Zerwij je w lesie podczas spaceru i zrób sos w 15 minut. Smak wręcz powala na kolana
Jest taki jeden moment w przeciągu roku, kiedy to kuchnia wypełnia się aromatem pieprznika jadalnego. To jasny znak, że sezon na kurki właśnie się rozpoczął. Warto wtedy przygotować aromatyczny sos kurkowy. Będziesz mógł wykorzystać go do mięs i nie tylko. Oto najlepsza receptura.
16.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 15:57
Jeśli lubisz zbierać grzyby, to na pewno nie raz natknąłeś się na nie w lesie. Teraz masz na to spore szanse, ponieważ sezon na kurki właśnie się rozpoczął. Znajdziesz je również na targu bądź w przydrożnych punktach. Gdy już je zbierzesz albo kupisz, możesz przyrządzić rewelacyjny sos z kurkami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionego makaronu lub dań mięsnych. Jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, a efekt końcowy pozytywnie zaskoczy ciebie, jak i całą twoją rodzinę.
Jaki powinien być idealny sos kurkowy?
Skoro sezon na kurki praktycznie już się rozpoczął, to właściwy moment, byś wypróbował idealny sos kurkowy. Najlepiej smakuje ten, który zrobisz ze świeżych i oczyszczonych kurek. A jeszcze lepiej, gdy będą to samodzielnie zebrane przez ciebie grzyby. Ale nie martw się, sos wyjdzie również pyszny z tych sklepowych.
Zrobisz go z kilku popularnych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Ich połączenie sprawi, że kurkowy sos będzie szybki i niezwykle smaczny.
Pamiętaj, że sos powinien w pełni wydobywać i podkreślać charakterystyczny, delikatny smak grzybów. Dobrze, gdy będzie miał gładką, kremową konsystencję, która nadaje się do polewania różnych potraw. Powinien być dobrze związany, ale niezbyt gęsty. Idealny sos kurkowy powinien być bogaty w smaku. Warto zatem dodać do niego aromatyczne składniki, takie jak cebula, czosnek, zioła czy śmietana. Powinien również pasować do dań, z którymi chcesz go połączyć.
Sos kurkowy przepis - jak zrobić ten popularny grzybowy dodatek do dań?
Przepis na sos kurkowy jest błyskawiczny i prosty. Przygotujesz go z łatwo dostępnych składników. Możesz polać nim pierogi, makaron lub mięso. Sos, w którym wykorzystasz sezonowe grzyby jest rozkoszą dla podniebienia.
Składniki:
- cebula,
- 200 g kurek,
- 3 łyżki masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/3 szklanki śmietany 30 proc.,
- zioła i przyprawy: sól i pieprz ziołowy, oregano, mała garść świeżego tymianku.
Sposób przygotowania:
- Umyj kurki na sitku pod bieżącą wodą. Następnie oczyść je z ziemi i trawy. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę i czosnek. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę oraz czosnek i podsmażaj przez 5 minut.
- Dodaj kurki i świeży tymianek. Podsmażaj całość przez 7 minut.
- Następnym krokiem będzie dodanie soli, pieprzu i soku z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszaj.
- Pod sam koniec, zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj śmietankę, a po minucie wyłącz. Sos kurkowy jest gotowy. Smacznego!