Ciocia z Włoch piecze ją raz w tygodniu. Wystarczy połączyć trzy popularne składniki
Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna i obfitująca w pizzę czy makarony - ma o wiele więcej do zaoferowania. Klasyczne przepisy udowadniają, że nie trzeba dużo skomplikowanych składników, aby stworzyć coś pysznego. Moja ciocia z Włoch przygotowuje pyszną zapiekankę z kilku prostych składników. Cała rodzina zajada się nią tak, że szybko w naczyniu nie pozostaje nawet kapka sosu.
08.04.2024 | aktual.: 09.04.2024 20:11
Chociaż wśród włoskich zapiekanek króluje przede wszystkim lazania, to parmigiana di melanzane zdecydowanie zasługuje na uwagę. Kiedy moja ciocia podała ją po raz pierwszy, wszyscy byli zaskoczeni - w środku nie dość, że było mało składników, to na dodatek nie było tam mięsa. Okazało się jednak, że to zdecydowanie wystarczająco, bo sos pomidorowy, bakłażan i ser to trio po prostu idealne.
Włoska zapiekanka z bakłażana
Sekretem idealnej parmigiany jest też odpowiednie przygotowanie bakłażana. Pokrojone w plastry warzywo należy oprószyć solą, ułożyć na sitku i obciążyć czymś ciężkim. Po godzinie bakłażan zmięknie i pozbędzie się goryczy.
Moja ciocia do tej zapiekanki nie szczędzi też parmezanu - w końcu to danie kuchni włoskiej.
Składniki:
- 800 g pomidorów pelati,
- 2 bakłażany,
- 200 g mozzarelli,
- 100 g tartego parmezanu,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 liści świeżej bazylii,
- sól i pieprz czarny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj rozgnieciony czosnek i zeszklij go na małym ogniu. Dodaj pomidory pelati, rozgniatając je łyżką.
- Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1 cm. Posyp je solą i odstaw na 30 minut, aby puściły goryczkę. Opłucz je i osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż bakłażany partiami na złoty kolor z obu stron.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż część sosu pomidorowego. Następnie ułóż warstwę bakłażana, posyp parmezanem i rozrzuć kawałki mozzarelli.
- Powtórz czynności, tworząc kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Ostatnia warstwa powinna być z sosu pomidorowego i sera.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż ser się roztopi i całość się zarumieni.
Smacznego!