Znudziły ci się tradycyjne kotlety? Proste i tanie rozwiązanie na obiad dla całej rodziny

Kotlety serowe to wyśmienite danie, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie wegetariańskiej. To może niedietetyczna, ale bardzo smaczna propozycja. Jeśli masz ochotę zaszaleć, to śmiało możesz wypróbować ten przepis. Zobacz, jak przygotować te pyszne kotlety krok po kroku.

Smażony ser Smażony ser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety serowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Rozpływają się w ustach, dostarczając niezapomnianych doznań smakowych. Stanowią doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Co więcej, ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, co jest niewątpliwym atutem w dzisiejszym, zabieganym świecie. Dodatkowo kotlety serowe są idealnym rozwiązaniem dla osób, które wybrały wegetariański styl odżywiania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Obiad bez mięsa? Przygotuj kotlety inaczej

Kluczowym składnikiem tego przepisu jest ser mozzarella, ale nie ten w kulce, a w bloku. Ser ten charakteryzuje się doskonałymi właściwościami topienia, co przekłada się na niezwykle delikatną i aksamitną konsystencję gotowych kotletów. Oprócz sera do przygotowania kotletów będziesz potrzebować również ziół, takich jak bazylia czy zioła prowansalskie. W zależności od preferencji do kotletów można dodać również odrobinę papryki. Dla miłośników pikantnych smaków proponujemy dodanie odrobiny chili.

Kotlet serowy inspirowany jest specjałem naszych sąsiadów - tradycyjnym daniem kuchni czeskiej, znanym jako smažený sýr i słowackiej - vyprážaný syr. W krajach tych smażony ser występuje w towarzystwie surówek, ziemniaków lub frytek, a także sosów: tatarskiego lub majonezu. W kuchni czeskiej bazą potrawy jest ser edamski, gouda lub hermelína (czeski camembert).

Smażony ser
Smażony ser © Adobe Stock

Kotlety serowe. Przepis

Składniki:

  • 300 g sera mozzarella w kawałku,
  • 150 g płatków kukurydzianych,
  • 100 g mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • ulubione przyprawy, np. bazylia, zioła prowansalskie, mielona papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • gałązka natki pietruszki,
  • 50 ml mleka.

Przygotowanie:

  1. Ser pokrój na grube (ok. 2 cm) plastry.
  2. 100 ml oliwy z oliwek wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przygotowaną mieszaniną skrop pokrojony w plastry ser.
  3. Jajko rozkłóć w misce, dodaj odrobinę mleka, przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Płatki kukurydziane drobno pokrusz.
  5. Kotlety z sera obtaczaj kolejno w mące, w jajku i rozdrobnionych płatkach, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż panierka się zarumieni.
  6. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki