Ta świąteczna przyprawa zbija cukier i wagę jak najlepszy bokser. Wystarczy jeść łyżeczkę dziennie
Ta przyprawa bije podczas świąt Bożego Narodzenia rekordy popularności, ale niewiele osób wie, że wiążą się z nią nie tylko doznania smakowe, ale również niezwykłe i absolutnie unikatowe właściwości prozdrowotne. Łyżeczka dziennie potrafi zdziałać cuda. Z tego artykułu dowiesz się jakie!
12.12.2023 | aktual.: 12.12.2023 11:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Skojarzenia kulinarne ze świętami Bożego Narodzenia są bardzo oczywiste. Sałatka jarzynowa, smażony karp, śledź w śmietanie, kutia, ryba po grecku... I tak dalej, i tak dalej. Oczywiście poza pełnymi potrawami nasze kubki smakowe mają również pamięć do świątecznych przypraw. Na tej płaszczyźnie naszym pierwszym skojarzeniem jest cynamon. Czy twoim też?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilia pachnie cynamonem
Cynamon być może nie jest najintensywniej używaną podczas świąt przyprawą (my, Polacy, kochamy sól — i tego chyba się już nie zmieni), ale prawdopodobnie najbardziej z nich wszystkich charakterystyczną. Nadaje on unikatowego smaku wielu daniom, w tym także tym przygotowywanym na Wigilię.
Przyprawa ta doskonale sprawdza się w towarzystwie słodkości — szarlotka, dżemy i marmolada to pewniak, ale na święta robi się też przecież cynamonowe pierniczki. Ponadto cynamon cudownie komponuje się z gorącymi napojami, takimi jak czekolada, kakao i herbata (zimowa odmiana tego napoju z cynamonem to wspaniale rozgrzewająca mieszanka na całą zimę), a także pieczonym mięsem — od wołowiny, przez karkówkę wieprzową, aż po delikatną cielęcinę.
Cynamon nie tylko dla smaku
Kwestia korzyści wynikających ze stosowania cynamonu jest z perspektywy kulinarnej bardzo oczywista. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że ta ciekawa przyprawa to również szereg prozdrowotnych właściwości, które, tak się składa, z całą pewnością przydadzą nam się właśnie podczas świąt.
Przede wszystkim warto tu podkreślić wpływ cynamonu na obniżanie poziomu cukru we krwi. Ta umiejętność okazuje się zbawienna zwłaszcza ze względu na to, że indyjska przyprawa często staje się dodatkiem do różnych słodyczy i ciastek. Ale to nie wszystko. Cynamon może nam również pomóc uporać się z wigilijnym łakomstwem. Produkt ten przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie, a jak wykazały różne badania, korzystnie oddziałuje również na komórki tłuszczowe w ludzkim organizmie.
Sam przyznasz, że to wszystko brzmi jak coś, co chcesz dorzucić do świątecznego menu, prawda?