Wygląda jak zwykły chleb. Jednak jest o wiele smaczniejszy i bardziej pożywny
Z pewnością wypiek ten nazwać można chlebem z niespodzianką, gdyż tuż po przekrojeniu oczom ukazuje się cały wachlarz dodatków wykorzystanych do jego przyrządzenia. Marchewka? Papryka? Boczek? Do wyboru, do koloru.
05.02.2024 08:38
Wspaniała alternatywa kanapek, doskonała przekąska na imprezowy stół, coś na ząb podczas domowego seansu. Ten chleb z dodatkami to doskonała propozycja dla zabieganych poszukujących szybkich rozwiązań na pyszne i pożywne śniadanie czy kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy chleb z niespodzianką
Przepis na ten chleb powstał zapewne w przypływie nagłej chęci posprzątania lodówki. Znajdziemy w nim i odrobinę sera, i boczek oraz warzywa. Całość spaja maka i jajka. Tyle wystarczy, by stworzyć naprawdę smaczne, a tanie i łatwe do przygotowania danie. Więcej: taki smakołyk sprawdzi się również na imprezowy stół. Podaj do niego gęsty dip, pieczone warzywa, odrobinę białego sera (twarogu, fety), a każdy skomponuje coś dla siebie.
Przepis można dowolnie modyfikować, podmieniać składniki, doprawiać mocniej itd. Kombinacje są również mile widziane w przypadku posypki - skuś się na gomasio, które wspaniale podkreśli smak całości. Zrób przegląd lodówki, sprawdź, co w niej zalega. Warzywa doskonale odnajdą się w tym chlebie, podobnie wędliny, pieczarki czy żółte sery.
Domowy chleb z dodatkami. Przepis
Przepis pochodzi z kanału YouTube Olesea Slavinski.
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g śmietany 18-proc.,
- szklanka mąki,
- 100 g sera żółtego,
- pęczek dymki,
- papryka,
- 4 plastry boczku surowego lub wędzonego,
- 10 g proszku do pieczenia,
- sól, pieprz,
- sezam lub czarnuszka i pestki słonecznika albo dyni do posypania.
Przygotowanie:
- Jajka ubij mikserem z solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie ubij całość.
- Mąkę i proszek przesiej i połącz z mokrymi składnikami. Wyrób całość na jednolitą masę.
- Do masy dodaj ser żółty starty na tarce o grubych okach, posiekaną dymkę, drobno pokrojony boczek i paprykę. Mieszaj, aż składniki rozprowadzą się po całym cieście.
- Masę wyłóż następnie do keksówki wysmarowanej tłuszczem, posyp całość nasionami i pestkami i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Gotowy chlebek studź na kratce.