Placki ziemniaczane zrobisz bez mąki. Wystarczą 2 składniki
Placki ziemniaczane to jeden z prostszych i smaczniejszych przepisów na obiad. Wiele osób niepotrzebnie dodaje do ziemniaczanej masy mąkę. Z tym przepisem nie jest to konieczne, a placki wyjdą chrupiące i przepyszne.
13.02.2024 08:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do przygotowania pysznych placków ziemniaczanych bez mąki nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczą ziemniaki, sól, pieprz, słodka i ostra papryka oraz masło klarowane lub olej roślinny do smażenia. Zapomnij o mące i jajkach, w tym przepisie główną rolę grają tylko i wyłącznie ziemniaki. Nie bez powodu w Bieskierzu, na Pomorzu, stoi ich pomnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brytyjskie hash browns
Chociaż placki ziemniaczane kojarzą nam się z domową, polską kuchnią, to znane są niemal na całym świecie. Szczególnie upodobali je sobie Brytyjczycy, serwując je jako dodatek do śniadania. Lekkie i chrupiące, idealnie sprawdzają się na śniadanie, obiad lub kolację. Ich prostota i smak z pewnością zachwycą każdego.
Od polskich placków ziemniaczanych różnią się tym, że Brytyjczycy do ich przygotowania nie używają mąki. Mimo to placki pozostają niesamowicie chrupiące i po prostu przepyszne.
Placki ziemniaczane bez mąki
Przygotowanie placków ziemniaczanych bez mąki jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, doprawić je aromatycznymi przyprawami i usmażyć na maśle klarowanym lub oleju roślinnym. Jest prosto, szybko, tanio i przede wszystkim bardzo smacznie.
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Umieść starte ziemniaki w misce i zalej wodą. Odstaw na 5 minut.
- Odcedź ziemniaki i ponownie zalej je wodą. Odstaw na kolejne 5 minut, a następnie dokładnie odcedź. To pozwoli pozbyć się nadmiaru skrobi, co zapewni chrupiącą konsystencję placków.
- Przesyp ziemniaki do miski i dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni roztop masło klarowane.
- Nakładaj porcje ziemniaków, formując okrągłe placki. Smaż na złoty kolor.
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. To pomoże usunąć nadmiar tłuszczu.
Do smażenia placków możesz użyć również oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Podawaj placki na ciepło ze śmietaną i cukrem lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!