InspiracjeNajlepsze śledzie na święta. W ubiegłym roku zniknęły na Wigilię zniknęły jako pierwsze

Najlepsze śledzie na święta. W ubiegłym roku zniknęły na Wigilię zniknęły jako pierwsze

Śledzie na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa. Propozycji na ich podanie jest cała masa, ale w moim domu od jakiegoś czasu królują śledzie po chłopsku. Na wigilijnym stole postały tylko przez chwilę, bo chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakowało.

Śledzie po chłopsku świetnie sprawdzą się na święta
Śledzie po chłopsku świetnie sprawdzą się na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.11.2024 | aktual.: 27.11.2024 13:30

Śledzie po chłopsku z ziemniakami świetnie sprawdzą się jako jedno z wigilijnych dań lub postny, szybki obiad. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, by cieszyć się smacznym i pożywnym daniem. Pokrój, wymieszaj, podaj bliskimi i z zadowoleniem obserwuj, jak zajadają ze smakiem. To jeden z najlepszych przepisów na śledzie, jaki możesz wykorzystać w swojej kuchni. Chrupiące ziemniaki, wyraziste śledzie, ogórki kiszone i delikatny sos – to połączenie, któremu trudno się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po chłopsku

To prosta, a zarazem niezwykle smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Śledzie spotykają się w niej z ziemniakami, jajkami i ogórkiem kiszonym, który przełamuje smak dania i dodaje lekkiej chrupkości. Kiedy pierwszy raz podałam ją moim bliskim na święta, zniknęła w mgnieniu oka. Lepiej przygotować większą porcję, bo amatorów śledzi po chłopsku nie zabraknie.

Śledzie po chłopsku z ziemniakami
Śledzie po chłopsku z ziemniakami© Pyszności | Robert Latawiec

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych, najlepiej matiasów,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • cebula dymka wraz ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli są bardzo słone, mocz je w zimnej wodzie przez kilka godzin, zmieniając wodę co jakiś czas. Następnie osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój w niewielkie kawałki.
  2. Ziemniaki umyj, nie obierając ich, i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ostudź je i dopiero wtedy obierz. Pokrój w równą kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  4. W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem Dopraw pieprzem i solą. Z ilością soli nie przesadzaj - sam śledź jest już słony.
  5. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do większej miski i delikatnie wymieszaj. Zalej przygotowanym sosem i ponownie delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. Sałatka smakuje najlepiej schłodzona. Smacznego!

przepispotrawy wigilijneśledzie
Wybrane dla Ciebie