Weź rybę i widelec. Pyszna przekąska rodem z PRL powstanie w mig

Jedzenie z PRL-u wielu osobom przywodzi na myśl wyjątkowe wspomnienia. Niektóre z potraw serwowanych przed laty wciąż pojawiają się na naszych stołach. Jedne są hitem do dziś, a inne są nieco zapomniane. Do tej drugiej grupy należy paprykarz z makreli. Obłędnie pyszna pasta kanapkowa, którą warto przygotować na śniadanie. Oto przepis na paprykarz z makreli rodem z PRL-u. 

Paprykarz z makreli. Fot. AdobeStock, PixabayPaprykarz z makreli. Fot. AdobeStock, Pixabay

Pasty przygotowane z ryb świetnie sprawdzają się do kanapek. Smakują obłędnie pysznie, są bardzo zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu. Podpowiadamy, jak przygotować paprykarz z makreli, który w PRL-u był prawdziwym hitem. Oto sposób przygotowania krok po kroku.

Ryba z PRL-u. Przepis na paprykarz z makreli

Składniki:

  • 500 g wędzonej makreli,
  • 2-3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 100 g ryżu,
  • olej lub oliwa,
  • łyżeczka chilli,
  • szczypta oregano,
  • świeża lub suszona bazylia
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy biały ryż.
  2. Wędzoną makrelę oczyszczamy z ości i skóry. Mięso przekładamy do dużej miski, w której łatwo będzie nam wymieszać wszystkie składniki.
  3. Mięso rozgniatamy na drobną masę, a cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Dokładamy koncentrat pomidorowy wedle uznania. Jeśli chcemy, by paprykarz z makreli był bardziej pomidorowy, możemy dodać nawet kilka łyżek.
  5. Rybę i ryż mieszamy ze sobą, a następnie przyprawiamy. Możemy poddusić paprykarz na patelni.

Makrela - czy jest zdrowa? Zdecydowanie warto ją jeść

Makrela to ryba, która jest bogata w składniki mineralne. Jej mięso jest cenione ze względu na wysoką zawartość selenu. Wystarczy zjeść jej 100 gramów, by pokryć aż 80 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Jest również  bogatym źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszają one ryzyko pojawienia się miażdżycy oraz innych chorób serca. Makrela zawiera również wiele witamin i minerałów, dzięki czemu możemy zadbać o swój układ kostny i wzmocnić odporność.

Paprykarz z makreli. Fot.  Pixabay
Paprykarz z makreli. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy