Do placków ziemniaczanych Czesi dodają nietypowy składnik. Wychodzą bardziej chrupiące i smaczniejsze

Placki ziemniaczane to danie uwielbiane nie tylko u nas kraju, zajadają się nimi także Czesi. Placki w wydaniu naszych sąsiadów są niezwykle chrupiące i mają apetyczny aromat. Jakie dodatkowe składniki stoją za takim efektem?

Placki ziemniaczane podane z sosem czosnkowymPlacki ziemniaczane podane z sosem czosnkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
oprac.  DGP

Popularne placki ziemniaczane są doskonałe same w sobie, ale istnieje sposób, żeby były jeszcze bardziej apetyczne i sycące. Wystarczy zrobić je trochę inaczej niż zwykle, trzymając się czeskiego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Co najlepiej pasuje do placków ziemniaczanych?

Czeskie placki ziemniaczane to idealna propozycja na obiad, kolację albo przekąskę, która zaspokoi nawet większy głód. Można je także podawać jako dodatek do innych potraw, na przykład mięsa z grilla. Co jest ich sekretnym składnikiem? Drobno pokrojony boczek dodaje im chrupkości i aromatu. Jednak to tylko jeden z dodatków pasujących do placków. Do masy ziemniaczanej można dodawać także warzywa, na przykład cebulę czy paprykę. Sprawdzą się także pieczarki. Wielu fanów mają także placki z chrzanem.

Czeskie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g boczku,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • 1 główka czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce.
  2. Pokrój boczek w kostkę.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki, jajka, mąkę ziemniaczaną, boczek, majeranek, sól i pieprz.
  4. Dodaj mleko i rozgnieciony lub posiekany czosnek, po czym dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  6. Nakładaj placki łyżką i smaż z obu stron na złocisty kolor.

To ważne!

  • Aby placki były jeszcze bardziej chrupiące, można dodać do ciasta łyżkę mąki pszennej.
  • Placki można smażyć na smalcu, oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek.
  • Do placków pasują różne sosy, np. śmietanowy, grzybowy lub czosnkowy.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟