W pół godziny robię obiad dla całej rodziny. Nawet niejadki czyszczą talerze
Chociaż placki kojarzą się przede wszystkim z plackami ziemniaczanymi czy amerykańskimi pankejkami, to sercami moich bliskich zawładnął nieco inny przepis. Brokułowe placuszki nie tylko przemycają porcję warzyw, ale na dodatek przygotowuje się błyskawicznie.
10.04.2024 08:25
Brokułowe placki to nie tylko prosty, ale również naprawdę tani obiad. Wystarczy pół godziny w kuchni, kilka prostych składników i gotowe. Doskonale sprawdzą się jako wegetariański obiad, ciepła kolacja lub przekąska do lunchboxa - smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na porcję takich placków skuszą się nawet niejadki, które na widok samego brokuła niejednokrotnie robią "ble".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie placki brokułowe
Przygotowanie placków brokułowych jest łatwe i zajmuje zaledwie 30 minut. Wystarczy kilka prostych składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Brokuły, jajka, parmezan, mąka i czosnek – to wszystko. Polecam nie pomijać dodatku parmezanu - robi on naprawdę świetną robotę.
Placki brokułowe świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu czy sosu czosnkowego. Do ciasta na placki możesz dodać inne warzywa, np. startą cukinię lub marchewkę. To świetny patent na wyczyszczenie lodówki z końcówek produktów.
Składniki:
- 500 g ugotowanych różyczek brokułów,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano,
- 4 łyżki mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej różyczki brokułów. Gotuj je przez około 5 minut, aż zmiękną.
- Odcedź brokuły i drobno je posiekaj.
- W misce połącz posiekane brokuły z jajkami, parmezanem, mąką i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej.
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej różyczki brokułów. Gotuj je przez około 5 minut, aż zmiękną.
- Odcedź brokuły i drobno je posiekaj.
- W misce połącz posiekane brokuły z jajkami, parmezanem, mąką i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej.
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki. Pamiętaj o zachowaniu odstępu między nimi, aby mogły się równomiernie zarumienić.
- Smaż placki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Podaj z sosem czosnkowym lub ziołowym albo po prostu z kleksem śmietany. Smacznego!