Niezastąpiony dodatek do obiadu. Będzie smakować jak u babci
Młoda kapusta to znakomity dodatek do potraw obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Kucharz Maciej zdradził swój specjalny sposób na to, by kapusta zasmażana wyszła idealnie.
Młoda kapusta zasmażana bardzo szybko znika z talerzy
Warzywo jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, które warto włączyć do swojej diety jako smaczny dodatek do obiadu. Interesujący jest fakt, że młoda kapusta zawiera aż czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona.
Oprócz tego, zielone warzywo jest źródłem witamin: A, E, K i B. Zawiera również kwas foliowy, żelazo, mangan, potas i wapń. Świetnie smakuje w formie zasmażanej, a Kucharz Maciej ma na to wyjątkowy patent.
Przepis Kucharza Macieja na perfekcyjną kapustę zasmażaną
Kucharz Maciej przygotowuje przepyszną kapustę zasmażaną z dodatkiem wędzonego boczku. Obowiązkowym dodatkiem do takiej kapusty jest oczywiście solidna porcja świeżego posiekanego koperku. Zasmażana kapusta nie potrzebuje zbyt wielu przypraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna sałatka bez chemii, którą możesz przechowywać 12 miesięcy. Idealna na grilla
Składniki:
- młoda kapusta,
- kawałek boczku wędzonego,
- łyżka mąki,
- odrobina wody lub bulionu,
- sól i pieprz do smaku,
- koperek
Sposób wykonania:
- Boczek pokrój w kostkę, a z kapusty usuń liście wierzchnie, resztę warzywa bardzo drobno poszatkuj. Na zimną patelnię wrzuć boczek i powoli zacznij rozgrzewać. Mięso powinno się wytopić i lekko usmażyć.
- Następnie do boczku na patelni wsyp łyżkę mąki i chwilę ją podsmażaj. Nie zapominaj o przemieszaniu.
- Dodaj też poszatkowaną kapustę, odrobinę wody, soli i pieprzu. Kapustę duś przez około 5 minut, mieszaj co jakiś czas. Kapusta zasmażana świetnie smakuje z koperkiem.
Młoda kapusta zasmażana smakuje dobrze i jest zdrowa
Kapusta z dodatkiem koperku (który sprawia, że jej smak staje się wyjątkowy) jest świetnym towarzystwem dla kotletów schabowych i ziemniaczków. Trzeba zwrócić uwagę na to, że warzywo to korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, pomaga w przypadku anemii i wzmacnia kości. Dlatego też warto go spożywać osoby zmagające się z problemami z układem krwionośnym. Co ciekawe, ma więcej witaminy C niż kapusta kiszona.
Z młodej kapusty można także przygotować różnego rodzaju sałatki i surówki. Idealnie nada się więc do grilla lub dań mięsnych. Będzie świetnym składnikiem warzywnej zupy. Możemy też ją chrupać w formie przekąski. Plusem jest to, że ma bardzo mało kalorii, w 100 gramach znajduje się ich tylko 40. Jeśli planujecie dietę, to będzie dla was idealne warzywo.