PrzepisDeseryŁączę 3 składniki i mam domowe lody truskawkowe. Są obłędnie pyszne

Łączę 3 składniki i mam domowe lody truskawkowe. Są obłędnie pyszne

Nie dość, że pyszne, nie dość, że szybkie i łatwe do przygotowania, to jeszcze bez cukru i fit - te domowe lody muszą zebrać najwyższe noty. Przez ten przepis, albo dzięki temu przepisowi zaczniesz masowo mrozić owoce.

Domowe lody skradną serca bliskich
Domowe lody skradną serca bliskich
Źródło zdjęć: © Instagram: Jedz Fit (screenshot)

15.04.2024 07:30

Domowe lody owocowe to prawdziwa ambrozja i gwarancja jakości, gdyż tylko w takim przypadku wiemy, z jakim produktem mamy do czynienia. Przygotowanie pysznego deseru nie musi być trudne i żmudne. Zobacz przepis na szybkie i łatwe do przygotowania lody domowej roboty, którym podzielił się instagramowy profil "Jedz Fit". Co więcej, taki deser możesz śmiało jeść na diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby domowe lody roboty były puszyste?

Gotową już masę na domowe lody - czy to na bazie śmietanki, czy każdą inną - włóż do zamrażalnika. Na tym jednak praca się nie kończy - jeśli wyjmiesz je po kilku godzinach, najpewniej będą zamarznięte na kość. By tego uniknąć, należy wyjmować pojemnik z lodami co ok. 30 minut (przez 3 godziny) z zamrażalnika i miksować jego zawartość, aby uzyskać puszystą konsystencję (lub używać łyżki, to zależy od konsystencji). Dzięki temu rozbijesz kryształki lodu i napowietrzysz masę.

Domowe lody możesz też przyrządzić nieco "na skróty". A jeśli masz pod ręką mrożone owoce, przygotowanie takiego deseru zajmie ci dosłownie chwilę. Ja sama inspiruję się genialnym przepisem z instagramowego profilu "Jedz Fit", według którego zamiast mrozić masę na lody, można przygotować ją z już zamrożonych owoców. Całość nabiera miękkości i puszystości dzięki obecności mleka.

Jak jednak zamrozić owoce, by nie przeobraziły się w bezkształtną bryłę skutą lodem? Patent jest banalny: gotowe owoce, tzw. oczyszczone, wysuszone i posortowane (obite czy zepsute nie nadają się do mrożenia) ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - tak, by się ze sobą nie stykały. Blaszkę przełóż do zamrażalnika. Kiedy owoce będą już zamrożone, możesz przełożyć je o specjalnych woreczków.

Lody domowej roboty skradną serca bliskich
Lody domowej roboty skradną serca bliskich © Pixabay

Domowe lody trzech składników. Przepis

Składniki:

  • 100 g mrożonych truskawek,
  • 90 g mrożonego banana,
  • 100 ml mleka.

Przygotowanie:

  1. Mrożone truskawki, mrożony banan i mleko połącz i zblenduj na gładką masę.
  2. Jeśli wolisz słodsze desery, możesz dodać do smaku erytrytolu czy ksylitolu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
domowe lodyprzepis na lodyprzepis
Wybrane dla Ciebie