W pół godziny robię obiad dla całej rodziny. Nawet niejadki czyszczą talerze

Chociaż placki kojarzą się przede wszystkim z plackami ziemniaczanymi czy amerykańskimi pankejkami, to sercami moich bliskich zawładnął nieco inny przepis. Brokułowe placuszki nie tylko przemycają porcję warzyw, ale na dodatek przygotowuje się błyskawicznie.

Placki z brokułem - PysznościPlacki z brokułem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Mila Naumova
Ewa Malinowska

Brokułowe placki to nie tylko prosty, ale również naprawdę tani obiad. Wystarczy pół godziny w kuchni, kilka prostych składników i gotowe. Doskonale sprawdzą się jako wegetariański obiad, ciepła kolacja lub przekąska do lunchboxa - smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na porcję takich placków skuszą się nawet niejadki, które na widok samego brokuła niejednokrotnie robią "ble".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Szybkie placki brokułowe

Przygotowanie placków brokułowych jest łatwe i zajmuje zaledwie 30 minut. Wystarczy kilka prostych składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Brokuły, jajka, parmezan, mąka i czosnek – to wszystko. Polecam nie pomijać dodatku parmezanu - robi on naprawdę świetną robotę.

Placki z brokułem - Pyszności
Placki z brokułem - Pyszności © pixelshot | Canva

Placki brokułowe świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu czy sosu czosnkowego. Do ciasta na placki możesz dodać inne warzywa, np. startą cukinię lub marchewkę. To świetny patent na wyczyszczenie lodówki z końcówek produktów.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych różyczek brokułów,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej różyczki brokułów. Gotuj je przez około 5 minut, aż zmiękną.
  2. Odcedź brokuły i drobno je posiekaj.
  3. W misce połącz posiekane brokuły z jajkami, parmezanem, mąką i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej.
  6. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej różyczki brokułów. Gotuj je przez około 5 minut, aż zmiękną.
  7. Odcedź brokuły i drobno je posiekaj.
  8. W misce połącz posiekane brokuły z jajkami, parmezanem, mąką i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  9. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej.
  10. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki. Pamiętaj o zachowaniu odstępu między nimi, aby mogły się równomiernie zarumienić.
  11. Smaż placki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Podaj z sosem czosnkowym lub ziołowym albo po prostu z kleksem śmietany. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy