Zerwij je w lesie podczas spaceru i zrób sos w 15 minut. Smak wręcz powala na kolana

Jest taki jeden moment w przeciągu roku, kiedy to kuchnia wypełnia się aromatem pieprznika jadalnego. To jasny znak, że sezon na kurki właśnie się rozpoczął. Warto wtedy przygotować aromatyczny sos kurkowy. Będziesz mógł wykorzystać go do mięs i nie tylko. Oto najlepsza receptura.

ObrazekSos kurkowy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Jeśli lubisz zbierać grzyby, to na pewno nie raz natknąłeś się na nie w lesie. Teraz masz na to spore szanse, ponieważ sezon na kurki właśnie się rozpoczął. Znajdziesz je również na targu bądź w przydrożnych punktach. Gdy już je zbierzesz albo kupisz, możesz przyrządzić rewelacyjny sos z kurkami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionego makaronu lub dań mięsnych. Jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, a efekt końcowy pozytywnie zaskoczy ciebie, jak i całą twoją rodzinę.

Jaki powinien być idealny sos kurkowy?

Skoro sezon na kurki praktycznie już się rozpoczął, to właściwy moment, byś wypróbował idealny sos kurkowy. Najlepiej smakuje ten, który zrobisz ze świeżych i oczyszczonych kurek. A jeszcze lepiej, gdy będą to samodzielnie zebrane przez ciebie grzyby. Ale nie martw się, sos wyjdzie również pyszny z tych sklepowych.

Zrobisz go z kilku popularnych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Ich połączenie sprawi, że kurkowy sos będzie szybki i niezwykle smaczny.

Obrazek
Kurki w łubiance - Pyszności; Foto: Canva

Pamiętaj, że sos powinien w pełni wydobywać i podkreślać charakterystyczny, delikatny smak grzybów. Dobrze, gdy będzie miał gładką, kremową konsystencję, która nadaje się do polewania różnych potraw. Powinien być dobrze związany, ale niezbyt gęsty. Idealny sos kurkowy powinien być bogaty w smaku. Warto zatem dodać do niego aromatyczne składniki, takie jak cebula, czosnek, zioła czy śmietana. Powinien również pasować do dań, z którymi chcesz go połączyć.

Sos kurkowy przepis - jak zrobić ten popularny grzybowy dodatek do dań?

Przepis na sos kurkowy jest błyskawiczny i prosty. Przygotujesz go z łatwo dostępnych składników. Możesz polać nim pierogi, makaron lub mięso. Sos, w którym wykorzystasz sezonowe grzyby jest rozkoszą dla podniebienia.

Składniki:

  • cebula,
  • 200 g kurek,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/3 szklanki śmietany 30 proc.,
  • zioła i przyprawy: sól i pieprz ziołowy, oregano, mała garść świeżego tymianku.
Obrazek
Sos kurkowy na talerzu - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kurki na sitku pod bieżącą wodą. Następnie oczyść je z ziemi i trawy. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obierz cebulę i czosnek. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę oraz czosnek i podsmażaj przez 5 minut.
  4. Dodaj kurki i świeży tymianek. Podsmażaj całość przez 7 minut.
  5. Następnym krokiem będzie dodanie soli, pieprzu i soku z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszaj.
  6. Pod sam koniec, zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj śmietankę, a po minucie wyłącz. Sos kurkowy jest gotowy. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej