Znudziły ci się tradycyjne kotlety? Proste i tanie rozwiązanie na obiad dla całej rodziny

Kotlety serowe to wyśmienite danie, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie wegetariańskiej. To może niedietetyczna, ale bardzo smaczna propozycja. Jeśli masz ochotę zaszaleć, to śmiało możesz wypróbować ten przepis. Zobacz, jak przygotować te pyszne kotlety krok po kroku.

Smażony ser Smażony ser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety serowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Rozpływają się w ustach, dostarczając niezapomnianych doznań smakowych. Stanowią doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Co więcej, ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, co jest niewątpliwym atutem w dzisiejszym, zabieganym świecie. Dodatkowo kotlety serowe są idealnym rozwiązaniem dla osób, które wybrały wegetariański styl odżywiania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Obiad bez mięsa? Przygotuj kotlety inaczej

Kluczowym składnikiem tego przepisu jest ser mozzarella, ale nie ten w kulce, a w bloku. Ser ten charakteryzuje się doskonałymi właściwościami topienia, co przekłada się na niezwykle delikatną i aksamitną konsystencję gotowych kotletów. Oprócz sera do przygotowania kotletów będziesz potrzebować również ziół, takich jak bazylia czy zioła prowansalskie. W zależności od preferencji do kotletów można dodać również odrobinę papryki. Dla miłośników pikantnych smaków proponujemy dodanie odrobiny chili.

Kotlet serowy inspirowany jest specjałem naszych sąsiadów - tradycyjnym daniem kuchni czeskiej, znanym jako smažený sýr i słowackiej - vyprážaný syr. W krajach tych smażony ser występuje w towarzystwie surówek, ziemniaków lub frytek, a także sosów: tatarskiego lub majonezu. W kuchni czeskiej bazą potrawy jest ser edamski, gouda lub hermelína (czeski camembert).

Smażony ser
Smażony ser © Adobe Stock

Kotlety serowe. Przepis

Składniki:

  • 300 g sera mozzarella w kawałku,
  • 150 g płatków kukurydzianych,
  • 100 g mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • ulubione przyprawy, np. bazylia, zioła prowansalskie, mielona papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • gałązka natki pietruszki,
  • 50 ml mleka.

Przygotowanie:

  1. Ser pokrój na grube (ok. 2 cm) plastry.
  2. 100 ml oliwy z oliwek wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przygotowaną mieszaniną skrop pokrojony w plastry ser.
  3. Jajko rozkłóć w misce, dodaj odrobinę mleka, przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Płatki kukurydziane drobno pokrusz.
  5. Kotlety z sera obtaczaj kolejno w mące, w jajku i rozdrobnionych płatkach, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż panierka się zarumieni.
  6. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej