Żadna bułka tarta. W tej chrupkiej panierce schabowy smakuje jak marzenie
Kotlet schabowy to zdecydowanie król polskich dań. Sekret pysznego schabowego tkwi przede wszystkim w idealnej panierce. Musi być złocista i chrupiąca i nie przypalać się na patelni. Jej przygotowanie nie jest trudne, jednak warto zastosować się do podstawowych zasad. Dzięki nim będziemy cieszyć się idealnym smakiem.
02.06.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:52
Kotlety schabowe - kto z nas ich nie kocha? To obłędnie pyszne kotlety, które najlepiej smakują w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem oraz mizerią z cebulą. Niektórzy twierdzą jednak, że najlepiej pasuje do nich zasmażana kapusta. Wariacji na ich temat jest ogrom, jednak sukces zawsze tkwi w panierce. Jak zatem przygotować idealną panierkę do kotletów schabowych? Przede wszystkim trzeba zapomnieć o bułce tartej.
Panierka do schabowych - przepis. Goście przyznają, że jest obłędna
Najpopularniejszą panierką do kotletów schabowych jest ta zrobiona z bułki tartej. Okazuje się jednak, że wcale nie jest to idealny wybór, jeśli chcemy, by nasz kotlet był chrupiący. W takim przypadku zdecydowanie powinniśmy wybrać panierkę z płatków kukurydzianych lub orzechów. Można użyć do niej orzechów różnego rodzaju. Świetnie sprawdzą się orzechy włoskie, migdały, a także pistacje i orzechy laskowe. Wystarczy, że zmielimy je drobno, jednak nie na pył, i dosypiemy do nich ulubione przyprawy. Tak przygotowana panierka będzie chrupać jak żadna inna!
Przepis na chrupiącą panierkę do kotletów schabowych. Użyj tych produktów
Jeśli zależy nam na tym, aby panierka do kotletów schabowych była chrupiąca, wystarczy, że sięgniemy po płatki owsiane. Należy z nimi postępować tak samo jak z orzechami. Trzeba je zblendować, a następnie obtoczyć w nich mięso namoczone wcześniej w jajku. Taka panierka świetnie sprawdzi się u osób liczących kalorie.
W roli panierki doskonale sprawdzi się też sezam czy ciasto naleśnikowe. Taki sposób podania kotletów schabowych na pewno zaskoczy twoich gości. Będą nie tylko doskonale smakować, ale też pięknie prezentować się na talerzu. Nie warto też zapominać o kolorowych dodatkach w postaci surówek czy bukietu warzyw.