Placki ziemniaczane zrobisz bez mąki. Wystarczą 2 składniki
Placki ziemniaczane to jeden z prostszych i smaczniejszych przepisów na obiad. Wiele osób niepotrzebnie dodaje do ziemniaczanej masy mąkę. Z tym przepisem nie jest to konieczne, a placki wyjdą chrupiące i przepyszne.
13.02.2024 08:29
Do przygotowania pysznych placków ziemniaczanych bez mąki nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczą ziemniaki, sól, pieprz, słodka i ostra papryka oraz masło klarowane lub olej roślinny do smażenia. Zapomnij o mące i jajkach, w tym przepisie główną rolę grają tylko i wyłącznie ziemniaki. Nie bez powodu w Bieskierzu, na Pomorzu, stoi ich pomnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brytyjskie hash browns
Chociaż placki ziemniaczane kojarzą nam się z domową, polską kuchnią, to znane są niemal na całym świecie. Szczególnie upodobali je sobie Brytyjczycy, serwując je jako dodatek do śniadania. Lekkie i chrupiące, idealnie sprawdzają się na śniadanie, obiad lub kolację. Ich prostota i smak z pewnością zachwycą każdego.
Od polskich placków ziemniaczanych różnią się tym, że Brytyjczycy do ich przygotowania nie używają mąki. Mimo to placki pozostają niesamowicie chrupiące i po prostu przepyszne.
Placki ziemniaczane bez mąki
Przygotowanie placków ziemniaczanych bez mąki jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, doprawić je aromatycznymi przyprawami i usmażyć na maśle klarowanym lub oleju roślinnym. Jest prosto, szybko, tanio i przede wszystkim bardzo smacznie.
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Umieść starte ziemniaki w misce i zalej wodą. Odstaw na 5 minut.
- Odcedź ziemniaki i ponownie zalej je wodą. Odstaw na kolejne 5 minut, a następnie dokładnie odcedź. To pozwoli pozbyć się nadmiaru skrobi, co zapewni chrupiącą konsystencję placków.
- Przesyp ziemniaki do miski i dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni roztop masło klarowane.
- Nakładaj porcje ziemniaków, formując okrągłe placki. Smaż na złoty kolor.
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. To pomoże usunąć nadmiar tłuszczu.
Do smażenia placków możesz użyć również oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Podawaj placki na ciepło ze śmietaną i cukrem lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!