PrzepisŚniadanieZrób jajka farmerskie na śniadanie. Energia będzie cię rozpierać aż do obiadu

Zrób jajka farmerskie na śniadanie. Energia będzie cię rozpierać aż do obiadu

Jajka po farmersku
Jajka po farmersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.11.2023 10:10, aktualizacja: 17.01.2024 14:19

Nie masz pomysłu na śniadanie, a chcesz, żeby było pożywne i sycące? Przygotuj jajka farmerskie, które są bez wątpienia posiłkiem mocy. Dadzą ci energię na resztę dnia, a do tego są tak smaczne, że nie będziesz mógł im się oprzeć.

Jajka po farmersku przypominają nieco szakszukę, w końcu wbija się jajka do sosu pomidorowego. Można jednak wyczuć kilka różnic. Danie jest pikantne, nieco rozgrzewające, a śmietana i awokado równoważą wrażenia, które dają ostre papryczki. Tak przygotowane jajka nasycą nas na cały dzień, ale jednocześnie są lekkie i nie ma po nich uczucia ciężkości. Musisz jednak pamiętać, że to nie jest danie dietetyczne, gdyż zawiera ogromne ilości sera oraz śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić jajka po farmersku?

Przygotuj poniższe składniki:

  • 4 jajka,
  • 80 g startego sera cheddar,
  • kwaśna śmietana 18 proc.,
  • awokado,
  • 2 tortille,
  • posiekana świeża kolendra,
  • limonka pocięta na ćwiartki.

Składniki do sosu rancheros:

  • drobno posiekana cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych (jeśli nigdzie nie znajdziesz, możesz użyć zwykłych pomidorów lub w ostateczności passaty),
  • 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżki papryczki chipotle w sosie adobo (są one dość ostre, więc ilość możesz zmodyfikować - ważne, żeby ci smakowało),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Jajka po farmersku
Jajka po farmersku© Flickr

Sposób wykonania:

  1. Wlej olej na patelnię i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Podsmażaj do momentu, w którym się zeszkli. Po tym czasie dodaj papryczkę chilli oraz czosnek. Na sam koniec wrzuć pomidory z puszki oraz papryczkę chipotle. Całość dopraw papryką wędzoną, solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Zrób wgłębienie w sosie i w każde wbij jajko. Postaraj się zrobić to ostrożnie. Jajko niedługo się zetnie, nie przykrywaj patelni pokrywką na tym etapie.
  3. Posyp danie serem i zakryj patelnię na dosłownie trzy minuty. Od razu po tym przełóż jajka po farmersku na talerz.
  4. Podgrzej tortillę - będzie ona dodatkiem do dania, ułóż ją obok jajek. Dołóż też łyżkę śmietany, pokrojone w plastry awokado oraz kilka kawałków limonki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także