Gdy zatęsknię za latem, robię tę zupę. Halaszle smakuje lepiej niż wszystkie inne

Z kuchnią węgierską kojarzą się głównie langosze i gulasz, ale ich zupa halaszle to prawdziwe mistrzostwo. Syci, rozgrzewa i smakuje tak dobrze, że przekona do siebie nawet tych, którzy na widok zupy rybnej do tej pory kręcili nosem.

Węgierska zupa rybnaWęgierska zupa rybna
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Halaszle to prawdziwy symbol węgierskiej kuchni, zwłaszcza regionów, w których dostęp do świeżych ryb jest ułatwiony. Jak na węgierską zupę przystało, podstawą poza rybami jest papryka oraz cebula. Reszta dodatków różni się od regionu, podobnie jak w przypadku rosołu, który każda gospodyni robi nieco inaczej. To miła odskocznia od klasycznych zup, która przypomni ci wakacyjny klimat rybnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Węgierska zupa rybna halaszle

Węgierscy kucharze od wieków przygotowywali tę zupę w bograczu, żeliwnym kociołku zawieszanym nad ogniem. Dzięki temu halaszle zyskała swój niepowtarzalny smak i aromat. Podstawą jest oczywiście ryba. Musi być ona świeża i najwyższej jakości, najczęściej jest to karp, ale sprawdzi się też dorsz i miruna.

Czy to nad Cisą, Dunajem czy Balatonem, każda region ma swoją własną, unikalną interpretację tej zupy. Gdzieś dodaje się pomidory, w innym miejscu ziemniaki, a i pojawiają się też wersje z makaronem. Ta zupa zdecydowanie szybko się nie znudzi.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza, miruny lub karpia,
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub rybnego,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż do miękkości.
  3. Zalej warzywa bulionem i dodaj pomidory. Gotuj przez kilka minut.
  4. Włóż kawałki ryby do zupy i gotuj do miękkości i ścięcia się białka.

Gotową zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟