Weź rybę i widelec. Pyszna przekąska rodem z PRL powstanie w mig

Jedzenie z PRL-u wielu osobom przywodzi na myśl wyjątkowe wspomnienia. Niektóre z potraw serwowanych przed laty wciąż pojawiają się na naszych stołach. Jedne są hitem do dziś, a inne są nieco zapomniane. Do tej drugiej grupy należy paprykarz z makreli. Obłędnie pyszna pasta kanapkowa, którą warto przygotować na śniadanie. Oto przepis na paprykarz z makreli rodem z PRL-u. 

Paprykarz z makreli. Fot. AdobeStock, PixabayPaprykarz z makreli. Fot. AdobeStock, Pixabay

Pasty przygotowane z ryb świetnie sprawdzają się do kanapek. Smakują obłędnie pysznie, są bardzo zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu. Podpowiadamy, jak przygotować paprykarz z makreli, który w PRL-u był prawdziwym hitem. Oto sposób przygotowania krok po kroku.

Ryba z PRL-u. Przepis na paprykarz z makreli

Składniki:

  • 500 g wędzonej makreli,
  • 2-3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 100 g ryżu,
  • olej lub oliwa,
  • łyżeczka chilli,
  • szczypta oregano,
  • świeża lub suszona bazylia
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy biały ryż.
  2. Wędzoną makrelę oczyszczamy z ości i skóry. Mięso przekładamy do dużej miski, w której łatwo będzie nam wymieszać wszystkie składniki.
  3. Mięso rozgniatamy na drobną masę, a cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Dokładamy koncentrat pomidorowy wedle uznania. Jeśli chcemy, by paprykarz z makreli był bardziej pomidorowy, możemy dodać nawet kilka łyżek.
  5. Rybę i ryż mieszamy ze sobą, a następnie przyprawiamy. Możemy poddusić paprykarz na patelni.

Makrela - czy jest zdrowa? Zdecydowanie warto ją jeść

Makrela to ryba, która jest bogata w składniki mineralne. Jej mięso jest cenione ze względu na wysoką zawartość selenu. Wystarczy zjeść jej 100 gramów, by pokryć aż 80 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Jest również  bogatym źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszają one ryzyko pojawienia się miażdżycy oraz innych chorób serca. Makrela zawiera również wiele witamin i minerałów, dzięki czemu możemy zadbać o swój układ kostny i wzmocnić odporność.

Paprykarz z makreli. Fot.  Pixabay
Paprykarz z makreli. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce