Bezkonkurencyjny żur Tomasza Strzelczyka. Kwaśny w sam raz i zawiesisty
Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji "MasterChef Polska" i autor kanału kulinarnego "Oddasz Fartucha", tym razem zaprezentował, jak przygotować pełen dodatków i wyrazisty w smaku żur. Internauci rozpływają się nad tym przepisem.
21.02.2024 19:59
Wkrótce zapach żurku będzie unosił się w większości polskich domów. W święta wielkanocne ta tradycyjna polska zupa smakuje najlepiej. Doskonałym przepisem na żur podzielił się znany kucharz Tomasz Strzelczyk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawiesisty i kwaśny. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak ugotować żur
Pełen składników, bogaty w smak, aromatyczny i cudownie zawiesisty - taki jest żur z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz udostępnił na swoim kanale YouTube filmik, gdzie krok po kroku wyjaśnia, jak przygotować tę tradycyjną zupę na zakwasie. Przepis podbił serca internautów.
"Przepis petarda!!! Robiłem 2 tygodnie temu i jutro robię znów - czytamy w komentarzach. - Niesamowicie smakowity żur Panie Strzelczyk. Chylę czoła, to najlepszy żur, jaki jadłem w życiu - dodał inny internauta. - Dziękuję bardzo za przepis, oraz za megapozytywne podejście do gotowania. Bardzo cenię Pana kuchnię, ponieważ jest pyszna i z uśmiechem - wtróuje kolejny komentujący.
Żurek Tomasza Strzelczyka. Przepis
Składniki:
- 2,5 l wody,
- 200 g wędzonych żeberek,
- garść suszonych grzybów,
- włoszczyzna (2 marchewki, kawałek pora i selera, 1 korzeń pietruszki),
- 200 g świeżych żeberek,
- łyżka lubczyku,
- łyżka majeranku,
- 150 g boczku,
- 1,75 l zakwasu żytniego,
- sól, pieprz,
- 5 ziemniaków,
- 2 pętka białej kiełbasy,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 cebule,
- pętko kiełbasy polskiej surowej,
- pętko kiełbasy wędzonej,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Przygotowanie:
- Wędzone oraz świeże żeberka wrzuć do garnka i zalej wodą. Następnie dodaj suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość gotuj przez godzinę.
- W połowie gotowania do wywaru dodaj cebulę przekrojoną na pół, dwie marchewki, por, pietruszkę, kawałek selera oraz czosnek. Gotuj całość przez kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj surową kiełbasę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Dwie pozostałe kiełbasy i boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż mięso na rozgrzanym tłuszczu. Pozostałą cebulę również pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Kiedy cebula zeszkli się, umieść ją razem z mięsem w garnku z wywarem i gotuj przez około 20 minut.
- Na samym końcu zupę dopraw lubczykiem, majerankiem i wlej zakwas. Całość zamieszaj, dodaj sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.