Skutecznie poprawia potencję. Naturalny sposób na wysokie libido

Anyż bez wątpienia wzbudza w nas najróżniejsze emocje. Albo się go kocha, albo nienawidzi. Jego charakterystyczną cechą jest mocny zapach i smak, dzięki któremu potrawy stają się bardziej wyraziste. Anyż kojarzy się przede wszystkim z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia.

AnyżAnyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Istnieją dwa rodzaje anyżu: gwiazdkowy i biedrzeniec. Ten pierwszy rośnie na terenach Wietnamu, Indii i Chin. Oficjalnie nazywa się bodian właściwy i jest wieloletnim drzewem z rodziny cytryńcowatych. Po sześciu latach wydaje on zdrewniałe gwiazdki z nasionami, które wykorzystujemy potem w kuchni. Biedrzeniec zaś nazywany jest anyżkiem. To jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Jej owoce są małe i okrągłe, mają zielono-szarą barwę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Anyż i jego właściwości

Obydwa rodzaje anyżu mają wiele właściwości prozdrowotnych. Wykorzystywane są one w medycynie naturalnej oraz przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Mają one działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, więc pomogą w leczeniu infekcji. Dodatkowo działają przeciwutleniająco, a także:

  • łagodzą wzdęcia,
  • wspomagają trawienie,
  • działają łagodząco na układ pokarmowy, zmniejszając nudności i wymioty,
  • stymulują wydzielanie soków trawiennych,
  • mają duże znaczenie w detoksykacji organizmu,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • pozytywnie działają na potencję,
  • wspomagają laktację,
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • wspierają odporność.

Wykorzystanie anyżu - nie tylko przemysł kosmetyczny

Anyż wykorzystać możemy na przykład w kuchni. Gwiazdkowy pasuje do dań rodem z kuchni hinduskiej i dalekowschodniej, w której królują smaki słodko-kwaśne. Sprawdzi się również jako składnik ciast i deserów oraz kompotów. Dobrze komponuje się również z rybami, mięsem wieprzowym i drobiowym.

Anyż
Anyż © Pixabay

Anyż biedrzeniec wykorzystuje się do pieczenia ciastek oraz do wytwarzania anyżówki. Nalewka z anyżu jest nieoceniona podczas jesienno-zimowej pory roku, kiedy mamy największe problemy z infekcjami dróg oddechowych. Taką miksturę możemy przyrządzić samodzielnie w domu.

Jak zrobić anyżówkę?

Składniki:

  • 20 nasion anyżu biedrzeńca,
  • 2 x 250 ml spirytusu,
  • miód.

Sposób wykonania:

  1. Zalej anyż spirytusem i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie zlej płyn do butelki (nie wylewaj go) i zalej nasiona kolejną szklanką spirytusu. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
  2. Przelej obydwa płyny do jednej butelki i dodaj do nich miód. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje