Tortille z pieczarkami w wersji mini. Idealna przystawka na imprezę
Proste tortille z pieczarkami i serem cheddar w formie małych kwadracików świetnie sprawdzą się w roli małych przekąsek na imprezę.
28.02.2023 | aktual.: 16.10.2023 09:24
Pomysł na przekąski z tortillą
Tortilla świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Najczęściej pojawia się jako wrapy lub zawijasy z szynką i warzywami, ale dziś mamy dla ciebie przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Tym razem stworzyliśmy wyjątkowe mini tortille z farszem na bazie pieczarek z ciągnącym się serem cheddar i kwaśną śmietaną. Błyskawicznie znikają z talerzy podczas wszystkich spotkań. Wystarczy połączyć proste składniki w nietypowy sposób, aby uzyskać niebanalną potrawę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Tortille z pieczarkami
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 800 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5-6 szt. tortilli pszennych
- 300 g tartego sera cheddar
- 100 g śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć starte pieczarki. Kiedy zbrązowieją, wrzuć posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj.
Powstałą masę zblenduj na gładką masę i rozsmaruj część na tortilli i posyp startym serem cheddar. Ułóż kolejną tortillę, ponownie pieczarkową masę i ser. Układaj warstwy, aż skończą się placki. Na samej górze powinna znaleźć się sucha tortilla.
Tak przygotowane tortille połóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Rozsmaruj na wierzchu śmietanę i posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 20 minut.
Upieczoną tortillę podziel na mniejsze części i ułóż na talerzu. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekaj z podaniem.
Smacznego!