PrzepisPrzekąskiWygląda jak zwykły chleb. Jednak jest o wiele smaczniejszy i bardziej pożywny

Wygląda jak zwykły chleb. Jednak jest o wiele smaczniejszy i bardziej pożywny

Z pewnością wypiek ten nazwać można chlebem z niespodzianką, gdyż tuż po przekrojeniu oczom ukazuje się cały wachlarz dodatków wykorzystanych do jego przyrządzenia. Marchewka? Papryka? Boczek? Do wyboru, do koloru.

Chleb z dodatkami
Chleb z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.02.2024 08:38

Wspaniała alternatywa kanapek, doskonała przekąska na imprezowy stół, coś na ząb podczas domowego seansu. Ten chleb z dodatkami to doskonała propozycja dla zabieganych poszukujących szybkich rozwiązań na pyszne i pożywne śniadanie czy kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb z niespodzianką

Przepis na ten chleb powstał zapewne w przypływie nagłej chęci posprzątania lodówki. Znajdziemy w nim i odrobinę sera, i boczek oraz warzywa. Całość spaja maka i jajka. Tyle wystarczy, by stworzyć naprawdę smaczne, a tanie i łatwe do przygotowania danie. Więcej: taki smakołyk sprawdzi się również na imprezowy stół. Podaj do niego gęsty dip, pieczone warzywa, odrobinę białego sera (twarogu, fety), a każdy skomponuje coś dla siebie.

Przepis można dowolnie modyfikować, podmieniać składniki, doprawiać mocniej itd. Kombinacje są również mile widziane w przypadku posypki - skuś się na gomasio, które wspaniale podkreśli smak całości. Zrób przegląd lodówki, sprawdź, co w niej zalega. Warzywa doskonale odnajdą się w tym chlebie, podobnie wędliny, pieczarki czy żółte sery.

Chleb z dodatkami
Chleb z dodatkami © Adobe Stock

Domowy chleb z dodatkami. Przepis

Przepis pochodzi z kanału YouTube Olesea Slavinski.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g śmietany 18-proc.,
  • szklanka mąki,
  • 100 g sera żółtego,
  • pęczek dymki,
  • papryka,
  • 4 plastry boczku surowego lub wędzonego,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz,
  • sezam lub czarnuszka i pestki słonecznika albo dyni do posypania.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij mikserem z solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie ubij całość.
  2. Mąkę i proszek przesiej i połącz z mokrymi składnikami. Wyrób całość na jednolitą masę.
  3. Do masy dodaj ser żółty starty na tarce o grubych okach, posiekaną dymkę, drobno pokrojony boczek i paprykę. Mieszaj, aż składniki rozprowadzą się po całym cieście.
  4. Masę wyłóż następnie do keksówki wysmarowanej tłuszczem, posyp całość nasionami i pestkami i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  5. Gotowy chlebek studź na kratce.
Wybrane dla Ciebie