Jak zrobić sos czosnkowy - Szybka lekcja i kilka podpowiedzi

Dla wielu jest składnikiem obowiązkowym pizzy, zapiekanek lub jako dodatek do frytek. Sos czosnkowy, bo o nim mowa jest nieodłącznym elementem dań z grilla, hamburgerów i dań typu fast food. Skąd się wziął, jak zrobić sos czosnkowy, jakie są jego rodzaje i ile ma kalorii? Odpowiadamy na wszystkie pytania.

ObrazekPhoto by Gaelle Marcel on Unsplash
Anna

Sos czosnkowy – jak zrobić?

Obrazek
Photo by LoboStudio Hamburg on Unsplash

Dzisiaj na temat sosu czosnkowego powstało wiele wariacji. Wszystkie jednak mają wspólny mianownik, o którym niewielu z nas wie, mowa o sosie aioli, który dał początek wszystkim odmianom sosów czosnkowych. Niestety dokładna historia tego aromatycznego kulinarnego wynalazku nie jest znana, ale wiadomo, że od stuleci sos czosnkowy obecny jest w kuchni. Pierwsze wzmianki o nim pojawiały się w księgach kulinarnych Hiszpanii i Francji, jednak trudno ustalić, kto jako pierwszy wymieszał czosnek z oliwą z oliwek. Ten duet będzie podstawowym elementem sosów czosnkowych, choć współcześnie znajdziemy przepisy rezygnujące z oliwy na rzecz np. jogurtu, ale o tym za chwilę.

Przepis na sos czosnkowy

Teraz podajemy Wam przepis na sos czosnkowy w oryginalnym wydaniu, czyli sos aioli. Sekretem każdej udanej potrawy i dodatków do niej są składniki dobrej jakości, od których zależy jej ostateczny smak. Kupując czosnek, wybierz ten świeży, najlepiej polski lub hiszpański. Popularny chiński czosnek jest za ostry i jednocześnie mało aromatyczny. Wybierajcie nieobeschnięty, świeży i twardy. Oliwa z oliwek powinna być z pierwszego tłoczenia. Tyle wystarczy, by zrobić sos czosnkowy w oryginalnej postaci. Najstarsze przepisy mówią o tym, by te dwa składniki ucierać do uzyskania jednolitego musu. Wraz z ewolucją przepisu na sos czosnkowy, kucharze byli zgodni w jednym – oryginalna receptura kradnie mnóstwo czasu i skutkuje bólem ręki, stąd w przepisie wzięły się różne dodatki. W Hiszpanii był to majonez lub samo żółtko. Kolejną wariacją było stosowanie do sosów czosnku pieczonego, który jest kremowy i miękki. Dodawano do niego śmietanę lub jogurt.

Jak zrobić sos czosnkowy?

Jak się robi sos czosnkowy typu aioli? Podjemy współczesny przepis. Potrzebujesz trzy ząbki czosnku, łyżkę majonezu, 3/4 szklanki dobrej oliwy oraz sól. Zacznij od posiekania czosnku, później posyp go solą i zmiażdż w moździerzu na gładką pastę. Możesz użyć praski do czosnku. Przygotowaną pastę wymieszają z majonezem i stopniowo dolewaj oliwy. Masz uzyskać gesty, lekko żółty sos.

Sos czosnkowy do sałatki

Teraz podamy Wam przepis, na bazie którego robiona jest większość sosów, które stanowią dodatek do sałatek. Tej receptury możecie użyć również robiąc sos czosnkowy do pizzy. Ten sos w przeciwieństwie do oryginalnego aioli będzie pozbawiony żółtej barwy, będzie biały i jogurtowy.

Do jego wykonania potrzebujesz:

- 180 g jogurtu naturalnego,

- 3 łyżki majonezu,

- 3 ząbki czosnku,

- przyprawy: zioła prowansalskie, pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz do smaku.

Uwaga, zamiast ziół prowansalskich możesz użyć np. świeżego koperku.

Przygotowanie sosu czosnkowego do sałatek i pizzy zaczynamy od zmieszania jogurtu z majonezem. Chcemy uzyskać lejącą, ale niezbyt gęstą konsystencję. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę. Pamiętajcie, że im więcej ząbków, tym bardziej aromatyczny sos. Następnie dodajemy cukier i zioła. Na sam koniec szczypta soli i pieprzu. Mieszamy i próbujemy.

Obrazek
Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Zaprezentowaliśmy Wam klasyczny sos czosnkowy aioli oraz sos na bazie jogurtu i majonezu. Tak, jak wspomnieliśmy na wstępie, istnieje wiele wariacji na temat sosu czosnkowego. Niektórzy do jego przyrządzenia używają śmietany i musztardy. Nic więc nie stoi na drodze do eksperymentów. Sos czosnkowy jest wspaniałym dodatkiem do grillowanych mięs, pizzy, zapiekanek, frytek, sałatek, pieczonych ziemniaczków czy kanapek. Możecie go również użyć do pieczeni.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥