To hit pracowniczych stołówek w PRL. Dziś żaden robotnik na nie nawet nie spojrzy

Dawniej były hitem pracowniczych stołówek, dziś są nieco zapomniane. Mowa tu o cynaderkach, którymi, chcąc nie chcąc, zajadali się robotnicy. Obecnie nikt nawet nie chce patrzeć na ten specjał. Czy słusznie? Warto spróbować i przekonać się o tym na własnej skórze. Podpowiadamy, jak zrobić cynaderki, by były obłędnie pyszne. 

Cynaderki - przepis. Fot. YouTubeCynaderki - przepis. Fot. YouTube

Dania z PRL-u - jedni wspominają je z uśmiechem, a inni krzywią się, przypominając sobie smak i konsystencję tych potraw. Niektóre serwujemy do dziś, a inne zniknęły na stałe z naszych stołów. Takim zapomnianym daniem są właśnie cynaderki - czyli nerki w sosie. Te podroby są mniej popularne od wątróbki, jednak potrafią smakować naprawdę dobrze. Oto najlepszy przepis na cynaderki.

Cynaderki - przepis. Hit z PRL-u, o którym zapomnieliśmy

Cynaderki to danie, które nie należy do najprzyjemniejszych w przygotowaniu. Zapach surowych nerek potrafi odstraszać, a i podczas gotowania można narobić sporo bałaganu. Efekt końcowy potrafi jednak zaskoczyć nawet tych, którzy nie są przekonani do tego rodzaju dań. Jak zatem przygotować cynaderki? Ten przepis sprzed lat zagwarantuje, że wyjdą obłędnie pyszne.

Składniki:

  • 4 nerki wieprzowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • olej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • słodka i ostra papryka mielona,
  • sól,
  • pieprz.
Cynaderki - przepis. Fot. YouTube
Cynaderki - przepis. Fot. YouTube

Przepis na nerki w sosie. Sposób przygotowania podrobów krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Nerki myjemy, a następnie dokładnie je oczyszczamy. Należy przeciąć je wzdłuż, a następnie usunąć moczowody oraz błonki.
  2. Nerki kroimy w plastry, a następnie wkładamy do pudełeczka bądź innego naczynia i zalewamy mlekiem. W lodówce trzymamy je minimum godzinę, jednak warto odstawić je nawet na całą noc.
  3. Czosnek i cebulę kroimy, a następnie smażymy na oleju na patelni, aż się zeszklą. Dodajemy również cukier i przyprawy, a następnie wrzucamy na patelnię nerki. Warto smażyć je na dużym ogniu.
  4. Wlewamy wodę i dusimy przez kilka minut.
  5. Podajemy ze świeżo posiekaną pietruszką i ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Obrazek
Podroby. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟