PrzepisDania mięsneNa wakacje pod namiot zabieram kilka słoików. O niebo lepsza niż ze sklepu

Na wakacje pod namiot zabieram kilka słoików. O niebo lepsza niż ze sklepu

Konserwa w słoiku - Pyszności
Konserwa w słoiku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.08.2024 12:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest niezastąpiona na wyjazdach i kojarzy się głównie z biwakowaniem pod chmurką. Kiedy dostęp do kuchni jest ograniczony, a jeść coś w końcu trzeba, to domowa konserwa w słoiku sprawdza się po prostu znakomicie. Ma lepszy skład niż wiele sklepowych gotowców, a na dodatek smakuje tak dobrze, że skuszą się ci, którzy na widok zwykłej mielonki kręcą nosem.

Gotowe mięsiwa w słoikach często zawierają składniki, które trudno nazwać naturalnymi. Duże ilości soli, konserwantów i wypełniaczy to coś, za co zdecydowanie nie warto przepłacać. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z wakacyjnego przysmaku. Przygotowanie domowej konserwy nie jest wcale takie trudne, a jej smak nie może się równać z niczym innym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa w słoiku - prosty przepis

Kiedy wyjeżdżaliśmy na wakacje pod namiotem, brzdękanie słoików słychać było na kilometr. W polowych warunkach gotowanie to prawdziwe wyzwanie, a im większą dzicz wybieramy, tym mniejsza szansa na znalezienie restauracji. Niektórzy zabierają słoiki nawet do pensjonatów, szukając sposobu na oszczędzanie.

Domowa konserwa w słoiku
Domowa konserwa w słoiku© Pyszności | An-T

Nie musisz jednak biec do sklepu po namiot, bo konserwę jeść można również w domu, nikt tego nie sprawdza. Mówi się, że w leśnych warunkach smakuje najlepiej, ale ta domowej roboty rarytasem jest w każdych okolicznościach.

Składniki:

  • 1 kg karczku,
  • 200 g słoniny,
  • 1 łyżka soli peklowej drobnoziarnistej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego,
  • woda (około 1 szklanka).

Sposób przygotowania:

  1. Karczek, słoninę i czosnek przepuść przez maszynkę do mięsa.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj sól peklową i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Następnie dodaj około szklanki wody i ponownie dokładnie wyrób masę. Dzięki temu mięso będzie soczyste i będzie miał przyjemną konsystencję.
  4. Umyte i suche słoiki napełnij przygotowaną masą mięsną, zostawiając około centymetra wolnej przestrzeni od góry.
  5. Dolej do każdego słoika nieco wody, tak aby mięso było nią przykryte. Pamiętaj, aby nie napełniać słoików po brzegi, ponieważ mięso podczas gotowania puchnie.
  6. Słoiki zakręć szczelnie. Następnie umieść je w garnku z wodą, tak aby były przykryte wodą o około 5 cm. Gotuj słoiki przez około godzinę.
  7. Po wystudzeniu słoików powtórz proces pasteryzacji jeszcze raz, tym razem gotując słoiki przez około 30 minut.

Po zakończeniu pasteryzacji wyjmij słoiki z wody, sprawdź, czy są szczelnie zakręcone i odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także