Wegański bekon ze skórki banana? Ten przepis to istne szaleństwo, weganie go uwielbiają
14.07.2021 11:39, aktual.: 14.03.2024 14:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wegański bekon ze skórki banana to coś, co kochają weganie mieszkający za granicą. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale patrząc na rosnące zainteresowanie dietą wegańską, to ten trend wkrótce dojdzie też do nas.
Zacznij od dokładnego umycia
Banan zjedzony? Wstrzymaj się chwilę i nie wyrzucaj skórki od razu do kosza! Dokładnie ją umyj i zamień w wegański, chrupiący bekon. Ot, taka przekąska w duchu zero waste.
Podstawą jest odpowiednia marynata
Na marynatę do dwóch skórek po banach potrzebujesz:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego (możesz zamiast tego użyć również miodu)
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki proszku czosnkowego
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie jest banalnie proste
Pamiętaj, żeby do tego przepisu wykorzystać jedynie skórkę z mocno dojrzałych bananów. Zielona będzie najzwyczajniej w świecie niedobra i może sprawić, że zniechęcisz się do kuchennych eksperymentów.
Usuń skórki z bananów i rozerwij na około 4 paski. Łyżką delikatnie zeskrob wewnętrzną część skórki od banana, pozostawiając tylko skórkę. Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki dokładnie ze sobą. Do marynaty włóż skórki tak, żeby równomiernie je przykryła. Marynuj min. 10 minut, ale zdecydowanie lepiej potrzymać je w marynacie przez kilka godzin.
Zamarynowane skórki smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsącz na ręczniku papierowym.
Gdy trochę wystygną- staną się bardziej chrupiące!
UWAGA- może się trochę zadymić, ponieważ cukry się spalą, więc pamiętaj, aby włączyć okap.
Jeśli zastanawiasz się, który bekon z naszej miniaturki jest "prawdziwy"...
... to odpowiedź jest prosta: z prawej strony jest prawdziwy bekon, z lewej roślinny zamiennik ;)