Ciocia z Włoch piecze ją raz w tygodniu. Wystarczy połączyć trzy popularne składniki

Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna i obfitująca w pizzę czy makarony - ma o wiele więcej do zaoferowania. Klasyczne przepisy udowadniają, że nie trzeba dużo skomplikowanych składników, aby stworzyć coś pysznego. Moja ciocia z Włoch przygotowuje pyszną zapiekankę z kilku prostych składników. Cała rodzina zajada się nią tak, że szybko w naczyniu nie pozostaje nawet kapka sosu.

Włoska zapiekanka - PysznościWłoska zapiekanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | lsantilli
Ewa Malinowska

Chociaż wśród włoskich zapiekanek króluje przede wszystkim lazania, to parmigiana di melanzane zdecydowanie zasługuje na uwagę. Kiedy moja ciocia podała ją po raz pierwszy, wszyscy byli zaskoczeni - w środku nie dość, że było mało składników, to na dodatek nie było tam mięsa. Okazało się jednak, że to zdecydowanie wystarczająco, bo sos pomidorowy, bakłażan i ser to trio po prostu idealne.

Włoska zapiekanka z bakłażana

Sekretem idealnej parmigiany jest też odpowiednie przygotowanie bakłażana. Pokrojone w plastry warzywo należy oprószyć solą, ułożyć na sitku i obciążyć czymś ciężkim. Po godzinie bakłażan zmięknie i pozbędzie się goryczy.

Włoska zapiekanka z bakłażana - Pyszności
Włoska zapiekanka z bakłażana - Pyszności © Canva | nimu1956

Moja ciocia do tej zapiekanki nie szczędzi też parmezanu - w końcu to danie kuchni włoskiej.

Składniki:

  • 800 g pomidorów pelati,
  • 2 bakłażany,
  • 200 g mozzarelli,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 liści świeżej bazylii,
  • sól i pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj rozgnieciony czosnek i zeszklij go na małym ogniu. Dodaj pomidory pelati, rozgniatając je łyżką.
  2. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1 cm. Posyp je solą i odstaw na 30 minut, aby puściły goryczkę. Opłucz je i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż bakłażany partiami na złoty kolor z obu stron.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż część sosu pomidorowego. Następnie ułóż warstwę bakłażana, posyp parmezanem i rozrzuć kawałki mozzarelli.
  6. Powtórz czynności, tworząc kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Ostatnia warstwa powinna być z sosu pomidorowego i sera.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż ser się roztopi i całość się zarumieni.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇