idealna na grilla


Składniki:

  • młoda kapusta,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • łyżka mąki,
  • odrobina wody lub bulionu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana według przepisu Kucharza Macieja © YouTube | Kucharz Maciej

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokrój w kostkę, a z kapusty usuń liście wierzchnie, resztę warzywa bardzo drobno poszatkuj. Na zimną patelnię wrzuć boczek i powoli zacznij rozgrzewać. Mięso powinno się wytopić i lekko usmażyć.
  2. Następnie do boczku na patelni wsyp łyżkę mąki i chwilę ją podsmażaj. Nie zapominaj o przemieszaniu.
  3. Dodaj też poszatkowaną kapustę, odrobinę wody, soli i pieprzu. Kapustę duś przez około 5 minut, mieszaj co jakiś czas. Kapusta zasmażana świetnie smakuje z koperkiem.

Młoda kapusta zasmażana smakuje dobrze i jest zdrowa


Kapusta z dodatkiem koperku (który sprawia, że jej smak staje się wyjątkowy) jest świetnym towarzystwem dla kotletów schabowych i ziemniaczków. Trzeba zwrócić uwagę na to, że warzywo to korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, pomaga w przypadku anemii i wzmacnia kości. Dlatego też warto go spożywać osoby zmagające się z problemami z układem krwionośnym. Co ciekawe, ma więcej witaminy C niż kapusta kiszona.


Z młodej kapusty można także przygotować różnego rodzaju sałatki i surówki. Idealnie nada się więc do grilla lub dań mięsnych. Będzie świetnym składnikiem warzywnej zupy. Możemy też ją chrupać w formie przekąski. Plusem jest to, że ma bardzo mało kalorii, w 100 gramach znajduje się ich tylko 40. Jeśli planujecie dietę, to będzie dla was idealne warzywo.

Kucharz Maciej - Kapustka zasmażana

Źródło artykułu: Youtube/Majsterki

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką