PoradySkutecznie poprawia potencję. Naturalny sposób na wysokie libido

Skutecznie poprawia potencję. Naturalny sposób na wysokie libido

Anyż
Anyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.12.2023 13:34

Anyż bez wątpienia wzbudza w nas najróżniejsze emocje. Albo się go kocha, albo nienawidzi. Jego charakterystyczną cechą jest mocny zapach i smak, dzięki któremu potrawy stają się bardziej wyraziste. Anyż kojarzy się przede wszystkim z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia.

Istnieją dwa rodzaje anyżu: gwiazdkowy i biedrzeniec. Ten pierwszy rośnie na terenach Wietnamu, Indii i Chin. Oficjalnie nazywa się bodian właściwy i jest wieloletnim drzewem z rodziny cytryńcowatych. Po sześciu latach wydaje on zdrewniałe gwiazdki z nasionami, które wykorzystujemy potem w kuchni. Biedrzeniec zaś nazywany jest anyżkiem. To jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Jej owoce są małe i okrągłe, mają zielono-szarą barwę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Anyż i jego właściwości

Obydwa rodzaje anyżu mają wiele właściwości prozdrowotnych. Wykorzystywane są one w medycynie naturalnej oraz przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Mają one działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, więc pomogą w leczeniu infekcji. Dodatkowo działają przeciwutleniająco, a także:

  • łagodzą wzdęcia,
  • wspomagają trawienie,
  • działają łagodząco na układ pokarmowy, zmniejszając nudności i wymioty,
  • stymulują wydzielanie soków trawiennych,
  • mają duże znaczenie w detoksykacji organizmu,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • pozytywnie działają na potencję,
  • wspomagają laktację,
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • wspierają odporność.

Wykorzystanie anyżu - nie tylko przemysł kosmetyczny

Anyż wykorzystać możemy na przykład w kuchni. Gwiazdkowy pasuje do dań rodem z kuchni hinduskiej i dalekowschodniej, w której królują smaki słodko-kwaśne. Sprawdzi się również jako składnik ciast i deserów oraz kompotów. Dobrze komponuje się również z rybami, mięsem wieprzowym i drobiowym.

Anyż
Anyż© Pixabay

Anyż biedrzeniec wykorzystuje się do pieczenia ciastek oraz do wytwarzania anyżówki. Nalewka z anyżu jest nieoceniona podczas jesienno-zimowej pory roku, kiedy mamy największe problemy z infekcjami dróg oddechowych. Taką miksturę możemy przyrządzić samodzielnie w domu.

Jak zrobić anyżówkę?

Składniki:

  • 20 nasion anyżu biedrzeńca,
  • 2 x 250 ml spirytusu,
  • miód.

Sposób wykonania:

  1. Zalej anyż spirytusem i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie zlej płyn do butelki (nie wylewaj go) i zalej nasiona kolejną szklanką spirytusu. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
  2. Przelej obydwa płyny do jednej butelki i dodaj do nich miód. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Źródło artykułu:WP Kuchnia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także