Wygląda jak pizza, ale jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut
Piadina lub piada to patent na ekspresową pizzę. Pyszny obiad lub ciepłą kolację we włoskim stylu przygotujesz w 15 minut.
05.08.2023 08:37
Uwielbiam pizzę, ale nie zawsze mam czas na wyrabianie ciasta i oczekiwanie, aż odpowiednio wyrośnie. W tym ekspresowym przepisie nie musisz jednak czekać za długo na włoski specjał. Całość przygotujesz w 15 minut, a po 10 minutach zapiekania pizza wyląduje na twoim talerzu. Moim sekretem są cienkie piady, czyli gotowe spody do pizzy. Wystarczy dorzucić ulubione dodatki i cieszyć się pysznym posiłkiem. Jest sycąco, ekspresowo, a przede wszystkim błyskawicznie. Warto mieć opakowanie gotowych placków w swojej szafce lub zamrażarce- niejednokrotnie uratowały mnie, gdy nie miałam czasu i pomysłu na obiad dla całej rodziny.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Piadina z szynką
Składniki:
- 2 spody do pizzy,
- 200 g sosu do pizzy,
- 3-4 plastry szynki gotowanej,
- 5-6 plastrów sera mozzarella,
- 60 g salami,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 1 garść świeżej bazylii,
Sposób przygotowania:
1. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na środku układam spód do pizzy i rozprowadzam na nich sos pomidorowy i plasterki mozzarelli. Możesz użyć gotowego lub zrobić prosty sos z passaty lub przecieru oraz ziół.
2. Następnie dodaję plastry ulubionej szynki gotowanej i przykrywam drugim spodem. Na drugim spodzie rozprowadzam sos pomidorowy, dorzucam plasterki salami, świeżą bazylię, starty ser mozzarella i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę naszą ekspresową pizzę przez 10 minut.
3. Upieczoną pizzę dekoruję listkiem bazylii i dzielę na mniejsze kawałki. Serwuję na ciepło, kiedy ser mozzarella apetycznie się ciągnie. Ten przepis to pyszny patent na szybki obiad dla całej rodziny, który możesz modyfikować według swoich preferencji. Możesz wybrać ulubioną wędlinę, dorzucić pokrojone pieczarki, kukurydzę lub paprykę i stworzyć swoją własną kompozycję.Smacznego!