PrzepisPrzekąskiNiezastąpiony dodatek do obiadu. Będzie smakować jak u babci

Niezastąpiony dodatek do obiadu. Będzie smakować jak u babci

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.06.2023 10:15, aktualizacja: 28.07.2023 14:52

Młoda kapusta to znakomity dodatek do potraw obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Kucharz Maciej zdradził swój specjalny sposób na to, by kapusta zasmażana wyszła idealnie.

Młoda kapusta zasmażana bardzo szybko znika z talerzy

Warzywo jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, które warto włączyć do swojej diety jako smaczny dodatek do obiadu. Interesujący jest fakt, że młoda kapusta zawiera aż czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona.


Oprócz tego, zielone warzywo jest źródłem witamin: A, E, K i B. Zawiera również kwas foliowy, żelazo, mangan, potas i wapń. Świetnie smakuje w formie zasmażanej, a Kucharz Maciej ma na to wyjątkowy patent.

Przepis Kucharza Macieja na perfekcyjną kapustę zasmażaną

Kucharz Maciej przygotowuje przepyszną kapustę zasmażaną z dodatkiem wędzonego boczku. Obowiązkowym dodatkiem do takiej kapusty jest oczywiście solidna porcja świeżego posiekanego koperku. Zasmażana kapusta nie potrzebuje zbyt wielu przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo


Składniki:

  • młoda kapusta,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • łyżka mąki,
  • odrobina wody lub bulionu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek
Kapusta zasmażana według przepisu Kucharza Macieja
Kapusta zasmażana według przepisu Kucharza Macieja© YouTube | Kucharz Maciej

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokrój w kostkę, a z kapusty usuń liście wierzchnie, resztę warzywa bardzo drobno poszatkuj. Na zimną patelnię wrzuć boczek i powoli zacznij rozgrzewać. Mięso powinno się wytopić i lekko usmażyć.
  2. Następnie do boczku na patelni wsyp łyżkę mąki i chwilę ją podsmażaj. Nie zapominaj o przemieszaniu.
  3. Dodaj też poszatkowaną kapustę, odrobinę wody, soli i pieprzu. Kapustę duś przez około 5 minut, mieszaj co jakiś czas. Kapusta zasmażana świetnie smakuje z koperkiem.

Młoda kapusta zasmażana smakuje dobrze i jest zdrowa


Kapusta z dodatkiem koperku (który sprawia, że jej smak staje się wyjątkowy) jest świetnym towarzystwem dla kotletów schabowych i ziemniaczków. Trzeba zwrócić uwagę na to, że warzywo to korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, pomaga w przypadku anemii i wzmacnia kości. Dlatego też warto go spożywać osoby zmagające się z problemami z układem krwionośnym. Co ciekawe, ma więcej witaminy C niż kapusta kiszona.


Z młodej kapusty można także przygotować różnego rodzaju sałatki i surówki. Idealnie nada się więc do grilla lub dań mięsnych. Będzie świetnym składnikiem warzywnej zupy. Możemy też ją chrupać w formie przekąski. Plusem jest to, że ma bardzo mało kalorii, w 100 gramach znajduje się ich tylko 40. Jeśli planujecie dietę, to będzie dla was idealne warzywo.

Kucharz Maciej - Kapustka zasmażana

Źródło artykułu:Youtube/Majsterki
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także