Sernik z ananasem to najlepsza kombinacja jaką jadłam od dawna
Jeśli jesteś miłośnikiem serników, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem ananasa i kokosa to moje najnowsze odkrycie. Ty również je pokochasz od pierwszego kęsa.
06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 11:12
Nie ma nic lepszego od domowego wypieku, który możesz podać swojej rodzinie po pysznym obiedzie. A kiedy jest to jeszcze sernik, ciasto, które kochają wszyscy Polacy, gwarantowany sukces masz już na samym starcie. Tym bardziej z dzisiejszym przepisem, w którym czekają na ciebie dwie smaczne niespodzianki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tym razem puszysty jak chmurka sernik połączyłam z ananasem i wiórkami kokosowymi. I muszę przyznać, że był to strzał w 10! Dawno już nie jadłam tak wyjątkowej, a zarazem smacznej mieszanki. Nie muszę chyba dodawać, że taka kombinacja zapada w pamięci na bardzo długo, dlatego jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawym, oryginalnym i przede wszystkim smacznym deserem gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka.
Puszysty sernik z ananasem i wiórkami kokosowymi stanie się wakacyjnym hitem. Każdy będzie chciał go skosztować
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 80 g cukru pudru,
- 240 g zimnego masła,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
Beza kokosowa:
- 3 białka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
Pozostałe składniki:
- 1 puszka ananasa w syropie w kawałkach,
- listek mięty do dekoracji,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta, które wykorzystam do przygotowania zarówno spodu, jak i kruszonki przyszłego wypieku. W tym celu łączę ze sobą mąkę, cukier puder oraz masło. Po chwili do powstałej mieszanki dodaję też proszek do pieczenia oraz żółtka.
Krok 2. Jednolite i dobrze wyrobione ciasto owijam folią spożywczą, po czym chłodzę je w lodówce przez 40 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję masę kokosową. Aby ją zrobić, przy pomocy robota kuchennego łączę masło z cukrem pudrem. Jako kolejne składniki dodaję: zmielony twaróg, jajka, budynie śmietankowe oraz wiórki kokosowe. Gdyby masa wyszła zbyt gęsta, można dodać do niej ½ szkl. mleka.
Krok 4. Na koniec pozostaje już tylko zrobić bezę kokosową. Najpierw ubijam białka, dodając do nich po chwili cukier puder i wiórki kokosowe.
Krok 5. Wracam do pracy z ciastem, które dzielę na dwie części. Pierwszą z nich rozprowadzam na spodzie formy do pieczenia. Drugą zaś odkładam na bok, aby na koniec przygotować z niej kruszonkę.
Krok 6. Bezpośrednio na cieście w formie rozprowadzam masę kokosową. Na wierzchu układam kawałki ananasa z syropu, które przykrywam bezą kokosową. Na ostatnią warstwę składa się kruszonka z wcześniej przygotowanego ciasta. Ścieram je bezpośrednio nad formą na tarce z dużymi oczkami.
Krok 7. Na koniec wstawiam gotową mieszankę do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!