Połącz kilka składników i rozsmaruj na herbatnikach. Kremowe ciasto bez pieczenia
Herbatniki i czekolada mleczna — już po pierwszym rzucie oka na składniki wiadomo, że przedstawiane przez nas dzisiaj ciasto to niebo w gębie, jakich mało. I to wszystko stworzysz nawet bez uruchomienia piekarnika. To chyba nasz nowy faworyt wśród szybkich ciast bez pieczenia!
13.02.2024 09:09
Ciasta bez pieczenia to, według nas, segment kulinarny iście wyjątkowy. Sięgamy do jego zakamarków za każdym razem, kiedy czas — albo chęci, bo przecież tak też się zdarza — nie pozwalają nam na długie ślęczenie w kuchni i przygotowywanie skomplikowanych ciast z podręczników cukierniczych. Okazuje się, że z dobrym przepisem ciasta bez pieczenia mogą spokojnie konkurować z tymi, które były wypiekane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy ci przedstawić przepis na ciasto czekoladowe, które w piekarniku nie potrzebuje spędzić nawet chwili. Wszystko przygotujesz za pomocą rąk i lodówki. Wyjątkiem jest jedynie czekolada, którą trzeba stopić w rondelku. To chyba niezbyt duże obciążenie domowego budżetu przeznaczonego na media, prawda? A ciasto wychodzi wprost przepyszne. Warto — i mówimy zupełnie poważnie. Powodzenia!
Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Składniki:
- 100 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 100 g masła,
- 1 litr mleka,
- garść orzechów ziemnych,
- 100 g śmietany kremówki,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- duże opakowanie herbatników.
Sposób przygotowania:
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wyłóż herbatnikami.
- Jajka wbij do miski. Dodaj oba rodzaje mąki i cukrów, a także szczyptę soli. Całość ubij do uzyskania jednolitej masy i przełóż ją do rondelka.
- Teraz do przygotowanego ciasta wlej mleko. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Następnie dodaj jeszcze masło.
- 1/3 uzyskanej masy wylej na herbatniki wyłożone w formie. Na wierzch znowu wyłóż ciasteczka. Powtórz tę czynność jeszcze dwukrotnie.
- Czekoladę i śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku. Gdy uzyskasz już aksamitny krem, połącz go z orzeszkami ziemnymi. Całość rozsmaruj na wierzchu ciasta.
- Ciasto czekoladowe wstaw do lodówki. Niech spędzi tam całą noc. Smacznego!