Wegański bekon ze skórki banana? Ten przepis to istne szaleństwo, weganie go uwielbiają

Wegański bekon ze skórki banana to coś, co kochają weganie mieszkający za granicą. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale patrząc na rosnące zainteresowanie dietą wegańską, to ten trend wkrótce dojdzie też do nas.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ
Obrazek

Zacznij od dokładnego umycia

Banan zjedzony? Wstrzymaj się chwilę i nie wyrzucaj skórki od razu do kosza! Dokładnie ją umyj i zamień w wegański, chrupiący bekon. Ot, taka przekąska w duchu zero waste.

Podstawą jest odpowiednia marynata

Na marynatę do dwóch skórek po banach potrzebujesz:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (możesz zamiast tego użyć również miodu)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki proszku czosnkowego
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie jest banalnie proste

Pamiętaj, żeby do tego przepisu wykorzystać jedynie skórkę z mocno dojrzałych bananów. Zielona będzie najzwyczajniej w świecie niedobra i może sprawić, że zniechęcisz się do kuchennych eksperymentów.

Obrazek

Usuń skórki z bananów i rozerwij na około 4 paski. Łyżką delikatnie zeskrob wewnętrzną część skórki od banana, pozostawiając tylko skórkę. Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki dokładnie ze sobą. Do marynaty włóż skórki tak, żeby równomiernie je przykryła. Marynuj min. 10 minut, ale zdecydowanie lepiej potrzymać je w marynacie przez kilka godzin.

Zamarynowane skórki smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsącz na ręczniku papierowym.
Gdy trochę wystygną- staną się bardziej chrupiące!
UWAGA- może się trochę zadymić, ponieważ cukry się spalą, więc pamiętaj, aby włączyć okap.

Obrazek

Jeśli zastanawiasz się, który bekon z naszej miniaturki jest "prawdziwy"...

Obrazek

... to odpowiedź jest prosta: z prawej strony jest prawdziwy bekon, z lewej roślinny zamiennik ;)

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach