Chorwaci po nich depczą. Polacy zbierają i pakują do słoików

Do kanapek, ciast i serów. Bardzo gęsty i pełny słodyczy dżem z fig to gratka na spiżarnianych półkach. Figa to przecież nie cukinia czy jabłka, których ci u nas pod dostatkiem. Chorwaci już tak, mogą przebierać w gatunkach, wybrzydzać, a może nawet deptać. Polacy z kolei zbierają i szukają sposobu na wykorzystanie tych smacznych owoców. Dżem zdaje się rozwiązaniem idealnym.

Dżem z fig pokochają dorośli i dzieciDżem z fig pokochają dorośli i dzieci
Źródło zdjęć: © Canva | jabiru

Nie sposób odwiedzić Chorwację i nie zjeść figi. Drzewka figowe są tam obecne niemalże wszędzie, a szczególnie upodobały sobie Dalmację. Najwięcej figowych skupisk znajdziemy w parkach, a także na prywatnych posesjach. Chorwaci fig mają więc pod dostatkiem, zdarza im się depnąć na to tu, to tam leżący owoc. Polacy z kolei korzystają z dobroci fig, ponieważ nie jest to u nas powszechny owoc. Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie ich smaku jest przygotowanie dżemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klasyczny sos boloński. Skosztuj, a poczujesz się jak we Włoszech

Świeże figi idealne na dżem. Koniecznie zrób większy zapas

To właśnie wczesna jesień jest najlepszym okresem na jedzenie fig prosto z drzewek. Ich delikatność, miękkość i słodycz są nie do podrobienia, trudno bowiem opisać smak fig, najlepiej po prostu skosztować choć jednej. A jeśli masz do wykorzystania więcej niż kilka garści tych owoców, postaw na smaczny dżem. Sprawdzi się jako dodatek do deserów, kanapek czy naleśników. Taki dżem możesz serwować również na desce z serami, czym z pewnością zaskoczysz gości.

Dżem z fig przygotowany wedle poniższego przepisu może spędzić w piwnicy lub innym zaciemnionym miejscu do 4 miesięcy. Jeśli jednak planujesz przygotować większy zapas przetworów, nawet na cały rok, lepiej zabezpieczyć słoiki i od razu je zapasteryzować. Pamiętaj, że pasteryzując gorący jeszcze dżem, należy do garnka ze słoikami wlać ciepłą wodę. Od momentu zagotowania licz ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem na 24 godziny. Następnie przechowuj w miejscu ciemnym i chłodnym.

Chorwacja słynie z drzew figowych
Chorwacja słynie z drzew figowych © Canva | A_Lein

Dżem z fig. Przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych fig,
  • 160 g cukru trzcinowego,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Figi dokładnie wymyj i osusz, a następnie pozbądź się końcówek i pokrój owoce na mniejsze kawałki, np. w plastry.
  2. Figi przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, miąższ z laski wanilii i cynamon.
  3. Podgrzej całość, a kiedy owoce zaczną się rozpadać, zmniejsz ogień i gotuj całość ok. 60-90 minut, aż dżem będzie odpowiednio gęsty.
  4. Jeszcze gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Przetwory przykryj grubym ręcznikiem lub kocem i odstaw do ostudzenia na 24 godziny.
  5. Następnie schowaj dżem do piwnicy lub innego chłodnego i zaciemnionego miejsca.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀