Czy już wkrótce więcej zapłacimy za chleb? Eksperci nie mają złudzeń

Ile za bochenek? Po ile bułki? Ceny pieczywa już do niskich nie należą, a to jeszcze nie koniec. Przedstawiciele branży podkreślają, że musimy się przygotować na dalsze podwyżki. Wiedzą też, kiedy mogą one nastąpić.

Podwyżki cen pieczywa dotykają wszystkich. Podwyżki cen pieczywa dotykają wszystkich.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MICHALKIEWICZ
Dorota Gepert
– Ceny pieczywa może niegwałtownie, ale jednak będą rosnąć. Jeśli koszty są wysokie, to niestety drożeje też wytworzenie produktów spożywczych. Począwszy od surowców, przez opakowania, logistykę, po źródła energii na pensjach i podatkach kończąc – wypowiedział się dla portalu strefabiznesu.pl Michał Zajezierski ze Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.

Z kolei dr Krzysztof Łuczak, główny ekonomista Grupy BLIX dodał, że trzeba spodziewać się podwyżek pieczywa. Kiedy? - Szczególnie na początku przyszłego roku, ponieważ wpłynie na to kilka istotnych czynników – prognozuje ekspert.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

To nieuniknione

O ile zdrożeje pieczywo w sklepach? Dr Łuczak przyznaje, że nie jest łatwo odpowiedzieć na to pytanie, bo sytuacja na rynku jest dynamiczna. – Natomiast ostrożnie szacując, mogę powiedzieć, że w przyszłym roku wzrosty cen mogą przekroczyć nawet wartości 8-10 proc. Ale ten scenariusz wcale się też nie musi wydarzyć. Więcej będzie można na ten temat powiedzieć pod koniec roku – podkreśla ekspert.

– Warto również zaznaczyć, że z rynku dobiegają też niepojące głosy z branży piekarniczej, która daje mocny sygnał, że przy obecnych uwarunkowaniach związanych z wysokimi kosztami produkcji (tj. cen mąki, energii i gazu), a także ciągłą presją na wzrost płac, ceny pieczywa będą musiały dalej rosnąć. I co gorsze, mogą osiągnąć naprawdę wysoki pułap. Nawet większy niż ja to prognozuję – dodaje dr Łuczak.

W przyszłym roku

Dlaczego pieczywo będzie trzeba płacić więcej? Tu eksperci są zgodni. Mają na to wpływ rosnące koszty pracy, podwyżki cen surowca (choć teraz ceny zbóż, które przekładają się na cenę mąki są na stabilnym poziomie) oraz wzrost kosztów za energię.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy