Kosztują grosze, naje się cała rodzina. W piątki są niemal obowiązkowe

Są proste w przygotowaniu, smakują świetnie, a na dodatek nie obciążają portfela. Wegetariańskie kotlety to strzał w dziesiątkę nie tylko na piątek. Przekonają do siebie nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców.

kotletyWegetariańskie kotlety
Źródło zdjęć: © Getty Images | from_my_point_of_view@yahoo.com
Ewa Malinowska

Bez względu na to, czy ograniczasz mięso, zaprosiłeś wegetariańskich gości na obiad, czy po prostu masz ochotę wypróbować czegoś innego, te kotlety będą strzałem w dziesiątkę. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a solidna dawka świeżych, polskich ziół sprawi, że latem będziesz je robić na okrągło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na paszteciki szczecińskie. Mają chrupiącą skórkę i soczysty farsz

Wegetariańskie kotlety z płatków owsianych

Nie bez powodu mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków. I tak właśnie z potrzeby zaoszczędzenia czasu i pieniędzy powstały niskobudżetowe kotlety. Ich bazą są płatki owsiane, kojarzone przede wszystkim ze śniadaniami. W połączeniu z natką pietruszki, koperkiem, jajkiem oraz bułką tartą zamieniły się w naprawdę smaczne kotlety, idealne na piątkowy obiad.

Kotlety rybne- Pyszności
Kotlety rybne © Canva

Kotlety z płatków owsianych — przepis

W pełni wegetariańskie kotlety pokochają również mięsożercy. Idealnie sprawdzą się na lekki obiad. Najczęściej serwuję je w towarzystwie domowego sosu tzatziki i ziemniaków. Znikają równie szybko jak klasyczne kotlety mielone.

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1-1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki oraz koperek,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj w osolonej wodzie. Możesz też użyć bulionu lub resztek rosołu dla wzmocnienia smaku.
  2. Ugotowane płatki przykryj pokrywką i odstaw do wystudzenia.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
  4. Do wystudzonych płatków owsianych dodaj zeszkloną cebulkę, wbij jajko, dodaj przyprawy oraz posiekane zioła.
  5. Dokładnie wyrób masę. Jeśli będzie za sucha, dodaj jeszcze jedno jajko. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić bułką tartą.
  6. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.

Gotowe kotlety z płatków owsianych podaj w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯