To hit pracowniczych stołówek w PRL. Dziś żaden robotnik na nie nawet nie spojrzy

Dawniej były hitem pracowniczych stołówek, dziś są nieco zapomniane. Mowa tu o cynaderkach, którymi, chcąc nie chcąc, zajadali się robotnicy. Obecnie nikt nawet nie chce patrzeć na ten specjał. Czy słusznie? Warto spróbować i przekonać się o tym na własnej skórze. Podpowiadamy, jak zrobić cynaderki, by były obłędnie pyszne. 

Cynaderki - przepis. Fot. YouTubeCynaderki - przepis. Fot. YouTube

Dania z PRL-u - jedni wspominają je z uśmiechem, a inni krzywią się, przypominając sobie smak i konsystencję tych potraw. Niektóre serwujemy do dziś, a inne zniknęły na stałe z naszych stołów. Takim zapomnianym daniem są właśnie cynaderki - czyli nerki w sosie. Te podroby są mniej popularne od wątróbki, jednak potrafią smakować naprawdę dobrze. Oto najlepszy przepis na cynaderki.

Cynaderki - przepis. Hit z PRL-u, o którym zapomnieliśmy

Cynaderki to danie, które nie należy do najprzyjemniejszych w przygotowaniu. Zapach surowych nerek potrafi odstraszać, a i podczas gotowania można narobić sporo bałaganu. Efekt końcowy potrafi jednak zaskoczyć nawet tych, którzy nie są przekonani do tego rodzaju dań. Jak zatem przygotować cynaderki? Ten przepis sprzed lat zagwarantuje, że wyjdą obłędnie pyszne.

Składniki:

  • 4 nerki wieprzowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • olej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • słodka i ostra papryka mielona,
  • sól,
  • pieprz.
Cynaderki - przepis. Fot. YouTube
Cynaderki - przepis. Fot. YouTube

Przepis na nerki w sosie. Sposób przygotowania podrobów krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Nerki myjemy, a następnie dokładnie je oczyszczamy. Należy przeciąć je wzdłuż, a następnie usunąć moczowody oraz błonki.
  2. Nerki kroimy w plastry, a następnie wkładamy do pudełeczka bądź innego naczynia i zalewamy mlekiem. W lodówce trzymamy je minimum godzinę, jednak warto odstawić je nawet na całą noc.
  3. Czosnek i cebulę kroimy, a następnie smażymy na oleju na patelni, aż się zeszklą. Dodajemy również cukier i przyprawy, a następnie wrzucamy na patelnię nerki. Warto smażyć je na dużym ogniu.
  4. Wlewamy wodę i dusimy przez kilka minut.
  5. Podajemy ze świeżo posiekaną pietruszką i ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Obrazek
Podroby. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję