Kosztują grosze, naje się cała rodzina. W piątki są niemal obowiązkowe

Są proste w przygotowaniu, smakują świetnie, a na dodatek nie obciążają portfela. Wegetariańskie kotlety to strzał w dziesiątkę nie tylko na piątek. Przekonają do siebie nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców.

kotletyWegetariańskie kotlety
Źródło zdjęć: © Getty Images | from_my_point_of_view@yahoo.com
Ewa Malinowska

Bez względu na to, czy ograniczasz mięso, zaprosiłeś wegetariańskich gości na obiad, czy po prostu masz ochotę wypróbować czegoś innego, te kotlety będą strzałem w dziesiątkę. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a solidna dawka świeżych, polskich ziół sprawi, że latem będziesz je robić na okrągło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na paszteciki szczecińskie. Mają chrupiącą skórkę i soczysty farsz

Wegetariańskie kotlety z płatków owsianych

Nie bez powodu mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków. I tak właśnie z potrzeby zaoszczędzenia czasu i pieniędzy powstały niskobudżetowe kotlety. Ich bazą są płatki owsiane, kojarzone przede wszystkim ze śniadaniami. W połączeniu z natką pietruszki, koperkiem, jajkiem oraz bułką tartą zamieniły się w naprawdę smaczne kotlety, idealne na piątkowy obiad.

Kotlety rybne- Pyszności
Kotlety rybne © Canva

Kotlety z płatków owsianych — przepis

W pełni wegetariańskie kotlety pokochają również mięsożercy. Idealnie sprawdzą się na lekki obiad. Najczęściej serwuję je w towarzystwie domowego sosu tzatziki i ziemniaków. Znikają równie szybko jak klasyczne kotlety mielone.

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1-1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki oraz koperek,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj w osolonej wodzie. Możesz też użyć bulionu lub resztek rosołu dla wzmocnienia smaku.
  2. Ugotowane płatki przykryj pokrywką i odstaw do wystudzenia.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
  4. Do wystudzonych płatków owsianych dodaj zeszkloną cebulkę, wbij jajko, dodaj przyprawy oraz posiekane zioła.
  5. Dokładnie wyrób masę. Jeśli będzie za sucha, dodaj jeszcze jedno jajko. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić bułką tartą.
  6. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.

Gotowe kotlety z płatków owsianych podaj w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser