Połącz kilka składników i rozsmaruj na herbatnikach. Kremowe ciasto bez pieczenia
Herbatniki i czekolada mleczna — już po pierwszym rzucie oka na składniki wiadomo, że przedstawiane przez nas dzisiaj ciasto to niebo w gębie, jakich mało. I to wszystko stworzysz nawet bez uruchomienia piekarnika. To chyba nasz nowy faworyt wśród szybkich ciast bez pieczenia!
13.02.2024 09:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasta bez pieczenia to, według nas, segment kulinarny iście wyjątkowy. Sięgamy do jego zakamarków za każdym razem, kiedy czas — albo chęci, bo przecież tak też się zdarza — nie pozwalają nam na długie ślęczenie w kuchni i przygotowywanie skomplikowanych ciast z podręczników cukierniczych. Okazuje się, że z dobrym przepisem ciasta bez pieczenia mogą spokojnie konkurować z tymi, które były wypiekane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy ci przedstawić przepis na ciasto czekoladowe, które w piekarniku nie potrzebuje spędzić nawet chwili. Wszystko przygotujesz za pomocą rąk i lodówki. Wyjątkiem jest jedynie czekolada, którą trzeba stopić w rondelku. To chyba niezbyt duże obciążenie domowego budżetu przeznaczonego na media, prawda? A ciasto wychodzi wprost przepyszne. Warto — i mówimy zupełnie poważnie. Powodzenia!
Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Składniki:
- 100 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 100 g masła,
- 1 litr mleka,
- garść orzechów ziemnych,
- 100 g śmietany kremówki,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- duże opakowanie herbatników.
Sposób przygotowania:
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wyłóż herbatnikami.
- Jajka wbij do miski. Dodaj oba rodzaje mąki i cukrów, a także szczyptę soli. Całość ubij do uzyskania jednolitej masy i przełóż ją do rondelka.
- Teraz do przygotowanego ciasta wlej mleko. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Następnie dodaj jeszcze masło.
- 1/3 uzyskanej masy wylej na herbatniki wyłożone w formie. Na wierzch znowu wyłóż ciasteczka. Powtórz tę czynność jeszcze dwukrotnie.
- Czekoladę i śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku. Gdy uzyskasz już aksamitny krem, połącz go z orzeszkami ziemnymi. Całość rozsmaruj na wierzchu ciasta.
- Ciasto czekoladowe wstaw do lodówki. Niech spędzi tam całą noc. Smacznego!