PrzepisKuchnia włoskaCiocia z Włoch piecze ją raz w tygodniu. Wystarczy połączyć trzy popularne składniki

Ciocia z Włoch piecze ją raz w tygodniu. Wystarczy połączyć trzy popularne składniki

Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna i obfitująca w pizzę czy makarony - ma o wiele więcej do zaoferowania. Klasyczne przepisy udowadniają, że nie trzeba dużo skomplikowanych składników, aby stworzyć coś pysznego. Moja ciocia z Włoch przygotowuje pyszną zapiekankę z kilku prostych składników. Cała rodzina zajada się nią tak, że szybko w naczyniu nie pozostaje nawet kapka sosu.

Włoska zapiekanka - Pyszności
Włoska zapiekanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | lsantilli

08.04.2024 | aktual.: 09.04.2024 20:11

Chociaż wśród włoskich zapiekanek króluje przede wszystkim lazania, to parmigiana di melanzane zdecydowanie zasługuje na uwagę. Kiedy moja ciocia podała ją po raz pierwszy, wszyscy byli zaskoczeni - w środku nie dość, że było mało składników, to na dodatek nie było tam mięsa. Okazało się jednak, że to zdecydowanie wystarczająco, bo sos pomidorowy, bakłażan i ser to trio po prostu idealne.

Włoska zapiekanka z bakłażana

Sekretem idealnej parmigiany jest też odpowiednie przygotowanie bakłażana. Pokrojone w plastry warzywo należy oprószyć solą, ułożyć na sitku i obciążyć czymś ciężkim. Po godzinie bakłażan zmięknie i pozbędzie się goryczy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Pyszności
Włoska zapiekanka z bakłażana - Pyszności© Canva | nimu1956

Moja ciocia do tej zapiekanki nie szczędzi też parmezanu - w końcu to danie kuchni włoskiej.

Składniki:

  • 800 g pomidorów pelati,
  • 2 bakłażany,
  • 200 g mozzarelli,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 liści świeżej bazylii,
  • sól i pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj rozgnieciony czosnek i zeszklij go na małym ogniu. Dodaj pomidory pelati, rozgniatając je łyżką.
  2. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1 cm. Posyp je solą i odstaw na 30 minut, aby puściły goryczkę. Opłucz je i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż bakłażany partiami na złoty kolor z obu stron.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż część sosu pomidorowego. Następnie ułóż warstwę bakłażana, posyp parmezanem i rozrzuć kawałki mozzarelli.
  6. Powtórz czynności, tworząc kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Ostatnia warstwa powinna być z sosu pomidorowego i sera.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż ser się roztopi i całość się zarumieni.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad bez mięsabakłażan
Wybrane dla Ciebie