Kosztują grosze, naje się cała rodzina. W piątki są niemal obowiązkowe
Są proste w przygotowaniu, smakują świetnie, a na dodatek nie obciążają portfela. Wegetariańskie kotlety to strzał w dziesiątkę nie tylko na piątek. Przekonają do siebie nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców.
05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 11:05
Bez względu na to, czy ograniczasz mięso, zaprosiłeś wegetariańskich gości na obiad, czy po prostu masz ochotę wypróbować czegoś innego, te kotlety będą strzałem w dziesiątkę. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a solidna dawka świeżych, polskich ziół sprawi, że latem będziesz je robić na okrągło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegetariańskie kotlety z płatków owsianych
Nie bez powodu mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków. I tak właśnie z potrzeby zaoszczędzenia czasu i pieniędzy powstały niskobudżetowe kotlety. Ich bazą są płatki owsiane, kojarzone przede wszystkim ze śniadaniami. W połączeniu z natką pietruszki, koperkiem, jajkiem oraz bułką tartą zamieniły się w naprawdę smaczne kotlety, idealne na piątkowy obiad.
Kotlety z płatków owsianych — przepis
W pełni wegetariańskie kotlety pokochają również mięsożercy. Idealnie sprawdzą się na lekki obiad. Najczęściej serwuję je w towarzystwie domowego sosu tzatziki i ziemniaków. Znikają równie szybko jak klasyczne kotlety mielone.
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 1-1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- natka pietruszki oraz koperek,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane ugotuj w osolonej wodzie. Możesz też użyć bulionu lub resztek rosołu dla wzmocnienia smaku.
- Ugotowane płatki przykryj pokrywką i odstaw do wystudzenia.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
- Do wystudzonych płatków owsianych dodaj zeszkloną cebulkę, wbij jajko, dodaj przyprawy oraz posiekane zioła.
- Dokładnie wyrób masę. Jeśli będzie za sucha, dodaj jeszcze jedno jajko. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić bułką tartą.
- Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.
Gotowe kotlety z płatków owsianych podaj w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!