Najlepsze śledzie na święta. W ubiegłym roku zniknęły na Wigilię zniknęły jako pierwsze
Śledzie na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa. Propozycji na ich podanie jest cała masa, ale w moim domu od jakiegoś czasu królują śledzie po chłopsku. Na wigilijnym stole postały tylko przez chwilę, bo chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakowało.
27.11.2024 | aktual.: 27.11.2024 13:30
Śledzie po chłopsku z ziemniakami świetnie sprawdzą się jako jedno z wigilijnych dań lub postny, szybki obiad. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, by cieszyć się smacznym i pożywnym daniem. Pokrój, wymieszaj, podaj bliskimi i z zadowoleniem obserwuj, jak zajadają ze smakiem. To jeden z najlepszych przepisów na śledzie, jaki możesz wykorzystać w swojej kuchni. Chrupiące ziemniaki, wyraziste śledzie, ogórki kiszone i delikatny sos – to połączenie, któremu trudno się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po chłopsku
To prosta, a zarazem niezwykle smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Śledzie spotykają się w niej z ziemniakami, jajkami i ogórkiem kiszonym, który przełamuje smak dania i dodaje lekkiej chrupkości. Kiedy pierwszy raz podałam ją moim bliskim na święta, zniknęła w mgnieniu oka. Lepiej przygotować większą porcję, bo amatorów śledzi po chłopsku nie zabraknie.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych, najlepiej matiasów,
- 3-4 ziemniaki,
- 2 jajka,
- 3 ogórki kiszone,
- cebula dymka wraz ze szczypiorkiem,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Śledzie dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli są bardzo słone, mocz je w zimnej wodzie przez kilka godzin, zmieniając wodę co jakiś czas. Następnie osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój w niewielkie kawałki.
- Ziemniaki umyj, nie obierając ich, i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ostudź je i dopiero wtedy obierz. Pokrój w równą kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
- W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem Dopraw pieprzem i solą. Z ilością soli nie przesadzaj - sam śledź jest już słony.
- Wszystkie przygotowane składniki przełóż do większej miski i delikatnie wymieszaj. Zalej przygotowanym sosem i ponownie delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. Sałatka smakuje najlepiej schłodzona. Smacznego!