Dorzucam garść do blinów. Dziadek zjadł aż 30 

Bliny to małe placuszki znane od wieków w kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Z reguły są serwowane na wytrawnie. Ostatnio przygotowałam je z pewnym składnikiem, który od razu kojarzy się z daniami świątecznymi. Dziadek poprosił o nawet kilka dokładek.

Bliny są bardzo popularne w kuchni naszych wschodnich sąsiadówBliny są bardzo popularne w kuchni naszych wschodnich sąsiadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Według przekazów historycznych te puszyste placuszki były od setek lat podawane podczas ważnych świąt i uroczystości. Stały się symbolem obfitości i radości. Wzmianki o blinach można znaleźć w wielu tekstach historycznych, co podkreśla ich znaczenie w kulturach wschodnioeuropejskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Znane od setek lat, wciąż lubiane

Bliny są przykładem potrawy, która jest znana już od wieków, a wciąż cieszy się popularnością. Według niektórych źródeł Słowianie zajadali się tymi drożdżowymi placuszkami już ponad 1000 lat temu. Oczywiście od tamtego czasu bliny przeszły sporo zmian. Łatwo je także modyfikować pod kątem własnego smaku i ulubionych dodatków.

Wykorzystaj zapasy

Kiedy przygotowywałam świąteczne potrawy, stwierdzałam, że mam pokaźne zapasy grzybów suszonych. Wystarczyło mi ich do tradycyjnych potraw, a ugotowałam zupę grzybową oraz używałam ich do farszu do pierogów. Mimo to kilka słojów pozostało wypełnionych. Wtedy wpadłam na pomysł, że usmażę bliny z suszonymi grzybami. Największym entuzjastom tego pomysłu okazał się mój dziadek. Bardzo mu zasmakowały placki w takim wydaniu. A ja już mam kolejny pomysł, co przygotuję na sylwestra.

Bliny z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 800 g mąki,
  • 600 ml ciepłego mleka,
  • 600 ml ciepłej wody,
  • 10 g drożdży typu instant,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka namoczonych suszonych grzybów.

Do podania:

  • kwaśna śmietana,
  • drobno pokrojony koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Suche drożdże, mąkę, sól oraz cukier wymieszaj w jednej misce. Dodaj do tych składników ciepłą wodę. Mieszaj do momentu, w którym w misce znajdzie się wyrobione ciasto. Zawiń naczynie folią spożywczą i odłóż na 60 minut, żeby drożdże zaczęły działać.
  2. Po tym czasie zdejmij folię i wlej do ciasta podgrzane mleko. Wymieszaj. Wbij do środka również 4 jajka i wlej olej. Użyj trzepaczki do wymieszania wszystkich składników. Następnie raz jeszcze zabezpiecz miskę folią spożywczą i odstaw na kwadrans.
  3. Suszone grzyby dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i dokładnie osusz. Pokrój je na cienkie paseczki. Dodaj je do ciasta.
  4. Na rozgrzany olej nakładaj porcję ciasta i formuj placuszki. Smaż je po około 2 minuty z każdej strony, na przykrytej patelni.
  5. Bliny możesz podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej