Oblizywanie wieczka z jogurtu może być niebezpieczne. Niemal każdy tak robi

Jogurty są tak dobre, że często oblizujemy ich wieczka. Wydaje nam się, że to jest całkiem normalne i naturalne. Okazuje się, że ta praktyka może być dość niebezpieczna. Czy chodzi o aluminium na powierzchni wieczka? Wyjaśniamy problem.

JogurtJogurt
Źródło zdjęć: © Redakcja
Paulina Hermann

Na pokrywce znajduje się aluminium. Jest to metal lekki, który w za dużych ilościach może zasiać spustoszenie w naszym organizmie. Przenika przez barierę krew-mózg, a potem gromadzi się w układzie limbicznym. Może przyczynić się do rozwoju Alzheimera. Czy jednak aluminium jest takie straszne, jak je malują? W końcu mnóstwo domowych przyborów oraz garnki wykonane są z tego metalu. Jak z nim tak właściwie jest? Czy oblizywanie wieczka od jogurtu może być dla nas niebezpieczne?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

WHO wskazuje, że dzienna dawka aluminium nie powinna przekraczać 1m/kg masy ciała. Dobrym pomysłem jest zrezygnować z naczyń, które wykonane są z tego materiału i wybrać coś innego. Zrezygnujmy też z pieczenia w folii aluminiowej, lepszym wyborem jest rękaw do pieczenia.

Oblizujesz wieczko od jogurtu? To może być szkodliwe

Na początku musimy sprawdzić, na czym polega szkodliwość oblizywania jogurtu. Czy chodzi o aluminium? A może o coś innego? Okazuje się, że problem nie leży w metalu. Jogurt nie ma bezpośredniego kontaktu z aluminium. Na wieczku umieszczona jest warstwa tworzywa sztucznego, która nie zawiera szkodliwych substancji. Dzięki niej metal nie przedostaje się do jogurtu. Nawet jeśli warstwa ta się uszkodzi, to ilość aluminium we wieczku jest znikoma i nic się nam nie stanie. Nie musimy się więc tego w żaden sposób obawiać.

Jogurt
Jogurt © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Niebezpieczeństwo leży w zupełnie czymś innym. Chodzi o to, że po prostu możemy zrobić sobie krzywdę. Przy oblizywaniu wieczka od jogurtu bardzo łatwo skaleczyć sobie język. Skóra na tym mięśniu jest bardzo delikatna i nietrudno ją sobie uszkodzić. Wieczka od jogurtu nie możemy też rzuć ani połykać nawet malutkiej części. Możemy mieć wtedy niezbyt przyjemne rewelacje jelitowo-żołądkowe.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką