Na Podlasiu zawijane pierogi to tradycja. Gdy widzę je w menu, od razu zamawiam

Polska zdecydowanie może pochwalić się pysznymi pierogami na różne sposoby. Jedną z moich ulubionych form są nadbużańskie zaguby, charakterystyczne dla okolic Drohiczyna na Podlasiu. Gdy tylko zdarza się ku temu okazja, zamawiam porcję na obiad. Od kiedy znam ten przepis, przygotowuję je również w domu.

Zaguby - PysznościZaguby - Pyszności
Źródło zdjęć: © gov.pl | stopka Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ewa Malinowska

Smakowanie dań kuchni regionalnych to wspaniały sposób na zachowanie tradycji i kultury odwiedzanych regionów. Podlasie może pochwalić się wieloma przysmakami, które odzwierciedlają wielowiekową historię tego regionu jako miejsca spotkania różnych kultur i religii. Wpływy Żydów, Tatarów, Białorusinów, Ukraińców i Litwinów przez stulecia kształtowały tutejsze smaki. Pod egzotycznie i obco brzmiącymi nazwami znaleźć można pyszne dania, które powstają z tego, co dała podlaska ziemia. Jednym z nich są właśnie zaguby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Podlaskie zaguby

To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań kuchni podlaskiej. Bazą jest ciasto na pierogi, skrywające w sobie ziemniaczany farsz. Wizualnie za to zaguby pierogów nie przypominają - to coś w rodzaju podlaskich roladek.

Zaguby - Pyszności
Zaguby - Pyszności © Facebook | Katarzyna Ulejczyk

Jak to w przypadku dań regionalnych bywa, każda gospodyni ma swój własny przepis. Ja swój dostałam od znajomej z Podlasia. Dzięki temu mogę odtworzyć regionalny smak w swojej własnej kuchni.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 kg mąki,
  • 2 cebule,
  • 200 g boczku,
  • sól, pieprz czarny, majeranek,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na bardzo drobnej tarce.
  2. Cebulę posiekaj, boczek pokrój w kostkę.
  3. Podsmaż boczek i cebulę, aż się zarumienią.
  4. Dodaj starte ziemniaki, pieprz i sól oraz majeranek (możesz pominąć, jeśli nie lubisz tego smaku).
  5. Smaż masę ziemniaczaną, cały czas mieszając, aż nie będzie surowa i stanie się zwarta. Nie dopuść do zrumienienia się, jak w przypadku placka ziemniaczanego.
  6. Odstaw nadzienie do ostygnięcia.
  7. Zagnieć mąkę z ciepłą wodą, łyżeczką sody, solą i 2 łyżkami oleju, aż powstanie elastyczne ciasto.
  8. Rozwałkuj i rozsmaruj przestudzoną masę ziemniaczaną, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu.
  9. Zwiń ciasto w rulon jak naleśnik i sklej brzegi, aby farsz nie wypłynął.
  10. Ugotuj wałek w lekko osolonej wodzie.
  11. Po ostygnięciu pokrój go w grube plastry i lekko obsmaż z obu stron.

Gotowe zaguby możesz podać z podsmażoną cebulą lub skwarkami z boczku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯