PrzepisPrzekąskiWygląda jak zwykły chleb. Jednak jest o wiele smaczniejszy i bardziej pożywny

Wygląda jak zwykły chleb. Jednak jest o wiele smaczniejszy i bardziej pożywny

Chleb z dodatkami
Chleb z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.02.2024 08:38

Z pewnością wypiek ten nazwać można chlebem z niespodzianką, gdyż tuż po przekrojeniu oczom ukazuje się cały wachlarz dodatków wykorzystanych do jego przyrządzenia. Marchewka? Papryka? Boczek? Do wyboru, do koloru.

Wspaniała alternatywa kanapek, doskonała przekąska na imprezowy stół, coś na ząb podczas domowego seansu. Ten chleb z dodatkami to doskonała propozycja dla zabieganych poszukujących szybkich rozwiązań na pyszne i pożywne śniadanie czy kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb z niespodzianką

Przepis na ten chleb powstał zapewne w przypływie nagłej chęci posprzątania lodówki. Znajdziemy w nim i odrobinę sera, i boczek oraz warzywa. Całość spaja maka i jajka. Tyle wystarczy, by stworzyć naprawdę smaczne, a tanie i łatwe do przygotowania danie. Więcej: taki smakołyk sprawdzi się również na imprezowy stół. Podaj do niego gęsty dip, pieczone warzywa, odrobinę białego sera (twarogu, fety), a każdy skomponuje coś dla siebie.

Przepis można dowolnie modyfikować, podmieniać składniki, doprawiać mocniej itd. Kombinacje są również mile widziane w przypadku posypki - skuś się na gomasio, które wspaniale podkreśli smak całości. Zrób przegląd lodówki, sprawdź, co w niej zalega. Warzywa doskonale odnajdą się w tym chlebie, podobnie wędliny, pieczarki czy żółte sery.

Chleb z dodatkami
Chleb z dodatkami © Adobe Stock

Domowy chleb z dodatkami. Przepis

Przepis pochodzi z kanału YouTube Olesea Slavinski.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g śmietany 18-proc.,
  • szklanka mąki,
  • 100 g sera żółtego,
  • pęczek dymki,
  • papryka,
  • 4 plastry boczku surowego lub wędzonego,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz,
  • sezam lub czarnuszka i pestki słonecznika albo dyni do posypania.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij mikserem z solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie ubij całość.
  2. Mąkę i proszek przesiej i połącz z mokrymi składnikami. Wyrób całość na jednolitą masę.
  3. Do masy dodaj ser żółty starty na tarce o grubych okach, posiekaną dymkę, drobno pokrojony boczek i paprykę. Mieszaj, aż składniki rozprowadzą się po całym cieście.
  4. Masę wyłóż następnie do keksówki wysmarowanej tłuszczem, posyp całość nasionami i pestkami i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  5. Gotowy chlebek studź na kratce.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także