Wlej ją pod koniec gotowania do wrzącego garnka rosołu. Od razu stanie się bardziej klarowny

Ugotować klarowny rosół  - to marzenie każdego, kto zabiera się za gotowanie tej właśnie zupy. Okazuje się, że jest to prostsze, niż Ci się wydaje. Wystarczy, że pod sam koniec gotowania dodasz jeden tajemniczy składnik. Co to takiego?

ObrazekKlarowny rosół - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Poznaj patent, dzięki któremu ugotujesz klarowny rosół!

Na pewno składnik, który warto dodać do gotującego się rosołu, będzie zaskoczeniem. I absolutnie nie są to żadne przyprawy, warzywa, czy specjalnie wyselekcjonowane mięso. Tak klarownego rosołu nie da się uzyskać w żaden inny sposób. Każdy, kto przynajmniej raz wypróbował tę metodę, na pewno to potwierdzi. Oczywiście liczą się wszystkie najważniejsze kwestie, związane z gotowaniem rosołu, które poruszaliśmy w wielu wcześniejszych artykułach. Co zatem należy zrobić, by ugotować klarowny rosół?

Obrazek
Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva

Wystarczy, że do gotującej się zupy, już na samym końcu dodamy łyżkę spirytusu. To właśnie on sprawi, że nasz rosół stanie się wyjątkowo klarowny, a my będziemy mogli zachwycać się jego smakiem. Alkohol absolutnie nie będzie wyczuwalny w smaku, natomiast nasza zupa będzie jasna i klarowna. I co ważne, będzie smakował świeżo i smacznie. Pamiętaj również, by dać 2 kilogramy mięsa na 3 litry wody - takie proporcje sprawią, że nasz rosół nie będzie rozwodniony.

Jak przygotować najpyszniejszy i klarowny rosół?

Pamiętaj, że ten patent sprawi, że otrzymasz klarowny rosół. Z myślą o osobach, które planują ugotować tę zupę, przygotowaliśmy najlepszy naszym zdaniem przepis.

Składniki:

  • 6 skrzydełek kurczaka
  • ćwiartka z kurczaka
  • odrobina łaty wołowej
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna: pietruszka, marchewka, por i seler (opcjonalnie cebula i kapusta)
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka spirytusu.

Sposób przygotowania:

Rosół pięciu przemian- Pyszności
Rosół pięciu przemian- Pyszności

Ugotujesz klarowny rosół, gdy zastosujesz się do tych rad. Do garnka wrzucamy mięso, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez przynajmniej dobrą godzinę. Wtedy należy zszumować wywar. Przygotowaną włoszczyznę i opaloną cebulę dodajemy mniej więcej w połowie gotowania. Cały rosół, najlepiej, gdy będzie się gotował przez około 3 godziny - wtedy uzyskamy ten najlepszy smak. Przyprawy dobrze jest dodać po około 15 minutach od momentu wrzucenia warzyw. Wtedy też zmniejszamy ogień w palniku. Sól dobrze będzie dodać pod sam koniec gotowania.

Oczywiście pamiętaj również o łyżce spirytusu pod koniec gotowania. Dzięki temu uzyskasz naprawdę klarowny rosół.

Zapoznaj się z przepisem na rosół pięciu przemian. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥