Weź słoik, zioła i składnik, który masz w kuchni. Kleszcze będą od ciebie uciekać

Lato zbliża się wielkimi krokami, ale letnie temperatury już teraz nas rozpieszczają. Wiele osób wyrusza więc do lasów i częściej spędza czas w ogrodzie. Warto więc zadbać o odpowiednią ochronę przed kleszczami, które potrafią być bardzo niebezpieczne dla człowieka. Doskonałym domowym sposobem na kleszcze jest ocet z wrotyczu. Jak go przygotować? Podpowiadamy.

ObrazekZielarka zdradza przepis na ocet na kleszcze, fot. AdobeStock/TikTok

Kleszcze przyciąga zapach ludzkiego potu i temperatura ciała. Przyciągają je również słodkie zapachy naszych kosmetyków. Niektórych zapachów jednak zdecydowanie nie lubią. Jednym z nim jest zapach octu z wrotyczu. Jak zrobić domowy preparat przeciwko kleszczom, by był skuteczny? Oto prosty i błyskawiczny sposób.

Domowe sposoby na kleszcze. Ocet z wrotyczu działa obłędnie

Ewa Kozioł znana na TikToku jako Zielony Zagonek dzieli się z internautami wieloma różnymi naturalnymi sposobami. W jednym z ostatnich nagrań pokazała, jak przygotować ocet z wrotyczu. Twierdzi, że to mikstura, która zadziała nie tylko na kleszcze, ale też komary, muchy i inne fruwające stworzenia, które potrafią uprzykrzyć nam życie.

Sposób przygotowania mikstury na kleszcze jest naprawdę prosty. Gałęzie wrotyczu wraz z kwiatkami wrzucamy do wybranego przez siebie naczynia, zapełniając około 3/4 jego powierzchni. Zalewamy octem spirytusowym 10 proc. Następnie albo odstawiamy naczynie na dwa tygodnie albo przygotowujemy wodną kąpiel, jeśli planujemy w ciągu najbliższych dni wyjazd do lasu i chcemy, by był gotowy do użycia od razu. Wrotycz w naczyniu powinien znajdować się w niej przez około 2-3 godziny. Należy pamiętać, aby był to mały ogień.  Gdy już będzie gotowy, rozrabiamy go. Jedna część octu przypada na cztery części wody. Mieszamy dokładnie i gotowe. Możemy przelać gotową miksturę do pojemnika z atomizerem, by łatwiej go rozprowadzić.  Wystarczy spsikać nim ciało, włosy i ubranie. Jest również bezpieczny dla zwierząt.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"