Sernik z ananasem to najlepsza kombinacja jaką jadłam od dawna

Jeśli jesteś miłośnikiem serników, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem ananasa i kokosa to moje najnowsze odkrycie. Ty również je pokochasz od pierwszego kęsa.

Sernik w takim wydaniu stanie się wakacyjnym hitemSernik w takim wydaniu stanie się wakacyjnym hitem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Nie ma nic lepszego od domowego wypieku, który możesz podać swojej rodzinie po pysznym obiedzie. A kiedy jest to jeszcze sernik, ciasto, które kochają wszyscy Polacy, gwarantowany sukces masz już na samym starcie. Tym bardziej z dzisiejszym przepisem, w którym czekają na ciebie dwie smaczne niespodzianki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste ciasto z owocową nutką stanie się wakacyjnym hitem. Każdy będzie chciał je skosztować

Tym razem puszysty jak chmurka sernik połączyłam z ananasemwiórkami kokosowymi. I muszę przyznać, że był to strzał w 10! Dawno już nie jadłam tak wyjątkowej, a zarazem smacznej mieszanki. Nie muszę chyba dodawać, że taka kombinacja zapada w pamięci na bardzo długo, dlatego jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawym, oryginalnym i przede wszystkim smacznym deserem gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka

Puszysty sernik z ananasem i wiórkami kokosowymi stanie się wakacyjnym hitem. Każdy będzie chciał go skosztować

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 240 g zimnego masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Masa serowa: 

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych. 

Beza kokosowa: 

  • 3 białka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych. 

Pozostałe składniki: 

  • 1 puszka ananasa w syropie w kawałkach,
  • listek mięty do dekoracji, 
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta, które wykorzystam do przygotowania zarówno spodu, jak i kruszonki przyszłego wypieku. W tym celu łączę ze sobą mąkę, cukier puder oraz masło. Po chwili do powstałej mieszanki dodaję też proszek do pieczenia oraz żółtka

Zaczynam od przygotowania mieszanki na ciasto
Zaczynam od przygotowania mieszanki na ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jednolite i dobrze wyrobione ciasto owijam folią spożywczą, po czym chłodzę je w lodówce przez 40 minut

Dopiero teraz ciasto może trafić do lodówki
Dopiero teraz ciasto może trafić do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję masę kokosową. Aby ją zrobić, przy pomocy robota kuchennego łączę masło z cukrem pudrem. Jako kolejne składniki dodaję: zmielony twaróg, jajka, budynie śmietankowe oraz wiórki kokosowe. Gdyby masa wyszła zbyt gęsta, można dodać do niej ½ szkl. mleka

Czas na serową mieszankę
Czas na serową mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec pozostaje już tylko zrobić bezę kokosową. Najpierw ubijam białka, dodając do nich po chwili cukier puder wiórki kokosowe

Do przygotowania została jeszcze kokosowa beza
Do przygotowania została jeszcze kokosowa beza © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wracam do pracy z ciastem, które dzielę na dwie części. Pierwszą z nich rozprowadzam na spodzie formy do pieczenia. Drugą zaś odkładam na bok, aby na koniec przygotować z niej kruszonkę

Spód już prawie gotowy
Spód już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Bezpośrednio na cieście w formie rozprowadzam masę kokosową. Na wierzchu układam kawałki ananasa z syropu, które przykrywam bezą kokosową. Na ostatnią warstwę składa się kruszonka z wcześniej przygotowanego ciasta. Ścieram je bezpośrednio nad formą na tarce z dużymi oczkami

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec wstawiam gotową mieszankę do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!

Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy
Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia