Zauważyłeś biały nalot na bananach? Katarzyna Bosacka tłumaczy, czy można je jeść

Jeśli kupując banany, dostrzegłeś na nich biały nalot, ale mimo to postanowiłeś dać im szansę, następnym razem postąp inaczej. To, że to tylko skórka, nie ma tu żadnego znaczenia. Katarzyna Bosacka wyjaśniła, o co w tym chodzi.

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, czym jest biały nalot na bananachKatarzyna Bosacka wyjaśniła, czym jest biały nalot na bananach
Źródło zdjęć: © Facebook | Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"

Według wielu źródeł banany to najpopularniejsze owoce na świecie. Nie odnajdujemy w tym fakcie niczego specjalnie dziwnego. Banany stanowią doskonałą przekąskę, są smaczne i pożywne, można je wszędzie zabrać i w razie potrzeby się nimi posilić. Chociaż nie powinno się ich spożywać na śniadanie, ich walory zdrowotne są warte podkreślenia. Mimo to Katarzyna Bosacka przestrzega przed bezrefleksyjnym ich kupowaniem. Jednocześnie dziennikarka wyjaśniła, czym jest biały nalot, który czasem można dostrzec na skórkach bananów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta walentynkowa z jabłkowo-cynamonowym wypełnieniem

Biały nalot na bananach

Katarzyna Bosacka, znana nam wszystkim z doskonałego konsumenckiego zmysłu, nie zwykła robić zakupów na chybił trafił. Specjalistka od taniego i zdrowego odżywiania zawsze dokładnie czyta skład kupowanych produktów i — przede wszystkim — nie zawierza tytułowym "babcinym", "tradycyjnym" i "klasycznym" epitetom. Również w przypadku owoców stawia przede wszystkim na jakość.

Jakiś czas temu dziennikarka wybrała się do sklepu i przy stanowisku z bananami dokonała niezbyt przyjemnego odkrycia. Kiść tych owoców była pokryta podejrzanym, białym nalotem. Zapewne wiele osób wzruszyłoby tylko ramionami, bo przecież skórka pozostaje przez nas nietknięta (chyba że przygotowuje się z niej wegański bekon...). A jednak Bosacka postanowiła podzielić się z sympatykami swoją wiedzą na temat takiego zjawiska.

Banany to najpopularniejsze owoce na świecie
Banany to najpopularniejsze owoce na świecie © Canva | NuwatPhoto's Images

Katarzyna Bosacka ostrzega

Sprawę białego nalotu na bananach Katarzyna Bosacka opisała na swoim profilu na Facebooku. To tam uświadomiła swoich obserwujących, co tak naprawdę dzieje się z bananami przed trafieniem do sklepów. A tam? Same rewelacje. Środki grzybobójcze, pleśniobójcze, owadobójcze i chwastobójcze, a na koniec jeszcze "kąpiel" bananów w basenie pełnym konserwantów.

Bosacka podkreśliła, że tego rodzaju chemikalia znajdują się właśnie na skórkach bananów. Biały nalot jest tymczasem wynikiem czegoś innego: szkodliwej dla zdrowia człowieka pleśni. Jak do tego doszło? Dziennikarka wyjaśniła:

W przypadku, gdy banany są przechowywane w wilgotnych warunkach lub są uszkodzone, mogą zacząć pleśnieć. Pleśń może powodować biały nalot na powierzchni owocu, który może być szkodliwy dla zdrowia

Specjalistka od świadomości żywieniowej zaapelowała do swoich obserwujących, żeby zawsze myli banany przed ich zjedzeniem. Zauważyła, że zabrudzenia obecne na skórkach owoców podczas obierania łatwo przedostają się na dłonie, a z nich drobnoustroje trafiają już prosto do naszych ust. Warto się przed tym ustrzegać!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej