Gdy zatęsknię za latem, robię tę zupę. Halaszle smakuje lepiej niż wszystkie inne

Z kuchnią węgierską kojarzą się głównie langosze i gulasz, ale ich zupa halaszle to prawdziwe mistrzostwo. Syci, rozgrzewa i smakuje tak dobrze, że przekona do siebie nawet tych, którzy na widok zupy rybnej do tej pory kręcili nosem.

Węgierska zupa rybnaWęgierska zupa rybna
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Halaszle to prawdziwy symbol węgierskiej kuchni, zwłaszcza regionów, w których dostęp do świeżych ryb jest ułatwiony. Jak na węgierską zupę przystało, podstawą poza rybami jest papryka oraz cebula. Reszta dodatków różni się od regionu, podobnie jak w przypadku rosołu, który każda gospodyni robi nieco inaczej. To miła odskocznia od klasycznych zup, która przypomni ci wakacyjny klimat rybnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Węgierska zupa rybna halaszle

Węgierscy kucharze od wieków przygotowywali tę zupę w bograczu, żeliwnym kociołku zawieszanym nad ogniem. Dzięki temu halaszle zyskała swój niepowtarzalny smak i aromat. Podstawą jest oczywiście ryba. Musi być ona świeża i najwyższej jakości, najczęściej jest to karp, ale sprawdzi się też dorsz i miruna.

Czy to nad Cisą, Dunajem czy Balatonem, każda region ma swoją własną, unikalną interpretację tej zupy. Gdzieś dodaje się pomidory, w innym miejscu ziemniaki, a i pojawiają się też wersje z makaronem. Ta zupa zdecydowanie szybko się nie znudzi.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza, miruny lub karpia,
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub rybnego,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż do miękkości.
  3. Zalej warzywa bulionem i dodaj pomidory. Gotuj przez kilka minut.
  4. Włóż kawałki ryby do zupy i gotuj do miękkości i ścięcia się białka.

Gotową zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują