Zrób rano zamiast zwykłej kawy. Ten koktajl da ci energię na cały dzień

Potrzebujesz zastrzyku energii na cały dzień, a nie chcesz pić rano kawy? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Ten koktajl postawi cię na nogi, a do tego zaspokoi też pierwszy głód. Mało tego, dzięki niemu poczujesz sytość nawet na kilka godzin.

Koktajl, który dodaje energiiKoktajl, który dodaje energii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vasiliy
Paulina Hermann

Rano zawsze potrzebujemy energii na resztę dnia, szczególnie kiedy jesteśmy niewyspani. Większość z nas sięga po kawę, bez której nie wyobrażamy sobie życia. Już pierwsze łyki sprawiają, że zaczynamy czuć się lepiej i mamy większą ochotę do działania. Jeśli nie chcesz całkiem rezygnować z kawy, możesz ją fajnie urozmaicić, przygotowując fantazyjny koktajl. Nie dość, że szybko cię pobudzi, to jeszcze nasyci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

Pobudzający poranny koktajl od razu stawia na nogi

Nie musisz do końca rezygnować z kawy, jest ona ważnym składnikiem w tym koktajlu. Dzięki niej otrzymasz zastrzyk energii na resztę dnia. Oprócz tego napój jest istną bombą witaminowo-mineralną, gdyż zawiera same smaczne i prozdrowotne składniki. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • dojrzałego banana,
  • 30 g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 60 ml mocnej, czarnej kawy,
  • łyżeczkę miodu,
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu.
Koktajl
Koktajl © Adobe Stock

Sposób wykonania koktajlu kawowego:

  1. Na samym początku zaparz mocną kawę, może być rozpuszczalna, wtedy nie trzeba bawić się w przecedzanie. Poczekaj aż przestygnie, a następnie wlej ją do misy blendera lub wysokiej miski.
  2. Dorzuć też kakao, banana, cynamon oraz orzechy laskowe, czyli pozostałe składniki.
  3. Włącz blender i dobrze wszystko zmiksuj. Zajmie ci to trochę czasu, bo orzechy laskowe są dosyć twarde. Nie mniej, dzięki nim zyskasz ciekawy aromat, który urozmaici twój koktajl. Jeżeli zaś dysponujesz blenderem ręcznym, który nie radzi sobie z twardymi produktami, wykorzystaj pastę z orzechów laskowych.
  4. Koktajl przelej do szklanki. Możesz go wypić od razu lub przez chwilę schładzać w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej