PrzepisWegetariańskaW pół godziny robię obiad dla całej rodziny. Nawet niejadki czyszczą talerze

W pół godziny robię obiad dla całej rodziny. Nawet niejadki czyszczą talerze

Chociaż placki kojarzą się przede wszystkim z plackami ziemniaczanymi czy amerykańskimi pankejkami, to sercami moich bliskich zawładnął nieco inny przepis. Brokułowe placuszki nie tylko przemycają porcję warzyw, ale na dodatek przygotowuje się błyskawicznie.

Placki z brokułem - Pyszności
Placki z brokułem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Mila Naumova

10.04.2024 08:25

Brokułowe placki to nie tylko prosty, ale również naprawdę tani obiad. Wystarczy pół godziny w kuchni, kilka prostych składników i gotowe. Doskonale sprawdzą się jako wegetariański obiad, ciepła kolacja lub przekąska do lunchboxa - smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na porcję takich placków skuszą się nawet niejadki, które na widok samego brokuła niejednokrotnie robią "ble".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie placki brokułowe

Przygotowanie placków brokułowych jest łatwe i zajmuje zaledwie 30 minut. Wystarczy kilka prostych składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Brokuły, jajka, parmezan, mąka i czosnek – to wszystko. Polecam nie pomijać dodatku parmezanu - robi on naprawdę świetną robotę.

Placki z brokułem - Pyszności
Placki z brokułem - Pyszności© pixelshot | Canva

Placki brokułowe świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu czy sosu czosnkowego. Do ciasta na placki możesz dodać inne warzywa, np. startą cukinię lub marchewkę. To świetny patent na wyczyszczenie lodówki z końcówek produktów.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych różyczek brokułów,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej różyczki brokułów. Gotuj je przez około 5 minut, aż zmiękną.
  2. Odcedź brokuły i drobno je posiekaj.
  3. W misce połącz posiekane brokuły z jajkami, parmezanem, mąką i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej.
  6. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej różyczki brokułów. Gotuj je przez około 5 minut, aż zmiękną.
  7. Odcedź brokuły i drobno je posiekaj.
  8. W misce połącz posiekane brokuły z jajkami, parmezanem, mąką i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  9. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej.
  10. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki. Pamiętaj o zachowaniu odstępu między nimi, aby mogły się równomiernie zarumienić.
  11. Smaż placki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Podaj z sosem czosnkowym lub ziołowym albo po prostu z kleksem śmietany. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
obiad bez mięsabrokułyplacki
Wybrane dla Ciebie