PrzepisTani obiadKosztują grosze, naje się cała rodzina. W piątki są niemal obowiązkowe

Kosztują grosze, naje się cała rodzina. W piątki są niemal obowiązkowe

Wegetariańskie kotlety
Wegetariańskie kotlety
Źródło zdjęć: © Getty Images | from_my_point_of_view@yahoo.com

05.06.2024 09:24, aktual.: 05.06.2024 11:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są proste w przygotowaniu, smakują świetnie, a na dodatek nie obciążają portfela. Wegetariańskie kotlety to strzał w dziesiątkę nie tylko na piątek. Przekonają do siebie nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców.

Bez względu na to, czy ograniczasz mięso, zaprosiłeś wegetariańskich gości na obiad, czy po prostu masz ochotę wypróbować czegoś innego, te kotlety będą strzałem w dziesiątkę. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a solidna dawka świeżych, polskich ziół sprawi, że latem będziesz je robić na okrągło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariańskie kotlety z płatków owsianych

Nie bez powodu mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków. I tak właśnie z potrzeby zaoszczędzenia czasu i pieniędzy powstały niskobudżetowe kotlety. Ich bazą są płatki owsiane, kojarzone przede wszystkim ze śniadaniami. W połączeniu z natką pietruszki, koperkiem, jajkiem oraz bułką tartą zamieniły się w naprawdę smaczne kotlety, idealne na piątkowy obiad.

Kotlety rybne
Kotlety rybne© Canva

Kotlety z płatków owsianych — przepis

W pełni wegetariańskie kotlety pokochają również mięsożercy. Idealnie sprawdzą się na lekki obiad. Najczęściej serwuję je w towarzystwie domowego sosu tzatziki i ziemniaków. Znikają równie szybko jak klasyczne kotlety mielone.

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1-1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki oraz koperek,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj w osolonej wodzie. Możesz też użyć bulionu lub resztek rosołu dla wzmocnienia smaku.
  2. Ugotowane płatki przykryj pokrywką i odstaw do wystudzenia.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
  4. Do wystudzonych płatków owsianych dodaj zeszkloną cebulkę, wbij jajko, dodaj przyprawy oraz posiekane zioła.
  5. Dokładnie wyrób masę. Jeśli będzie za sucha, dodaj jeszcze jedno jajko. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić bułką tartą.
  6. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.

Gotowe kotlety z płatków owsianych podaj w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także