PrzepisSłodkościChorwaci po nich depczą. Polacy zbierają i pakują do słoików

Chorwaci po nich depczą. Polacy zbierają i pakują do słoików

Do kanapek, ciast i serów. Bardzo gęsty i pełny słodyczy dżem z fig to gratka na spiżarnianych półkach. Figa to przecież nie cukinia czy jabłka, których ci u nas pod dostatkiem. Chorwaci już tak, mogą przebierać w gatunkach, wybrzydzać, a może nawet deptać. Polacy z kolei zbierają i szukają sposobu na wykorzystanie tych smacznych owoców. Dżem zdaje się rozwiązaniem idealnym.

Dżem z fig pokochają dorośli i dzieci
Dżem z fig pokochają dorośli i dzieci
Źródło zdjęć: © Canva | jabiru

Nie sposób odwiedzić Chorwację i nie zjeść figi. Drzewka figowe są tam obecne niemalże wszędzie, a szczególnie upodobały sobie Dalmację. Najwięcej figowych skupisk znajdziemy w parkach, a także na prywatnych posesjach. Chorwaci fig mają więc pod dostatkiem, zdarza im się depnąć na to tu, to tam leżący owoc. Polacy z kolei korzystają z dobroci fig, ponieważ nie jest to u nas powszechny owoc. Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie ich smaku jest przygotowanie dżemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klasyczny sos boloński. Skosztuj, a poczujesz się jak we Włoszech

Świeże figi idealne na dżem. Koniecznie zrób większy zapas

To właśnie wczesna jesień jest najlepszym okresem na jedzenie fig prosto z drzewek. Ich delikatność, miękkość i słodycz są nie do podrobienia, trudno bowiem opisać smak fig, najlepiej po prostu skosztować choć jednej. A jeśli masz do wykorzystania więcej niż kilka garści tych owoców, postaw na smaczny dżem. Sprawdzi się jako dodatek do deserów, kanapek czy naleśników. Taki dżem możesz serwować również na desce z serami, czym z pewnością zaskoczysz gości.

Dżem z fig przygotowany wedle poniższego przepisu może spędzić w piwnicy lub innym zaciemnionym miejscu do 4 miesięcy. Jeśli jednak planujesz przygotować większy zapas przetworów, nawet na cały rok, lepiej zabezpieczyć słoiki i od razu je zapasteryzować. Pamiętaj, że pasteryzując gorący jeszcze dżem, należy do garnka ze słoikami wlać ciepłą wodę. Od momentu zagotowania licz ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem na 24 godziny. Następnie przechowuj w miejscu ciemnym i chłodnym.

Chorwacja słynie z drzew figowych
Chorwacja słynie z drzew figowych © Canva | A_Lein

Dżem z fig. Przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych fig,
  • 160 g cukru trzcinowego,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Figi dokładnie wymyj i osusz, a następnie pozbądź się końcówek i pokrój owoce na mniejsze kawałki, np. w plastry.
  2. Figi przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, miąższ z laski wanilii i cynamon.
  3. Podgrzej całość, a kiedy owoce zaczną się rozpadać, zmniejsz ogień i gotuj całość ok. 60-90 minut, aż dżem będzie odpowiednio gęsty.
  4. Jeszcze gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Przetwory przykryj grubym ręcznikiem lub kocem i odstaw do ostudzenia na 24 godziny.
  5. Następnie schowaj dżem do piwnicy lub innego chłodnego i zaciemnionego miejsca.

Wybrane dla Ciebie