Jadą nad morze całymi rodzinami. Płacą o wiele mniej, bo mają sprytny patent

W nadmorskich restauracjach często jest bardzo drogo. Nie zawsze chcemy wydawać aż tak dużo pieniędzy i wybieramy tanie bary mleczne. Niektórzy mają jednak sprytny plan. Przywożą ze sobą słoiki, w których znajdują się najróżniejsze dania. Dzięki temu płacą o wiele mniej.

ObrazekTuryści zabierają jedzenie w słoiki (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

Sposobów na zaoszczędzenie na wakacjach jest mnóstwo. Wybieramy tani motel lub prywatną kwaterę zamiast hotelu, jadamy w barach mlecznych lub korzystamy z różnych promocji. Można też iść krok dalej i zabrać swoje jedzenie ze sobą. To bardzo ciekawy pomysł, szczególnie że ceny nad morzem są często kosmiczne.

Zabierają słoiki z potrawami na wakacje. Pieniądze zostają w kieszeni

W latach 90 (kiedy było dość drogo i przechodziliśmy przez różne przemiany społeczne) Polacy wyjeżdżający na wakacje cały czas zabierali ze sobą prowiant. W wekach mieli zupy, bigosy i mięsa. Dzięki temu mogli najeść się do syta i zaoszczędzić pieniądze. Teraz, w dobie wysokiej inflacji, ten trend wraca do łask.

Dania w słoikach pozwalają na zorganizowanie niskobudżetowego wyjazdu. Można też zarezerwować pokój w pensjonacie, w którym dostępny jest kuchnia i gotować samemu. Dzięki temu turyści oszczędzają pieniądze i przeznaczają je na zwiedzanie atrakcji turystycznej lub zachowują na inne wydatki.

Obrazek
Słoiki (Pixabay)

Co najczęściej wkładają do słoików?

Słoiki są na tyle fajnym opakowaniem, że można przechowywać w nich wiele różnych rzeczy. Najczęściej są to zupy, najlepiej bez jakiegokolwiek nabiału. Dobrym pomysłem będzie więc rosół lub zupa gulaszowa. Przygotowuje się je dzień przed wyjazdem i przelewa do weków. Trzeba dokładnie sprawdzić, czy nakrętki są szczelne. Inaczej wszystko się wyleje.

W słoikach powinny znaleźć się też sycące dania główne. To musi być coś, czym na pewno się najemy. Można zawekować mięsa, ale dobrym pomysłem będzie przygotowanie potraw z warzywami w roli głównej. Turyści często zabierają ze sobą bigos, leczo lub inne dania jednogarnkowe. Zrobienie ich zajmuje więcej czasu, ale dają pewność, że ludzie będą najedzeni. Dodatkowo to lepsze wyjście niż jedzenie tylko kanapek przez cały wyjazd. Co myślicie o takim sposobie oszczędzania?

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo