PrzepisZupyGdy zatęsknię za latem, robię tę zupę. Halaszle smakuje lepiej niż wszystkie inne

Gdy zatęsknię za latem, robię tę zupę. Halaszle smakuje lepiej niż wszystkie inne

Węgierska zupa rybna
Węgierska zupa rybna
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne

25.09.2024 12:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z kuchnią węgierską kojarzą się głównie langosze i gulasz, ale ich zupa halaszle to prawdziwe mistrzostwo. Syci, rozgrzewa i smakuje tak dobrze, że przekona do siebie nawet tych, którzy na widok zupy rybnej do tej pory kręcili nosem.

Halaszle to prawdziwy symbol węgierskiej kuchni, zwłaszcza regionów, w których dostęp do świeżych ryb jest ułatwiony. Jak na węgierską zupę przystało, podstawą poza rybami jest papryka oraz cebula. Reszta dodatków różni się od regionu, podobnie jak w przypadku rosołu, który każda gospodyni robi nieco inaczej. To miła odskocznia od klasycznych zup, która przypomni ci wakacyjny klimat rybnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierska zupa rybna halaszle

Węgierscy kucharze od wieków przygotowywali tę zupę w bograczu, żeliwnym kociołku zawieszanym nad ogniem. Dzięki temu halaszle zyskała swój niepowtarzalny smak i aromat. Podstawą jest oczywiście ryba. Musi być ona świeża i najwyższej jakości, najczęściej jest to karp, ale sprawdzi się też dorsz i miruna.

Czy to nad Cisą, Dunajem czy Balatonem, każda region ma swoją własną, unikalną interpretację tej zupy. Gdzieś dodaje się pomidory, w innym miejscu ziemniaki, a i pojawiają się też wersje z makaronem. Ta zupa zdecydowanie szybko się nie znudzi.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza, miruny lub karpia,
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub rybnego,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż do miękkości.
  3. Zalej warzywa bulionem i dodaj pomidory. Gotuj przez kilka minut.
  4. Włóż kawałki ryby do zupy i gotuj do miękkości i ścięcia się białka.

Gotową zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyzupa rybna