To najgorsza herbata, a Polacy uwielbiają. Michał Wrzosek ostrzega

Michał Wrzosek, znany dietetyk i specjalista od zdrowego odżywiania, przestrzega przed sięganiem po popularne wśród Polaków granulowane herbaty rozpuszczalne. Jak wyjaśnia, te produkty mają niewiele wspólnego z prawdziwą herbatą, a ich skład jest daleki od zdrowego.

Granulowana herbata owocowa z plasterkiem cytrynyGranulowana herbata owocowa z plasterkiem cytryny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce, ale nie każda jej forma jest zdrowa. Według dietetyków, niektóre z nich mogą zawierać niepożądane substancje, a ich regularne spożywanie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlaczego warto zastanowić się nad wyborem herbaty i na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach

Granulowana herbata to wysoko przetworzony produkt

Granulowana herbata to rodzaj napoju herbacianego w formie drobnych granulek, które rozpuszczają się w wodzie, tworząc napój o smaku herbaty. Jest to produkt wysoko przetworzony, często stworzony z herbaty, która została poddana suszeniu i sproszkowaniu, a następnie połączona z różnymi dodatkami.

Często na pierwszych miejscach w składzie granulowanej herbaty znajdziemy cukier, glukozę, a nawet syrop glukozowo-fruktozowy. Mają one niewiele wspólnego z prawdziwą herbatą liściastą – w składzie mogą się znajdować także sztuczne barwniki, aromaty oraz konserwanty. Dlatego też dietetycy, tacy jak Michał Wrzosek, przestrzegają przed ich nadmiernym spożywaniem, wskazując na niską wartość odżywczą i wysoką zawartość cukru.

Granulowane napoje rozpuszczalne często zawierają nie tylko cukier, ale także sztuczne barwniki i aromaty, które mają poprawić smak i wygląd napoju. Wrzosek podkreśla, że takie produkty najlepiej całkowicie wyeliminować z diety, ponieważ są dalekie od naturalnych herbat i zawierają zbędne dodatki. W jego opinii, osoby szukające zdrowych alternatyw powinny sięgać po herbaty liściaste, zwłaszcza zieloną, która jest naturalnym źródłem cennych składników odżywczych.

Jaką herbatę warto pić według dietetyków?

Zielona herbata, zdaniem Wrzoska, to jedna z najzdrowszych opcji dostępnych na rynku. Zawiera ona bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak katechiny i polifenole, które mają właściwości antynowotworowe, wspierają pracę mózgu, wpływają korzystnie na skórę i działają wyciszająco. Zielona herbata jest też znana z właściwości wspomagających odchudzanie – zawartość kofeiny, katechin i polifenoli przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt i pomaga w naturalnym pozbywaniu się toksyn z organizmu. Jest to również napój moczopędny, który wspiera proces detoksykacji.

Michał Wrzosek – dietetyczne zalecenia

Wrzosek zaleca wybieranie herbat liściastych, najlepiej ekologicznych, które nie są poddawane intensywnemu przetwarzaniu i nie zawierają zbędnych dodatków. Zwraca też uwagę na nawyki zakupowe – warto czytać etykiety i sprawdzać skład napojów, by unikać niepotrzebnych ilości cukru, który może negatywnie wpływać na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy