Niezastąpiony dodatek do obiadu. Będzie smakować jak u babci

Młoda kapusta to znakomity dodatek do potraw obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Kucharz Maciej zdradził swój specjalny sposób na to, by kapusta zasmażana wyszła idealnie.

Kapusta zasmażanaKapusta zasmażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Młoda kapusta zasmażana bardzo szybko znika z talerzy

Warzywo jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, które warto włączyć do swojej diety jako smaczny dodatek do obiadu. Interesujący jest fakt, że młoda kapusta zawiera aż czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona.


Oprócz tego, zielone warzywo jest źródłem witamin: A, E, K i B. Zawiera również kwas foliowy, żelazo, mangan, potas i wapń. Świetnie smakuje w formie zasmażanej, a Kucharz Maciej ma na to wyjątkowy patent.

Przepis Kucharza Macieja na perfekcyjną kapustę zasmażaną

Kucharz Maciej przygotowuje przepyszną kapustę zasmażaną z dodatkiem wędzonego boczku. Obowiązkowym dodatkiem do takiej kapusty jest oczywiście solidna porcja świeżego posiekanego koperku. Zasmażana kapusta nie potrzebuje zbyt wielu przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna sałatka bez chemii, którą możesz przechowywać 12 miesięcy. Idealna na grilla


Składniki:

  • młoda kapusta,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • łyżka mąki,
  • odrobina wody lub bulionu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana według przepisu Kucharza Macieja © YouTube | Kucharz Maciej

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokrój w kostkę, a z kapusty usuń liście wierzchnie, resztę warzywa bardzo drobno poszatkuj. Na zimną patelnię wrzuć boczek i powoli zacznij rozgrzewać. Mięso powinno się wytopić i lekko usmażyć.
  2. Następnie do boczku na patelni wsyp łyżkę mąki i chwilę ją podsmażaj. Nie zapominaj o przemieszaniu.
  3. Dodaj też poszatkowaną kapustę, odrobinę wody, soli i pieprzu. Kapustę duś przez około 5 minut, mieszaj co jakiś czas. Kapusta zasmażana świetnie smakuje z koperkiem.

Młoda kapusta zasmażana smakuje dobrze i jest zdrowa


Kapusta z dodatkiem koperku (który sprawia, że jej smak staje się wyjątkowy) jest świetnym towarzystwem dla kotletów schabowych i ziemniaczków. Trzeba zwrócić uwagę na to, że warzywo to korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, pomaga w przypadku anemii i wzmacnia kości. Dlatego też warto go spożywać osoby zmagające się z problemami z układem krwionośnym. Co ciekawe, ma więcej witaminy C niż kapusta kiszona.


Z młodej kapusty można także przygotować różnego rodzaju sałatki i surówki. Idealnie nada się więc do grilla lub dań mięsnych. Będzie świetnym składnikiem warzywnej zupy. Możemy też ją chrupać w formie przekąski. Plusem jest to, że ma bardzo mało kalorii, w 100 gramach znajduje się ich tylko 40. Jeśli planujecie dietę, to będzie dla was idealne warzywo.

Kucharz Maciej - Kapustka zasmażana

Źródło artykułu: Youtube/Majsterki
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇