Zrób jajka farmerskie na śniadanie. Energia będzie cię rozpierać aż do obiadu

Nie masz pomysłu na śniadanie, a chcesz, żeby było pożywne i sycące? Przygotuj jajka farmerskie, które są bez wątpienia posiłkiem mocy. Dadzą ci energię na resztę dnia, a do tego są tak smaczne, że nie będziesz mógł im się oprzeć.

Jajka po farmerskuJajka po farmersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jajka po farmersku przypominają nieco szakszukę, w końcu wbija się jajka do sosu pomidorowego. Można jednak wyczuć kilka różnic. Danie jest pikantne, nieco rozgrzewające, a śmietana i awokado równoważą wrażenia, które dają ostre papryczki. Tak przygotowane jajka nasycą nas na cały dzień, ale jednocześnie są lekkie i nie ma po nich uczucia ciężkości. Musisz jednak pamiętać, że to nie jest danie dietetyczne, gdyż zawiera ogromne ilości sera oraz śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

Jak zrobić jajka po farmersku?

Przygotuj poniższe składniki:

  • 4 jajka,
  • 80 g startego sera cheddar,
  • kwaśna śmietana 18 proc.,
  • awokado,
  • 2 tortille,
  • posiekana świeża kolendra,
  • limonka pocięta na ćwiartki.

Składniki do sosu rancheros:

  • drobno posiekana cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych (jeśli nigdzie nie znajdziesz, możesz użyć zwykłych pomidorów lub w ostateczności passaty),
  • 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżki papryczki chipotle w sosie adobo (są one dość ostre, więc ilość możesz zmodyfikować - ważne, żeby ci smakowało),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Jajka po farmersku
Jajka po farmersku © Flickr

Sposób wykonania:

  1. Wlej olej na patelnię i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Podsmażaj do momentu, w którym się zeszkli. Po tym czasie dodaj papryczkę chilli oraz czosnek. Na sam koniec wrzuć pomidory z puszki oraz papryczkę chipotle. Całość dopraw papryką wędzoną, solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Zrób wgłębienie w sosie i w każde wbij jajko. Postaraj się zrobić to ostrożnie. Jajko niedługo się zetnie, nie przykrywaj patelni pokrywką na tym etapie.
  3. Posyp danie serem i zakryj patelnię na dosłownie trzy minuty. Od razu po tym przełóż jajka po farmersku na talerz.
  4. Podgrzej tortillę - będzie ona dodatkiem do dania, ułóż ją obok jajek. Dołóż też łyżkę śmietany, pokrojone w plastry awokado oraz kilka kawałków limonki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej