Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika

O kolejnych odsłonach programu Meghan Markle "Z miłością. Meghan" zawsze jest głośno. Komentujący oceniają zarówno samą księżną, scenariusz, gości, jak i jedzenie. I to ostatnie w świątecznym odcinku może pozytywnie zaskoczyć. A na pewno jedna z przekąsek, którą skopiuję na sylwestra od prowadzącej show na platformie Netflix.

Gougères Cacio e pepe z programu "Z miłością. Meghan"Gougères Cacio e pepe z programu "Z miłością. Meghan"
Źródło zdjęć: © Netflix
Magdalena Pomorska

Meghan Markle, znana z gustu do wyszukanych smaków, przedstawiła swoją wersję klasycznych gougères, czyli serowych ptysi, z włoskim akcentem. Jej przepis Cacio e Pepe Gougères z programu "With Love, Meghan" to idealne połączenie smaków Rzymu, takich jak parmezan, pecorino i czarny pieprz. I chociaż niejeden Włoch wykona gest niemego krzyku na to wykonanie, to całość nawiązuje do tradycyjnych gougères, naprawdę broni się doborem składników i myślę, że również smakiem.

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Co zgotowała księżna w programie "Z miłością. Meghan"

Zapomnijmy na moment o układaniu tęczy z owoców we wcześniejszych odcinkach programu Meghan Markle na platformie Netflix. W świątecznym "specjalu" dobór przepisów był nieco bardziej przemyślany. Nie brakuje oczywiście idei dzielenia się prezentami i rękodziełem (przysmak renifera i własnoręcznie ozdabiane talerze to jedne z najsłabszych momentów programu), ale kilka potraw zasługuje na wyróżnienie. Oprócz opisanej poniżej receptury na gougères, na uwagę zasługuje solony dorsz na parze według przepisu szefa kuchni Toma Colicchio. Ten sam ekspert polecił też buraczaną sałatkę z koprem włoskim, czerwoną cebulą, karczochami, czarnymi oliwkami i anchois. Uroczo prezentuje się też świąteczna gwiazda na słodko - u nas najczęściej z nadzieniem z niebieskiego maku, a u Meghan z masłem cynamonowym. Pozostałe propozycje jak mocktaile, mini quiche czy wspomniany przysmak pozostawiam ocenie innym.

Jak zrobić serowe ptysie Cacio e pepe?

Te puszyste i złociste przekąski sprawdzą się znakomicie zarówno jako dodatek do kieliszka szampana, jak i przystawka przed uroczystym posiłkiem.

Składniki:

  • 1 szklanka pełnego mleka,
  • 1/2 szklanki niesolonego masła, pokrojonego na kostki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej,
  • 5 jajek, oddzielnie żółtka i białka,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 1/2 szklanki startego pecorino, plus więcej do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż papierem dwie blachy do pieczenia.
  2. W małym garnku podgrzej mleko, masło, sól i pieprz, aż zaczną pojawiać się bąbelki.
  3. Dodaj mąkę naraz i energicznie mieszaj, aż ciasto się połączy. Na zmniejszonym ogniu gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  4. Ciasto przenieś do miski miksera kuchennego z łopatkowym mieszadłem i miksuj przez minutę, aby pozbyć się pary.
  5. Dodawaj jajka po dwa, mieszając w międzyczasie. Następnie dodaj sery i mieszaj do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, pozostaw do ostygnięcia.
  6. Następnie używając rękawa cukierniczego, formuj ciasto na blachach, tworząc ok. 2,5 cm kopczyki z odstępami 2,5 cm. Każdy lekko spłaszcz zwilżonym palcem.
  7. Przygotuj glazurę z jajka i odrobiny mleka. Posmaruj wierzch każdego gougères, posyp pieprzem i pecorino. Piecz przez 15-20 minut, obracając blachy w połowie czasu, aż do uzyskania złotego koloru.
  8. Podawaj na ciepło i delektuj się smakiem. Wypróbuj ten przepis, aby wnieść trochę świątecznej atmosfery do swojego domu!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟