Ciocia z Włoch piecze ją raz w tygodniu. Wystarczy połączyć trzy popularne składniki

Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna i obfitująca w pizzę czy makarony - ma o wiele więcej do zaoferowania. Klasyczne przepisy udowadniają, że nie trzeba dużo skomplikowanych składników, aby stworzyć coś pysznego. Moja ciocia z Włoch przygotowuje pyszną zapiekankę z kilku prostych składników. Cała rodzina zajada się nią tak, że szybko w naczyniu nie pozostaje nawet kapka sosu.

Włoska zapiekanka - PysznościWłoska zapiekanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | lsantilli
Ewa Malinowska

Chociaż wśród włoskich zapiekanek króluje przede wszystkim lazania, to parmigiana di melanzane zdecydowanie zasługuje na uwagę. Kiedy moja ciocia podała ją po raz pierwszy, wszyscy byli zaskoczeni - w środku nie dość, że było mało składników, to na dodatek nie było tam mięsa. Okazało się jednak, że to zdecydowanie wystarczająco, bo sos pomidorowy, bakłażan i ser to trio po prostu idealne.

Włoska zapiekanka z bakłażana

Sekretem idealnej parmigiany jest też odpowiednie przygotowanie bakłażana. Pokrojone w plastry warzywo należy oprószyć solą, ułożyć na sitku i obciążyć czymś ciężkim. Po godzinie bakłażan zmięknie i pozbędzie się goryczy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Pyszności
Włoska zapiekanka z bakłażana - Pyszności © Canva | nimu1956

Moja ciocia do tej zapiekanki nie szczędzi też parmezanu - w końcu to danie kuchni włoskiej.

Składniki:

  • 800 g pomidorów pelati,
  • 2 bakłażany,
  • 200 g mozzarelli,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 liści świeżej bazylii,
  • sól i pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj rozgnieciony czosnek i zeszklij go na małym ogniu. Dodaj pomidory pelati, rozgniatając je łyżką.
  2. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1 cm. Posyp je solą i odstaw na 30 minut, aby puściły goryczkę. Opłucz je i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż bakłażany partiami na złoty kolor z obu stron.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż część sosu pomidorowego. Następnie ułóż warstwę bakłażana, posyp parmezanem i rozrzuć kawałki mozzarelli.
  6. Powtórz czynności, tworząc kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Ostatnia warstwa powinna być z sosu pomidorowego i sera.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż ser się roztopi i całość się zarumieni.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat