Zrób jajka farmerskie na śniadanie. Energia będzie cię rozpierać aż do obiadu

Nie masz pomysłu na śniadanie, a chcesz, żeby było pożywne i sycące? Przygotuj jajka farmerskie, które są bez wątpienia posiłkiem mocy. Dadzą ci energię na resztę dnia, a do tego są tak smaczne, że nie będziesz mógł im się oprzeć.

Jajka po farmerskuJajka po farmersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jajka po farmersku przypominają nieco szakszukę, w końcu wbija się jajka do sosu pomidorowego. Można jednak wyczuć kilka różnic. Danie jest pikantne, nieco rozgrzewające, a śmietana i awokado równoważą wrażenia, które dają ostre papryczki. Tak przygotowane jajka nasycą nas na cały dzień, ale jednocześnie są lekkie i nie ma po nich uczucia ciężkości. Musisz jednak pamiętać, że to nie jest danie dietetyczne, gdyż zawiera ogromne ilości sera oraz śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

Jak zrobić jajka po farmersku?

Przygotuj poniższe składniki:

  • 4 jajka,
  • 80 g startego sera cheddar,
  • kwaśna śmietana 18 proc.,
  • awokado,
  • 2 tortille,
  • posiekana świeża kolendra,
  • limonka pocięta na ćwiartki.

Składniki do sosu rancheros:

  • drobno posiekana cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych (jeśli nigdzie nie znajdziesz, możesz użyć zwykłych pomidorów lub w ostateczności passaty),
  • 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżki papryczki chipotle w sosie adobo (są one dość ostre, więc ilość możesz zmodyfikować - ważne, żeby ci smakowało),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Jajka po farmersku
Jajka po farmersku © Flickr

Sposób wykonania:

  1. Wlej olej na patelnię i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Podsmażaj do momentu, w którym się zeszkli. Po tym czasie dodaj papryczkę chilli oraz czosnek. Na sam koniec wrzuć pomidory z puszki oraz papryczkę chipotle. Całość dopraw papryką wędzoną, solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Zrób wgłębienie w sosie i w każde wbij jajko. Postaraj się zrobić to ostrożnie. Jajko niedługo się zetnie, nie przykrywaj patelni pokrywką na tym etapie.
  3. Posyp danie serem i zakryj patelnię na dosłownie trzy minuty. Od razu po tym przełóż jajka po farmersku na talerz.
  4. Podgrzej tortillę - będzie ona dodatkiem do dania, ułóż ją obok jajek. Dołóż też łyżkę śmietany, pokrojone w plastry awokado oraz kilka kawałków limonki.

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie