Gdy zatęsknię za latem, robię tę zupę. Halaszle smakuje lepiej niż wszystkie inne

Z kuchnią węgierską kojarzą się głównie langosze i gulasz, ale ich zupa halaszle to prawdziwe mistrzostwo. Syci, rozgrzewa i smakuje tak dobrze, że przekona do siebie nawet tych, którzy na widok zupy rybnej do tej pory kręcili nosem.

Węgierska zupa rybnaWęgierska zupa rybna
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Halaszle to prawdziwy symbol węgierskiej kuchni, zwłaszcza regionów, w których dostęp do świeżych ryb jest ułatwiony. Jak na węgierską zupę przystało, podstawą poza rybami jest papryka oraz cebula. Reszta dodatków różni się od regionu, podobnie jak w przypadku rosołu, który każda gospodyni robi nieco inaczej. To miła odskocznia od klasycznych zup, która przypomni ci wakacyjny klimat rybnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Węgierska zupa rybna halaszle

Węgierscy kucharze od wieków przygotowywali tę zupę w bograczu, żeliwnym kociołku zawieszanym nad ogniem. Dzięki temu halaszle zyskała swój niepowtarzalny smak i aromat. Podstawą jest oczywiście ryba. Musi być ona świeża i najwyższej jakości, najczęściej jest to karp, ale sprawdzi się też dorsz i miruna.

Czy to nad Cisą, Dunajem czy Balatonem, każda region ma swoją własną, unikalną interpretację tej zupy. Gdzieś dodaje się pomidory, w innym miejscu ziemniaki, a i pojawiają się też wersje z makaronem. Ta zupa zdecydowanie szybko się nie znudzi.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza, miruny lub karpia,
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub rybnego,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż do miękkości.
  3. Zalej warzywa bulionem i dodaj pomidory. Gotuj przez kilka minut.
  4. Włóż kawałki ryby do zupy i gotuj do miękkości i ścięcia się białka.

Gotową zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie