PrzepisChrupiąca panierowana mozzarella. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi

Chrupiąca panierowana mozzarella. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi

Panierowana mozzarella - Pyszności
Panierowana mozzarella - Pyszności
Ewa
10.07.2023 16:30

Panierowana mozzarella w chrupiącej panierce to idealny przepis na imprezę. Błyskawicznie znika z talerzyka, a zrobisz ją w kilka minut.

Mozzarella w chrupiącej panierce to mój niezawodny przepis na przekąskę, która zachwyci wszystkich gości na imprezie. Po ugryzieniu spod chrupkiej skorupki uwalnia się pyszne, półpłynne wnętrze, które apetycznie rozlewa się w ustach. W prostych składnikach tkwi sukces i prawdziwy raj dla podniebienia. To niezawodna przystawka na każdą okazję: od urodzin, po rodzinny wieczór filmowy, na większej imprezie kończąc. Wystarczy kilka podstawowych składników, chwila na smażenie i gotowe. Dzięki serwowaniu mozzarelli na patyczkach jedzenie jest wygodne i nie brudzi rąk.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Chrupiąca panierowana mozzarella

Składniki:

  • 200 g sera mozzarella,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • płatki kukurydziane,
  • mąka pszenna.

Sposób przygotowania:

1. Ser mozzarella w kostce dzielę na niezbyt cienkie plastry. W każdy kawałek wbijam drewniany widelec. Ważne jest, aby nie używać plastiku, bo stopi się podczas smażenia, uwalniając toksyczne związki i nasza przekąska nada się tylko do wyrzucenia.

Chrupiąca panierowana mozzarella- Pyszności
Chrupiąca panierowana mozzarella- Pyszności

2. W trzech miskach umieszczam kolejno mąkę pszenną, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z płatkami kukurydzianymi. Dokładnie obtaczam kawałki przygotowanego sera, zanurzając po kolei w mące, jajku, bułce i znów jajku oraz bułce. Pamiętaj, żeby wybrać zwykłe płatki kukurydziane, bez dodatku miodu i orzeszków.

Panierowanie mozzarelli- Pyszności
Panierowanie mozzarelli- Pyszności

3. W garnku rozgrzewam olej. Smażę przygotowane kawałki mozzarelli w panierce w głębokim oleju przez kilka minut, aż panierka się zarumieni. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

Panierowana mozzarella- Pyszności
Panierowana mozzarella- Pyszności

4. Usmażony ser podaję od razu po usmażeniu, kiedy wnętrze jest płynne. Chrupiącą przekąskę możesz podać samodzielnie lub w towarzystwie ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tutaj sos tatarski, sweet chilli, tysiąca wysp czy po prostu ketchup.Smacznego!

Chrupiąca panierowana mozzarella- Pyszności
Chrupiąca panierowana mozzarella- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także