Czy już wkrótce więcej zapłacimy za chleb? Eksperci nie mają złudzeń

Ile za bochenek? Po ile bułki? Ceny pieczywa już do niskich nie należą, a to jeszcze nie koniec. Przedstawiciele branży podkreślają, że musimy się przygotować na dalsze podwyżki. Wiedzą też, kiedy mogą one nastąpić.

Podwyżki cen pieczywa dotykają wszystkich. Podwyżki cen pieczywa dotykają wszystkich.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MICHALKIEWICZ
Dorota Gepert
– Ceny pieczywa może niegwałtownie, ale jednak będą rosnąć. Jeśli koszty są wysokie, to niestety drożeje też wytworzenie produktów spożywczych. Począwszy od surowców, przez opakowania, logistykę, po źródła energii na pensjach i podatkach kończąc – wypowiedział się dla portalu strefabiznesu.pl Michał Zajezierski ze Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.

Z kolei dr Krzysztof Łuczak, główny ekonomista Grupy BLIX dodał, że trzeba spodziewać się podwyżek pieczywa. Kiedy? - Szczególnie na początku przyszłego roku, ponieważ wpłynie na to kilka istotnych czynników – prognozuje ekspert.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

To nieuniknione

O ile zdrożeje pieczywo w sklepach? Dr Łuczak przyznaje, że nie jest łatwo odpowiedzieć na to pytanie, bo sytuacja na rynku jest dynamiczna. – Natomiast ostrożnie szacując, mogę powiedzieć, że w przyszłym roku wzrosty cen mogą przekroczyć nawet wartości 8-10 proc. Ale ten scenariusz wcale się też nie musi wydarzyć. Więcej będzie można na ten temat powiedzieć pod koniec roku – podkreśla ekspert.

– Warto również zaznaczyć, że z rynku dobiegają też niepojące głosy z branży piekarniczej, która daje mocny sygnał, że przy obecnych uwarunkowaniach związanych z wysokimi kosztami produkcji (tj. cen mąki, energii i gazu), a także ciągłą presją na wzrost płac, ceny pieczywa będą musiały dalej rosnąć. I co gorsze, mogą osiągnąć naprawdę wysoki pułap. Nawet większy niż ja to prognozuję – dodaje dr Łuczak.

W przyszłym roku

Dlaczego pieczywo będzie trzeba płacić więcej? Tu eksperci są zgodni. Mają na to wpływ rosnące koszty pracy, podwyżki cen surowca (choć teraz ceny zbóż, które przekładają się na cenę mąki są na stabilnym poziomie) oraz wzrost kosztów za energię.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku