Aromatyczne ciasteczka z anyżem. Tak pyszne i chrupiące, że znikają błyskawicznie
Ciasteczka anyżowe są jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach. Warto sięgnąć po nie zimą jako dodatek do herbaty czy mleka.
19.12.2023 07:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy wiecie, że anyż to jedna z najstarszych przypraw używanych przez człowieka? Już przed wiekami przyprawę najczęściej wykorzystywano przed Bożym Narodzeniem, bowiem jej korzenny, słodko-piekący smak świetnie sprawdzał się w tradycyjnych piernikach oraz innych świątecznych wypiekach. Chętnie sięgano również po anyżówkę. My proponujemy wam słodkie anyżowe ciasteczka z przepisu Moniki i Angeliki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka anyżowe
poziom: łatwy
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Mąki, sodę oczyszczoną, cynamon oraz anyż wymieszać razem. Jajko rozmieszać dokładnie z jogurtem greckim, dodać syrop ryżowy, ksylitol i olej kokosowy.
- Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Następnie kawałki ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wycinać dowolne kształty.
- Ciasteczka piec w temperaturze 17 st. C ok. 20 minut w zależności od grubości i rozmiaru wybranych kształtów.
Przepis pochodzi z książki Candy Pandas "Zdrowe Słodkości na każdą porę roku"