Wygląda jak zwykły chleb. Jednak jest o wiele smaczniejszy i bardziej pożywny

Z pewnością wypiek ten nazwać można chlebem z niespodzianką, gdyż tuż po przekrojeniu oczom ukazuje się cały wachlarz dodatków wykorzystanych do jego przyrządzenia. Marchewka? Papryka? Boczek? Do wyboru, do koloru.

Chleb z dodatkami Chleb z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wspaniała alternatywa kanapek, doskonała przekąska na imprezowy stół, coś na ząb podczas domowego seansu. Ten chleb z dodatkami to doskonała propozycja dla zabieganych poszukujących szybkich rozwiązań na pyszne i pożywne śniadanie czy kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Domowy chleb z niespodzianką

Przepis na ten chleb powstał zapewne w przypływie nagłej chęci posprzątania lodówki. Znajdziemy w nim i odrobinę sera, i boczek oraz warzywa. Całość spaja maka i jajka. Tyle wystarczy, by stworzyć naprawdę smaczne, a tanie i łatwe do przygotowania danie. Więcej: taki smakołyk sprawdzi się również na imprezowy stół. Podaj do niego gęsty dip, pieczone warzywa, odrobinę białego sera (twarogu, fety), a każdy skomponuje coś dla siebie.

Przepis można dowolnie modyfikować, podmieniać składniki, doprawiać mocniej itd. Kombinacje są również mile widziane w przypadku posypki - skuś się na gomasio, które wspaniale podkreśli smak całości. Zrób przegląd lodówki, sprawdź, co w niej zalega. Warzywa doskonale odnajdą się w tym chlebie, podobnie wędliny, pieczarki czy żółte sery.

Chleb z dodatkami
Chleb z dodatkami © Adobe Stock

Domowy chleb z dodatkami. Przepis

Przepis pochodzi z kanału YouTube Olesea Slavinski.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g śmietany 18-proc.,
  • szklanka mąki,
  • 100 g sera żółtego,
  • pęczek dymki,
  • papryka,
  • 4 plastry boczku surowego lub wędzonego,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz,
  • sezam lub czarnuszka i pestki słonecznika albo dyni do posypania.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij mikserem z solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie ubij całość.
  2. Mąkę i proszek przesiej i połącz z mokrymi składnikami. Wyrób całość na jednolitą masę.
  3. Do masy dodaj ser żółty starty na tarce o grubych okach, posiekaną dymkę, drobno pokrojony boczek i paprykę. Mieszaj, aż składniki rozprowadzą się po całym cieście.
  4. Masę wyłóż następnie do keksówki wysmarowanej tłuszczem, posyp całość nasionami i pestkami i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  5. Gotowy chlebek studź na kratce.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej