PrzepisSzybkie i tanieDo placków ziemniaczanych Czesi dodają nietypowy składnik. Wychodzą bardziej chrupiące i smaczniejsze

Do placków ziemniaczanych Czesi dodają nietypowy składnik. Wychodzą bardziej chrupiące i smaczniejsze

Placki ziemniaczane to danie uwielbiane nie tylko u nas kraju, zajadają się nimi także Czesi. Placki w wydaniu naszych sąsiadów są niezwykle chrupiące i mają apetyczny aromat. Jakie dodatkowe składniki stoją za takim efektem?

Placki ziemniaczane podane z sosem czosnkowym
Placki ziemniaczane podane z sosem czosnkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
oprac. DGP

04.10.2024 14:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Popularne placki ziemniaczane są doskonałe same w sobie, ale istnieje sposób, żeby były jeszcze bardziej apetyczne i sycące. Wystarczy zrobić je trochę inaczej niż zwykle, trzymając się czeskiego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co najlepiej pasuje do placków ziemniaczanych?

Czeskie placki ziemniaczane to idealna propozycja na obiad, kolację albo przekąskę, która zaspokoi nawet większy głód. Można je także podawać jako dodatek do innych potraw, na przykład mięsa z grilla. Co jest ich sekretnym składnikiem? Drobno pokrojony boczek dodaje im chrupkości i aromatu. Jednak to tylko jeden z dodatków pasujących do placków. Do masy ziemniaczanej można dodawać także warzywa, na przykład cebulę czy paprykę. Sprawdzą się także pieczarki. Wielu fanów mają także placki z chrzanem.

Czeskie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g boczku,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • 1 główka czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce.
  2. Pokrój boczek w kostkę.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki, jajka, mąkę ziemniaczaną, boczek, majeranek, sól i pieprz.
  4. Dodaj mleko i rozgnieciony lub posiekany czosnek, po czym dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  6. Nakładaj placki łyżką i smaż z obu stron na złocisty kolor.

To ważne!

  • Aby placki były jeszcze bardziej chrupiące, można dodać do ciasta łyżkę mąki pszennej.
  • Placki można smażyć na smalcu, oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek.
  • Do placków pasują różne sosy, np. śmietanowy, grzybowy lub czosnkowy.