Używaj zamiast parmezanu. Smakują podobnie, a są tańsze i mają więcej białka oraz błonnika

Oscarowo odgrywają rolę parmezanu, świetnie odnajdują się jako wyrazista przyprawa czy wegański zagęstnik zup i sosów. Wszechstronne zastosowanie, smak oraz wartości odżywcze płatków drożdżowych nie schodzą tapetu, a ich potencjał eksplorowany jest nie tylko przez entuzjastów kuchni roślinnej.

Płatki drożdżowe nazywane są "złotem wegan"Płatki drożdżowe nazywane są "złotem wegan"
Źródło zdjęć: © Canva | pamela_d_mcadams

Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży. Inaczej mówiąc - to drożdże, które nie są aktywne biologicznie, czyli nie mogą fermentować, tym samym więc nie spowodują nieprzyjemnych dolegliwości jelitowych. Do czego zatem wykorzystuje się taki typ drożdży? I skąd wzięła się popularność tego produktu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Czym są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe pochodzą od nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae, uprawianych na melasie buraczanej lub trzcinowej, które są suszone i pakowanie w formie płatków. Warto nadmienić, że zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie, dlatego są bezpieczne do spożycia dla każdego.

Płatki drożdżowe charakteryzuje żółty kolor, który poniekąd odpowiada za potoczne nazwy produktu - "złoto wegan" czy "sypkie złoto". Płatki drożdżowe nazywa się złotem również ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Ponadto mają serowo-orzechowy smak, dzięki czemu nadają się jako zamiennik sera w wielu potrawach wegańskich.

Na co są dobre płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe są doskonałym zamiennikiem np. parmezanu, nie tylko ze względu na smak, ale też zawartość białka. W 100 g płatków drożdżowych znajduje się 45 g białka roślinnego, w parmezanie to 38 g białka (zwierzęcego). Ponadto w tej samej ilości produktu jest ponad 21 g błonnika (parmezan, ze względu na to, że jest produktem pochodzenia zwierzęcego, nie zawiera błonnika), który wpływa doskonale na stan naszych jelit.

Po drugie płatki drożdżowe są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Witaminy te odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry oraz układu nerwowego. Dodatkowo "złoto wegan" zawiera liczne minerały, takie jak żelazo, cynk, magnez, miedź, selen i chrom. Składniki te są niezbędne dla wielu procesów fizjologicznych, w tym ochrony przed wolnymi rodnikami, regulacji poziomu cukru we krwi oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej.

Płatki drożdżowe dostarczają również beta-glukanu, który ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Beta-glukan wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia kondycję skóry.

Płatki drożdżowe mają wyrazisty smak
Płatki drożdżowe mają wyrazisty smak © Canva | towfiqu barbhuiya

Czy płatki drożdżowe można jeść codziennie?

Płatki drożdżowe mogą być codziennym uzupełnieniem diety. Najlepiej stosować je jako dodatek, posypkę do ulubionych dań. Warto jednak pamiętać, że produkt ten jest zasobny w błonnik, a zwiększając ilość błonnika w diecie, należy też zwiększyć podaż płynów, by nie doprowadzić do zaparć. Z tego samego powodu zaleca się stopniowe wprowadzanie płatków drożdżowych do diety, zaczynając od szczypty płatków na jedno danie. Przyjmuje się, że 1-2 łyżki płatków dziennie (jedna łyżka to 15 g płatków drożdżowych) to porcja wystarczająca.

Jak używać płatków drożdżowych?

Płatków drożdżowych używa się jak przyprawy. Posypuje się nimi gotowe dania, makarony, kanapki, zapiekanki itd. Mogą też odgrywać rolę zagęstnika w zupach i sosach oraz składnika wzbogacającego smak wegańskich potraw. Warto dodać, że płatki drożdżowe to produkt jest termostabilny, a więc nie traci swoich wartości odżywczych po podgrzaniu oraz może być stosowany w potrawach wymagających obróbki termicznej. Po podgrzaniu może co prawda stracić teksturę, ale nie swój charakterystyczny smak.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej