PrzepisCiastkaAromatyczne ciasteczka z anyżem. Tak pyszne i chrupiące, że znikają błyskawicznie

Aromatyczne ciasteczka z anyżem. Tak pyszne i chrupiące, że znikają błyskawicznie

Ciasteczka anyżowe
Ciasteczka anyżowe
Źródło zdjęć: © Candy Pandas
19.12.2023 07:17

Ciasteczka anyżowe są jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach. Warto sięgnąć po nie zimą jako dodatek do herbaty czy mleka.

Czy wiecie, że anyż to jedna z najstarszych przypraw używanych przez człowieka? Już przed wiekami przyprawę najczęściej wykorzystywano przed Bożym Narodzeniem, bowiem jej korzenny, słodko-piekący smak świetnie sprawdzał się w tradycyjnych piernikach oraz innych świątecznych wypiekach. Chętnie sięgano również po anyżówkę. My proponujemy wam słodkie anyżowe ciasteczka z przepisu Moniki i Angeliki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka anyżowe

poziom: łatwy

Składniki:

  • 160 g mąki ryżowej,
  • 80 g mąki owsianej bezglutenowej/ zmielonych płatków owsianych,
  • 70 g ksylitolu,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • 2 łyżki syropu ryżowego/miodu/melasy,
  • 70 g jogurtu greckiego,
  • 1 dużej jajko,
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Mąki, sodę oczyszczoną, cynamon oraz anyż wymieszać razem. Jajko rozmieszać dokładnie z jogurtem greckim, dodać syrop ryżowy, ksylitol i olej kokosowy.
  2. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  3. Następnie kawałki ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wycinać dowolne kształty.
  4. Ciasteczka piec w temperaturze 17 st. C ok. 20 minut w zależności od grubości i rozmiaru wybranych kształtów.

Przepis pochodzi z książki Candy Pandas "Zdrowe Słodkości na każdą porę roku"

okładka
okładka© Candy Pandas
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także