Wygląda jak pizza, ale jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut

Piadina lub piada to patent na ekspresową pizzę. Pyszny obiad lub ciepłą kolację we włoskim stylu przygotujesz w 15 minut.

ObrazekPyszności
Ewa

Uwielbiam pizzę, ale nie zawsze mam czas na wyrabianie ciasta i oczekiwanie, aż odpowiednio wyrośnie. W tym ekspresowym przepisie nie musisz jednak czekać za długo na włoski specjał. Całość przygotujesz w 15 minut, a po 10 minutach zapiekania pizza wyląduje na twoim talerzu. Moim sekretem są cienkie piady, czyli gotowe spody do pizzy. Wystarczy dorzucić ulubione dodatki i cieszyć się pysznym posiłkiem. Jest sycąco, ekspresowo, a przede wszystkim błyskawicznie. Warto mieć opakowanie gotowych placków w swojej szafce lub zamrażarce- niejednokrotnie uratowały mnie, gdy nie miałam czasu i pomysłu na obiad dla całej rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Piadina z szynką

Składniki:

  • 2 spody do pizzy,
  • 200 g sosu do pizzy,
  • 3-4 plastry szynki gotowanej,
  • 5-6 plastrów sera mozzarella,
  • 60 g salami,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1 garść świeżej bazylii,

Sposób przygotowania:

1. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na środku układam spód do pizzy i rozprowadzam na nich sos pomidorowy i plasterki mozzarelli. Możesz użyć gotowego lub zrobić prosty sos z passaty lub przecieru oraz ziół.

Piadina z szynką, serem i sosem pomidorowym- Pyszności
Piadina z szynką, serem i sosem pomidorowym- Pyszności

2. Następnie dodaję plastry ulubionej szynki gotowanej i przykrywam drugim spodem. Na drugim spodzie rozprowadzam sos pomidorowy, dorzucam plasterki salami, świeżą bazylię, starty ser mozzarella i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę naszą ekspresową pizzę przez 10 minut.

Piadina z szynką, serem i sosem pomidorowym- Pyszności
Piadina z szynką, serem i sosem pomidorowym- Pyszności

3. Upieczoną pizzę dekoruję listkiem bazylii i dzielę na mniejsze kawałki. Serwuję na ciepło, kiedy ser mozzarella apetycznie się ciągnie. Ten przepis to pyszny patent na szybki obiad dla całej rodziny, który możesz modyfikować według swoich preferencji. Możesz wybrać ulubioną wędlinę, dorzucić pokrojone pieczarki, kukurydzę lub paprykę i stworzyć swoją własną kompozycję.Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości