Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach. Jeden składnik robi różnicę

Znużyły cię tradycyjne kotlety mięsne? Szukasz lekkiej i zdrowej alternatywy? Kotlety rybne są doskonałym rozwiązaniem! Połączenie delikatnego mięsa ryby z ziemniakami tworzy wyjątkowo smaczne i pożywne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. A co najważniejsze,

Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach. Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o kotletach, najczęściej przychodzą nam na myśl tradycyjne schabowe, kotlety z piersi kurczaka czy mielone. Ale czy wiesz, że ryba to doskonała alternatywa? Kotlety rybne mogą być równie pyszne, a do tego znacznie zdrowsze. Warto sięgać po ryby częściej, zastępując nimi mięso. Kotlety rybne to nie tylko wyjątkowy smak, ale też źródło cennych składników odżywczych. Sprawdź nasz przepis na kotlety rybne, które zaskoczą cię swoją delikatnością i jednym sekretnym składnikiem – ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Sekret soczystych kotletów rybnych

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i technika przygotowania. Dodatek ziemniaków nadaje kotletom wilgotności i sprawia, że są bardziej sycące. A dzięki panierce z bułki tartej zyskują chrupiącą, złotą skórkę.

Przepis na pyszne kotlety rybne z ziemniakami

Składniki:

  • 300 g filetów z ryby (dorsza, mintaja, morszczuka),
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rybę: Rybę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie ostudź i rozdrobnij widelcem.
  2. Ziemniaki: Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę.
  3. Połącz składniki: W misce połącz rozdrobnioną rybę, ziemniaki, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  4. Formuj kotlety: Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Smaż: Na rozgrzanym oleju smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawaj: Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, np. surówką, ziemniakami, ryżem czy kaszą.

Kotlety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Dzięki prostocie przygotowania możesz je przyrządzić nawet w szybkim tempie. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak wiele przyjemności może przynieść gotowanie!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości