Zamiast pierniczków, Słowacy pieką bobalki. Słodkie ciasteczka z miodową polewą
Te pochodzące ze Słowacji ciasteczka podbiją twoje serce — o ile dasz im szansę. My już to zrobiliśmy i już wiemy, czym w tym roku będziemy częstować naszych wigilijnych gości. Przyłącz się do tego, a nie pożałujesz! A już na pewno nie zrobią tego twoi domownicy...
13.12.2023 11:00
Lubimy powtarzać, że co kraj, to kulinarny obyczaj. Szczególnie mocno widać to przy okazji zbliżających się świąt. Angielski, bożonarodzeniowy pudding prawdopodobnie nie przypadłby do gustu polskim podniebieniom, podobnie jak galareta wieprzowa nie musi smakować Amerykanom. A jednak poza takimi potrawami istnieją również te, które trafiają w uniwersalne gusta ludzi. Do tej grupy należą m.in. bobalki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bobalki to drożdżowe ciasteczka okryte polewą z miodu i maku, które Słowacy pieką na święta Bożego Narodzenia. Te same ciasteczka, bardziej znane jako makiełki, podaje się na Podkarpaciu. Ich przygotowanie jest proste i przyjemne i nie powinno sprawić ci dużego problemu. Wiemy przecież, że przyrządzenie dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych to wystarczająco uporczywe zadanie. Jeśli więc chcesz znać nasze zdanie, to wiedz, że upieczenie bobalków będzie miłą przerwą od obrabiania karpia czy też krojenia warzyw do sałatki jarzynowej.
Bobalki — słowackie ciasteczka bożonarodzeniowe
Składniki:
- 300 g mąki,
- 180 ml mleka,
- 40 g cukru,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- 3 g suchych drożdży.
Polewa:
- 100 g miodu,
- 50 g maku.
Sposób przygotowania:
- W jednym naczyniu połącz drożdże, mleko (letnie), cukier, sól i masło. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Mąkę przesiej i wlej do niej gotowy rozczyn. Z tych składników wyrób teraz ciasto.
- Z gotowej masy uformuj kulę. Przez kolejną godzinę powinna ona wyrastać.
- Po tym czasie przełóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na mniejsze kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blaszce do pieczenia, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
- W międzyczasie połącz w rondelku miód z makiem i zagotuj na małym ogniu. Ostudź.
- Uformowane z ciasta kulki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz 20 minut. Ostudź i zamocz w polewie z miodu i maku. Smacznego!