Kultowa surówka jak z budki z kebabem. Pysznie smakuje z każdym obiadem

Kebab to bez wątpienia kultowe danie fast-food, po które, obok hamburgerów, sięgamy najczęściej. To smaczne danie przygotujesz również u siebie w domu. Zacznij od tego, co najzdrowsze. Surówka z budki z kebabem sprawdzi się tu idealnie!

Surówka z budki z kebabemSurówka z budki z kebabem - Pyszności; Foto Canva
Karol Wiak

Surówka z budki z kebabem - zdrowy dodatek do wszystkich obiadów

Jaki jest główny zarzut, związany z kupowanymi przez nas kebabami? Że dostajemy więcej warzyw niż mięsa. Okazuje się jednak, że ta surówka to przysmak, który możesz przygotować w swoim własnym domu. Co ważne, będzie stanowił dodatek do każdego obiadu. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i przede wszystkim - pożywna. Z myślą o miłośnikach kebaba, postanowiliśmy zaprezentować przepis na ten warzywny dodatek. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a Wy będziecie mogli stworzyć naprawdę fajną podstawę Waszego kebaba.

Obrazek
Kebab - Pyszności

Jak przygotować surówkę z budki z kebabem?

Surówka z budki z kebabem to świetny pomysł na urozmaicenie naszego obiadu. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z daniami mięsnymi i nie tylko. Jej podstawą jest czas - pomimo tego, że jest prosta i szybka w przygotowaniu, to trzeba będzie poświęcić dodatkowe 30 minut na to, by odlać nadmiar sosu.

Składniki:

         
  • pół główki kapusty białej
  • 5 gałązek świeżego koperku
  • 2 marchewki
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

Surówka z budki z kebabem to smak i łatwość przygotowania. Nasze przygotowanie rozpoczynamy od poszatkowania kapusty - dobrze jest zrobić to możliwie jak najcieniej. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie mieszamy z kapustą. Czas na przygotowanie sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Kolejny krok to zalanie nim kapusty z marchewką. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar sosu i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Obrazek
Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva

Nasza surówka z budki z kebabem jest już gotowa. Z powodzeniem wykorzystasz ją jako smaczny dodatek do obiadu i nie tylko. Przekonaj się, jak prosty w przygotowaniu i smaczny może być ten dodatek!

Lubisz kebaby? Co powiesz na wersję z indykiem i warzywami? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą