Oblizywanie wieczka z jogurtu może być niebezpieczne. Niemal każdy tak robi

Jogurty są tak dobre, że często oblizujemy ich wieczka. Wydaje nam się, że to jest całkiem normalne i naturalne. Okazuje się, że ta praktyka może być dość niebezpieczna. Czy chodzi o aluminium na powierzchni wieczka? Wyjaśniamy problem.

JogurtJogurt
Źródło zdjęć: © Redakcja
Paulina Hermann

Na pokrywce znajduje się aluminium. Jest to metal lekki, który w za dużych ilościach może zasiać spustoszenie w naszym organizmie. Przenika przez barierę krew-mózg, a potem gromadzi się w układzie limbicznym. Może przyczynić się do rozwoju Alzheimera. Czy jednak aluminium jest takie straszne, jak je malują? W końcu mnóstwo domowych przyborów oraz garnki wykonane są z tego metalu. Jak z nim tak właściwie jest? Czy oblizywanie wieczka od jogurtu może być dla nas niebezpieczne?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

WHO wskazuje, że dzienna dawka aluminium nie powinna przekraczać 1m/kg masy ciała. Dobrym pomysłem jest zrezygnować z naczyń, które wykonane są z tego materiału i wybrać coś innego. Zrezygnujmy też z pieczenia w folii aluminiowej, lepszym wyborem jest rękaw do pieczenia.

Oblizujesz wieczko od jogurtu? To może być szkodliwe

Na początku musimy sprawdzić, na czym polega szkodliwość oblizywania jogurtu. Czy chodzi o aluminium? A może o coś innego? Okazuje się, że problem nie leży w metalu. Jogurt nie ma bezpośredniego kontaktu z aluminium. Na wieczku umieszczona jest warstwa tworzywa sztucznego, która nie zawiera szkodliwych substancji. Dzięki niej metal nie przedostaje się do jogurtu. Nawet jeśli warstwa ta się uszkodzi, to ilość aluminium we wieczku jest znikoma i nic się nam nie stanie. Nie musimy się więc tego w żaden sposób obawiać.

Jogurt
Jogurt © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Niebezpieczeństwo leży w zupełnie czymś innym. Chodzi o to, że po prostu możemy zrobić sobie krzywdę. Przy oblizywaniu wieczka od jogurtu bardzo łatwo skaleczyć sobie język. Skóra na tym mięśniu jest bardzo delikatna i nietrudno ją sobie uszkodzić. Wieczka od jogurtu nie możemy też rzuć ani połykać nawet malutkiej części. Możemy mieć wtedy niezbyt przyjemne rewelacje jelitowo-żołądkowe.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa