Tych obierek nie wyrzucam. W kilka chwil robię danie jak z gwiazdkowej restauracji

Obierki po ziemniakach wcale nie muszą iść do kosza na śmieci. Właściwie to jest naprawdę sporo sposobów na ich wykorzystanie, a mój ulubiony to ten, który zaczerpnąłem od popularnej polskiej kucharki. Lepiej to przeczytaj – przyszli konsumenci będą ci za to wdzięczni!

Zupa na obierkach z ziemniakówZupa na obierkach z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga

Obierając ziemniaki, za każdym razem jakbym słyszał słowa mojego dziadka. Z tego – mawiał, wskazując na najwidoczniej zbyt grube obierki – kiedyś byśmy jeszcze drugi obiad zrobili. Dzisiaj wiem już, że te słowa nie były wcale złośliwością, lecz nauką. Ciekawe, co by powiedział dziadek, gdyby wiedział, że teraz z obierek z ziemniaków naprawdę przygotowuję kolejną potrawę? I to wcale nie byle jaką, lecz pyszną zupę, której autorką jest sama Ewa Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Obierki z ziemniaków dla pięknych włosów

Zanim pokażę ci recepturę na pyszną zupę z obierek z ziemniaków, podpowiem ci, co jeszcze można zrobić z tym pozornym spożywczym odpadem. Pomysłów jest naprawdę sporo. Poza tym, że ten bogaty w błonnik i witaminy produkt można przerobić na chipsy, doskonale sprawdzi się on również jako… odżywka do włosów. Wystarczy dokładnie oczyścić obierki, zagotować w wodzie, a następnie ostudzony płyn wetrzeć w głowę. Taki zabieg sprawi, że włosy staną się bardziej błyszczące i lekko ciemniejsze, dlatego poleca się to stosować osobom, które chcą przyciemnić siwiznę.

Zupa z obierek z ziemniaków według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • obierki z 6 dużych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • odrobina majeranku,
  • 1 gałązka lubczyku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierki z ziemniaków dokładnie umyj, a następnie osusz i wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  2. Dopraw je solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut w 200°C.
  3. Cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. To samo zrób z marchewką i selerem.
  4. Przełóż warzywa do garnka, dodaj ząbek czosnku, natkę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zalej wodą i gotuj przez godzinę.
  5. Po tym czasie dodaj obierki z ziemniaków i lubczyk i trzymaj na ogniu jeszcze przez 20 minut. Na koniec przecedź i gotowe.

Tak przygotowaną zupę Ewa Wachowicz poleca podawać na przykład z knedlami z wątróbki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej