Tortille z pieczarkami w wersji mini. Idealna przystawka na imprezę

Proste tortille z pieczarkami i serem cheddar w formie małych kwadracików świetnie sprawdzą się w roli małych przekąsek na imprezę.

Tortille z pieczarkami- PysznościTortille z pieczarkami- Pyszności
Ewa

Pomysł na przekąski z tortillą

Tortilla świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Najczęściej pojawia się jako wrapy lub zawijasy z szynką i warzywami, ale dziś mamy dla ciebie przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Tym razem stworzyliśmy wyjątkowe mini tortille z farszem na bazie pieczarek z ciągnącym się serem cheddar i kwaśną śmietaną. Błyskawicznie znikają z talerzy podczas wszystkich spotkań. Wystarczy połączyć proste składniki w nietypowy sposób, aby uzyskać niebanalną potrawę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Tortille z pieczarkami

Składniki:

             
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 800 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5-6 szt. tortilli pszennych
  • 300 g tartego sera cheddar
  • 100 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć starte pieczarki. Kiedy zbrązowieją, wrzuć posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj.

Tortille z pieczarkami- Pyszności
Tortille z pieczarkami- Pyszności

Powstałą masę zblenduj na gładką masę i rozsmaruj część na tortilli i posyp startym serem cheddar. Ułóż kolejną tortillę, ponownie pieczarkową masę i ser. Układaj warstwy, aż skończą się placki. Na samej górze powinna znaleźć się sucha tortilla.

Tortille z pieczarkami- Pyszności
Tortille z pieczarkami- Pyszności

Tak przygotowane tortille połóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Rozsmaruj na wierzchu śmietanę i posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 20 minut.

Obrazek
Tortille z pieczarkami- Pyszności

Upieczoną tortillę podziel na mniejsze części i ułóż na talerzu. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekaj z podaniem.

Smacznego!

Tortille z pieczarkami- Pyszności
Tortille z pieczarkami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej