Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach. Jeden składnik robi różnicę

Znużyły cię tradycyjne kotlety mięsne? Szukasz lekkiej i zdrowej alternatywy? Kotlety rybne są doskonałym rozwiązaniem! Połączenie delikatnego mięsa ryby z ziemniakami tworzy wyjątkowo smaczne i pożywne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. A co najważniejsze,

Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach. Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o kotletach, najczęściej przychodzą nam na myśl tradycyjne schabowe, kotlety z piersi kurczaka czy mielone. Ale czy wiesz, że ryba to doskonała alternatywa? Kotlety rybne mogą być równie pyszne, a do tego znacznie zdrowsze. Warto sięgać po ryby częściej, zastępując nimi mięso. Kotlety rybne to nie tylko wyjątkowy smak, ale też źródło cennych składników odżywczych. Sprawdź nasz przepis na kotlety rybne, które zaskoczą cię swoją delikatnością i jednym sekretnym składnikiem – ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Sekret soczystych kotletów rybnych

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i technika przygotowania. Dodatek ziemniaków nadaje kotletom wilgotności i sprawia, że są bardziej sycące. A dzięki panierce z bułki tartej zyskują chrupiącą, złotą skórkę.

Przepis na pyszne kotlety rybne z ziemniakami

Składniki:

  • 300 g filetów z ryby (dorsza, mintaja, morszczuka),
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rybę: Rybę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie ostudź i rozdrobnij widelcem.
  2. Ziemniaki: Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę.
  3. Połącz składniki: W misce połącz rozdrobnioną rybę, ziemniaki, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  4. Formuj kotlety: Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Smaż: Na rozgrzanym oleju smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawaj: Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, np. surówką, ziemniakami, ryżem czy kaszą.

Kotlety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Dzięki prostocie przygotowania możesz je przyrządzić nawet w szybkim tempie. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak wiele przyjemności może przynieść gotowanie!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥