Polacy piją taką kawę litrami i niszczą sobie zdrowie. Połączenie jest zabójcze dla trzustki

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. W Polsce piją ją niemal wszyscy, bez względu na wiek czy płeć. Niestety, większość z nas ma zły nawyk dodawania do kawy mleka i słodkich dodatków, takich jak śmietanka, cukier czy syropy smakowe. To połączenie może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza dla trzustki.

Polacy piją taką kawę litrami i niszczą sobie zdrowiePolacy piją taką kawę litrami i niszczą sobie zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Choć kawa ma potencjał, by stymulować procesy metaboliczne i pomagać w odchudzaniu, wiele osób dodaje do niej składniki, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Czy jesteśmy świadomi, jakie konsekwencje może mieć nasza kawowa rutyna?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Zrób nasze jabłuszka, a nie pożałujesz

Kawa bez cukru pomaga schudnąć

Kawa sama w sobie jest napojem niskokalorycznym. Filiżanka kawy zawiera zaledwie około 4 kalorii. Dodatkowo kawa zawiera kwas chlorogenowy, który ma działanie przeciwutleniające i wspomaga proces utraty wagi. Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowiedli, że wypijanie czterech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć tkankę tłuszczową nawet o 4 procent.

Kaloryczne pułapki w kawie

Wiele osób dosładza swoją kawę, zwiększając jej kaloryczność, zwłaszcza gdy dodają mleko, bitą śmietanę lub syrop smakowy. Dodatek jednej łyżeczki cukru zwiększa kaloryczność kawy o 45 kalorii. Jednak największym problemem jest połączenie kawy z mlekiem i słodkim ciastem. Szczególnie jeśli spożywamy ją na pusty żołądek. Skoki poziomu glukozy we krwi mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, włącznie z insulinoopornością i otyłością brzuszną.

Kawa z mlekiem i ciastem niszczy trzustkę

Okazuje się, że kawa z mlekiem i ciastem jest szczególnie szkodliwa dla trzustki. Mleko zawiera laktozę, która jest węglowodanem. Gdy kawa z mlekiem i ciastem trafia do żołądka, dochodzi do gwałtownego wyrzutu glukozy do krwi. Trzustka musi wówczas wyprodukować dużą ilość insuliny, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Powtarzające się sytuacje tego typu mogą prowadzić do rozwoju insulinooporności, stanu przedcukrzycowego, a nawet cukrzycy typu 2.

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem kawy bez ryzyka dla zdrowia, warto rozważyć dodatki, które wspierają metabolizm i oczyszczają organizm. Przyprawy takie jak kardamon, imbir, cynamon czy kurkuma mogą zastąpić tradycyjne składniki, wpływając pozytywnie na proces odchudzania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat