WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Muzeum zamknięte dla zwiedzających

Czesi przyrządzają placki ziemniaczane inaczej. Do tego przepisu będziesz wracał regularnie

Jeśli znudziły ci się już zwykłe placki ziemniaczane, to koniecznie zajrzyj do tego artykułu. Pokażemy w nim, jak tę prostą potrawę przygotowują nasi sąsiedzi. Okazuje się, że w Czechach placki ziemniaczane przybierają formę prawdziwego majstersztyku!

Czesi przygotowują placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiemCzesi przygotowują placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | marysckin

Placki warzywne od wielu lat odgrywają w polskiej kuchni istotną rolę. Przyrządzamy je już nie tylko z ziemniaków; coraz częściej decydujemy się na sięganie również po cukinię, dynię, a nawet cebulę. Dzisiaj chcemy jednak powrócić do klasyki — a przynajmniej w pewnym sensie. Czeskie placki ziemniaczane nie są bowiem wcale takie zwykłe. Nasi południowo-zachodni sąsiedzi przygotowują je bowiem z kilkoma nietypowymi dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Poza jajkami, mąką (tym razem ziemniaczaną), przyprawami i samymi ziemniakami, w Czechach do placków ziemniaczanych dodaje się jeszcze nieco wędzonego boczku i mleka. Te składniki sprawiają, że nasze warzywne placuszki osiągną zupełnie inny wymiar: będą niezwykle chrupiące, trochę bardziej słone i tłuste od tych, które zwykle jadamy. Niewątpliwie najlepiej smakują w wytrawnej formie, dlatego zamiast dodawania na wierzchu kleksa śmietany, postaw raczej na sos. Może kurkowy? W końcu sezon na te smaczne grzyby już wkrótce się rozpocznie. Tę decyzję w każdym razie pozostawiamy już tobie!

Czeskie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 120 ml mleka,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.
Pokochasz te placki ziemniaczane
Pokochasz te placki ziemniaczane © Canva | fascinadora

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  2. Do warzyw dodaj drobno pokrojony boczek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także mąkę ziemniaczaną i mleko. Wbij 2 jajka, całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Przy pomocy łyżki nakładaj na rozgrzany tłuszcz po trochu przygotowanej masy. Placki ziemniaczane smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek