PoradyWiele osób zbiera szumowiny z rosołu. Czy na pewno powinniśmy to robić?

Wiele osób zbiera szumowiny z rosołu. Czy na pewno powinniśmy to robić?

Czy powinniśmy pozbywać się szumowin z rosołu?
Czy powinniśmy pozbywać się szumowin z rosołu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.01.2024 12:34, aktualizacja: 06.01.2024 13:26

Szumowiny pojawiają się na powierzchni zupy podczas gotowania. Niektórzy pozbywają się ich natychmiast, podczas gdy inni nie zwracają na nie uwagi i kontynuują gotowanie bulionu. Jeśli należysz do tych, którzy wylewają szumy z rosołu, to przeczytaj, dlaczego nie powinieneś tego robić.

Rosół to zupa, która jest często przygotowywana na różne specjalne okazje. Trudno jest sobie wyobrazić niedzielny obiad bez tej tradycyjnej potrawy. Czy podczas gotowania rosołu zdejmujesz szumy? Jeśli tak, to przeczytaj, dlaczego nie powinieneś ich wyrzucać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu?

Czym powinien charakteryzować się najlepszy rosół czy to z szumami, czy bez? Sukces w przygotowaniu aromatycznego rosołu zależy od wielu czynników. To nie tylko świeże i najlepsze mięso, włoszczyzna i najbardziej aromatyczne przyprawy, ale również techniki gotowania i patenty, które sprawiają, że rosół staje się o wiele lepszy.

Składniki zawarte w rosole mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Pamiętaj, że im dłużej gotuje się tę popularną zupę, tym jest ona bardziej wyrazista i aromatyczna. Kluczową rolę w tym procesie odgrywają również szumowiny, która pojawiają się podczas gotowania.

Niektórzy niemal natychmiast pozbywają się szumowin, podczas gdy inni nie przejmują się nimi i kontynuują gotowanie. Okazuje się, że to właśnie ta druga grupa postępuje prawidłowo. Dlaczego nie powinniśmy wylewać szumów z rosołu?

Czy zbieranie szumowin z rosołu jest konieczne?
Czy zbieranie szumowin z rosołu jest konieczne?© Pixabay

Dlaczego lepiej nie zbierać szumowin z rosołu?

Szumowiny, które pojawiają się na zupie podczas gotowania, mogą wydawać się nieapetyczne. Dlatego też wiele osób decyduje się je usunąć. Jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie. Szumy to ścięte białka z gotowanych składników. Jeśli zdecydujesz się je zebrać i wyrzucić, to tym samym pozbawiasz zupę cennego kolagenu, który może być szczególnie pomocny w poprawie stanu skóry, czy w leczeniu obolałych stawów w chorobach reumatoidalnych.

Jeśli zdecydujesz się zachować szumy na rosole, to miej świadomość, że zatrzymasz w nim te wartościowe dla organizmu składniki. Pamiętaj jednak, by nie mieszać zbyt często zupy, wtedy szumowiny opadną na dno, a rosół pozostanie klarowny (TUTAJ znajdziesz inne sposoby na uzyskanie klarownego rosołu).

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także