W pół godziny robię obiad dla całej rodziny. Nawet niejadki czyszczą talerze

Chociaż placki kojarzą się przede wszystkim z plackami ziemniaczanymi czy amerykańskimi pankejkami, to sercami moich bliskich zawładnął nieco inny przepis. Brokułowe placuszki nie tylko przemycają porcję warzyw, ale na dodatek przygotowuje się błyskawicznie.

Placki z brokułem - PysznościPlacki z brokułem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Mila Naumova
Ewa Malinowska

Brokułowe placki to nie tylko prosty, ale również naprawdę tani obiad. Wystarczy pół godziny w kuchni, kilka prostych składników i gotowe. Doskonale sprawdzą się jako wegetariański obiad, ciepła kolacja lub przekąska do lunchboxa - smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na porcję takich placków skuszą się nawet niejadki, które na widok samego brokuła niejednokrotnie robią "ble".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Szybkie placki brokułowe

Przygotowanie placków brokułowych jest łatwe i zajmuje zaledwie 30 minut. Wystarczy kilka prostych składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Brokuły, jajka, parmezan, mąka i czosnek – to wszystko. Polecam nie pomijać dodatku parmezanu - robi on naprawdę świetną robotę.

Placki z brokułem - Pyszności
Placki z brokułem - Pyszności © pixelshot | Canva

Placki brokułowe świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu czy sosu czosnkowego. Do ciasta na placki możesz dodać inne warzywa, np. startą cukinię lub marchewkę. To świetny patent na wyczyszczenie lodówki z końcówek produktów.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych różyczek brokułów,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej różyczki brokułów. Gotuj je przez około 5 minut, aż zmiękną.
  2. Odcedź brokuły i drobno je posiekaj.
  3. W misce połącz posiekane brokuły z jajkami, parmezanem, mąką i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej.
  6. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej różyczki brokułów. Gotuj je przez około 5 minut, aż zmiękną.
  7. Odcedź brokuły i drobno je posiekaj.
  8. W misce połącz posiekane brokuły z jajkami, parmezanem, mąką i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  9. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej.
  10. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki. Pamiętaj o zachowaniu odstępu między nimi, aby mogły się równomiernie zarumienić.
  11. Smaż placki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Podaj z sosem czosnkowym lub ziołowym albo po prostu z kleksem śmietany. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯