Czesi przyrządzają placki ziemniaczane inaczej. Do tego przepisu będziesz wracał regularnie
Jeśli znudziły ci się już zwykłe placki ziemniaczane, to koniecznie zajrzyj do tego artykułu. Pokażemy w nim, jak tę prostą potrawę przygotowują nasi sąsiedzi. Okazuje się, że w Czechach placki ziemniaczane przybierają formę prawdziwego majstersztyku!
23.05.2024 | aktual.: 23.05.2024 11:04
Placki warzywne od wielu lat odgrywają w polskiej kuchni istotną rolę. Przyrządzamy je już nie tylko z ziemniaków; coraz częściej decydujemy się na sięganie również po cukinię, dynię, a nawet cebulę. Dzisiaj chcemy jednak powrócić do klasyki — a przynajmniej w pewnym sensie. Czeskie placki ziemniaczane nie są bowiem wcale takie zwykłe. Nasi południowo-zachodni sąsiedzi przygotowują je bowiem z kilkoma nietypowymi dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poza jajkami, mąką (tym razem ziemniaczaną), przyprawami i samymi ziemniakami, w Czechach do placków ziemniaczanych dodaje się jeszcze nieco wędzonego boczku i mleka. Te składniki sprawiają, że nasze warzywne placuszki osiągną zupełnie inny wymiar: będą niezwykle chrupiące, trochę bardziej słone i tłuste od tych, które zwykle jadamy. Niewątpliwie najlepiej smakują w wytrawnej formie, dlatego zamiast dodawania na wierzchu kleksa śmietany, postaw raczej na sos. Może kurkowy? W końcu sezon na te smaczne grzyby już wkrótce się rozpocznie. Tę decyzję w każdym razie pozostawiamy już tobie!
Czeskie placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 200 g wędzonego boczku,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 120 ml mleka,
- 1 łyżka majeranku,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Do warzyw dodaj drobno pokrojony boczek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także mąkę ziemniaczaną i mleko. Wbij 2 jajka, całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Przy pomocy łyżki nakładaj na rozgrzany tłuszcz po trochu przygotowanej masy. Placki ziemniaczane smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Smacznego!