Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach. Jeden składnik robi różnicę

Znużyły cię tradycyjne kotlety mięsne? Szukasz lekkiej i zdrowej alternatywy? Kotlety rybne są doskonałym rozwiązaniem! Połączenie delikatnego mięsa ryby z ziemniakami tworzy wyjątkowo smaczne i pożywne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. A co najważniejsze,

Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach. Kotlety rybne, które rozpłyną się w ustach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o kotletach, najczęściej przychodzą nam na myśl tradycyjne schabowe, kotlety z piersi kurczaka czy mielone. Ale czy wiesz, że ryba to doskonała alternatywa? Kotlety rybne mogą być równie pyszne, a do tego znacznie zdrowsze. Warto sięgać po ryby częściej, zastępując nimi mięso. Kotlety rybne to nie tylko wyjątkowy smak, ale też źródło cennych składników odżywczych. Sprawdź nasz przepis na kotlety rybne, które zaskoczą cię swoją delikatnością i jednym sekretnym składnikiem – ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Sekret soczystych kotletów rybnych

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i technika przygotowania. Dodatek ziemniaków nadaje kotletom wilgotności i sprawia, że są bardziej sycące. A dzięki panierce z bułki tartej zyskują chrupiącą, złotą skórkę.

Przepis na pyszne kotlety rybne z ziemniakami

Składniki:

  • 300 g filetów z ryby (dorsza, mintaja, morszczuka),
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rybę: Rybę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie ostudź i rozdrobnij widelcem.
  2. Ziemniaki: Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę.
  3. Połącz składniki: W misce połącz rozdrobnioną rybę, ziemniaki, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  4. Formuj kotlety: Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Smaż: Na rozgrzanym oleju smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawaj: Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, np. surówką, ziemniakami, ryżem czy kaszą.

Kotlety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Dzięki prostocie przygotowania możesz je przyrządzić nawet w szybkim tempie. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak wiele przyjemności może przynieść gotowanie!

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇