WideoZalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Hot dogi z piekarnika- Pyszności
Hot dogi z piekarnika- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

27.08.2023 16:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Hot dogi to jeden z najpopularniejszych fast foodów, który kojarzy się przede wszystkim z małymi budkami i straganami. W domowym wydaniu smakują jednak jeszcze lepiej. To wszystko jest zasługą specjalnej mieszanki, która nadaje daniu jeszcze więcej charakteru.

Każdemu z nas zdarza się mieć chrapkę na fast foody. Owiane są one często złą sławą i określane jako niezdrowe i niskowartościowe. Odczarować można je w prosty sposób — przygotowując samodzielnie w domu.

Hot dogi to jedno z prostszych dań, ot bułka i parówka. W tym przepisie podrasowałam nieco całe danie, zapiekając te składniki w masie jajecznej z dodatkiem śmietany i pietruszki. Smakują nieziemsko i są zdrowsze niż gotowce ze sklepu. Świetnie sprawdzą się w roli ciepłej kolacji dla całej rodziny lub imprezowej przekąski.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z piekarnika

Składniki:

  • bagietka,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 8 mini parówek.

Masa jajeczna:

  • 3 jaja,
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Bagietkę kroję na mniejsze części. Nacinam ją od góry i wydrążam miękki środek. Pieczywo układam w żaroodpornym naczyniu. W tym przepisie możesz wykorzystać zarówno świeżą, jak i czerstwą bułkę. Wydrążone wnętrze możesz podsmażyć na oliwie, dodać czosnek i wykorzystać jako dodatek do zupy krem, jeśli nie chcesz marnować ani okruszka.

Hot dogi z piekarnika- Pyszności
Hot dogi z piekarnika- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Do środka bagietki wkładam plasterki sera oraz kawałki parówek lub małe kiełbaski. Jajka mieszam wraz ze śmietaną, doprawiając masę solą oraz pieprzem i dorzucając posiekaną natkę pietruszki. Powstałą mieszanką zalewam znajdujące się w żaroodpornym naczyniu pieczywo.

Hot dogi z piekarnika- Pyszności
Hot dogi z piekarnika- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza. Zapiekam przez 30 minut. Po tym czasie wyjmuję naczynie żaroodporne i dzielę danie na porcje. Serwuję na ciepło, najczęściej jako kolację dla moich bliskich. Smacznego!

Hot dogi z piekarnika - Pyszności
Hot dogi z piekarnika - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także